fbpx

Tiedotteet

Kun läheinen hajoaa ja häviää – uusi näytelmä Alzheimerista ja ystävyydestä

6.9.2018

Tanskalaisdraama Nimeni on Susanna nähdään ensi kerran suomeksi Seinäjoen kaupunginteatterissa. Näytelmä kertoo neljästä ystävästä, joiden elämän Alzheimerin tauti mullistaa.

Nimeni on Susanna. Mari Pöytälaakso (vas.), Maria Pere, Liisu Aurasmaa ja Mia Vuorela.Susannan roolin tekee Liisu Aurasmaa (toinen oik.). Hänen ystäviään näyttelevät Mari Pöytälaakso (vas.), Maria Pere ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Itsenäinen ja menestynyt Susanna sairastuu Alzheimerin tautiin kesken kiinnostavan työuran, vain 50-vuotiaana. Hänen kolme ystäväänsä joutuvat kohtaamaan sekä läheisen tuskan että omat tunteensa sairauden äärellä.
– Läheisen, rakkaan ihmisen katoamista ei halua myöntää. Yksi protestoi ja haluaa uskoa paranemiseen, toinen taas hyväksyy tilanteen ja mukautuu siihen, kuvaa ohjaaja Satu Linnapuomi.

Näytelmä seuraa nelikon elämää kolmen vuoden ajan. Takaumien kautta kurkataan myös merkityksellisiin aikaisempiin vaiheisiin. Keskeistä näytelmässä on toisesta välittäminen ja armollisuus niin itseä kuin toisia kohtaan. Ystävät ovat Susannan perhe, he pysyvät tämän rinnalla viimeiseen asti.
– On hurja juttu, miten ystävät huolehtivat sairastuneesta Susannasta ja mitä tekevät tämän eteen. Kuinka monella olisi aikaa ja mahdollisuuksia vastaavaan, kertoo Linnapuomi työryhmän pohtineen näytelmää työstäessään.

Linnapuomilla on muistisairauksista vähän kokemusta omassa elämässä. Hän on perehtynyt aiheeseen esitystä työstäessään. Harjoitusvaiheessa työryhmä on myös vieraillut muistisairaiden hoitokodissa.
– Näytelmä kertoo yhden sairastuneen tarinan. Varmastikaan siinä ei näy moninaisen sairauden koko kirjo. Minulla on käsitys, että tauti on pahimmillaan silloin, kun itse tajuaa tilansa huononevan.

Näytelmän Susannakin pelkää minuutensa menettämistä – ja kuolemaa. Aino Kosken minimalistinen lavastus kuvaa päähenkilön maailman mittasuhteiden muuttumista. Vähitellen tyhjä tila laajenee näyttämöllä.
– Muistisairaan läheisille sairauden eteneminen on hyvin raskasta. Mutta on tärkeää kulkea mukana, sairastunut voi kuitenkin edelleen kokea nautinnollisia hetkiä ja iloita.

Susannan roolin näyttelee Liisu Aurasmaa. Hänen ystäviään ovat Annea näyttelevä Mari Pöytälaakso, Kaarinan roolin tekevä Mia Vuorela sekä Maria esittävä Maria Pere.

Puvut on suunnitellut Riikka Aurasmaa, valot Susanna Alasaari, äänet Sami Lust, kampaukset ja maskeerauksen Karoliina Mäki sekä videot Juha Mäki-Turja.

Nimeni on Susanna saa Suomen kantaesityksensä Elissa-näyttämöllä 13. syyskuuta. Näytelmä on tanskalaisen näytelmäkirjailija, näyttelijä Rikke Wölckin kirjoittama ja sen on suomentanut Aino Piirola.

Halu löytää
                   – itsensä –
menettämisen pelko

Näytelmän myötä Seinäjoen kaupunginteatteri tekee yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen kanssa.

Valtakunnallista muistiviikkoa vietetään viikolla 38. Perjantaina 21. syyskuuta, maailman Alzheimer-päivänä sytytetään iltaesityksen jälkeen yhdessä Nimeni on Susanna -näyttelijöiden kanssa Muistin tuli kansalaistorille. Tarkoitusta varten teatterin lippumyymälässä myydään kynttilöitä, joiden tuotto menee yhdistyksen toiminnan tukemiseen. Tilaisuuteen voi tuoda sytytettäväksi myös oman kynttilän.

Lauantaina 22. syyskuuta muistiviikon seminaarissa TtT Jenni Kulmala luennoi muistisairauksien ennaltaehkäistystä ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.

Nimeni on Susanna -esitysten yhteydessä nähdään 29. syyskuuta sekä 20. lokakuuta Aino-lavalla Runosaappaat-ryhmän elämänmakuinen runoteos Näin on aina ollut.

 


Ohjelmistossa

Nimeni on Susanna

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.05.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
18.05.2024 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Päivälippu, molemmat esitykset Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Nuori näyttämö: Meistä kärpäsistä Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1500 Nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi - kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta Alvar-sali Osta liput
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut