fbpx

Tiedotteet

Janne Kataja: ”Nuoret, naurakaa rohkeasti!”

25.8.2017

TV:stä tuttu viihteen moniosaaja Janne Kataja on myös teatterinäyttämöillä esiintyvä näyttelijä. 11-vuotiaana Kataja oli perustamassa Riihimäen nuorisoteatteria. Tänä syksynä hän astuu Seinäjoen kaupunginteatterin suurelle näyttämölle Yksi mies, kaksi pomoa -farssin herkullisen sähläävässä pääroolissa.

– Olen erikoistunut farsseihin. Parin-kolmen vuoden välein vierailen näyttämöllä, jos ja kun kysytään ja tulee hyvä teos vastaan, kertoo Janne Kataja.

Seinäjoen kaupunginteatterin Yksi mies, kaksi pomoa -brittikomedia tarjoaa hänellekin haasteita.
– Tää juttu on näyttävä, iso ja rohkea ratkaisuiltaan, epäsovinnainen ja raja-aitoja kaatava. Kyseessä on aito slapstick-komedia, jossa on paljon hupaisia hahmoja, monisyisiä tilanteita, kuljetuksia ja tekstiäkin. Rytmi on mun juttu ja se on tässä näytelmässä avainasemassa. Rytmi on harjoiteltava ja tehtävä tarkasti.

Kataja odottaa esityskauden alkamista. Ensi-ilta on 9. syyskuuta.
– Sitten on kivaa, kun yleisö on katsomossa ja juttu itsellä takaraivossa.

Seinäjoelle haarakonttori

Samalla kun kulkee Seinäjoen kaupunginteatterissa näytöksissä, on Kataja syksyllä mukana monessa muussakin projektissa niin TV-ohjelmissa, elokuvissa, omilla livekeikoillaan kuin arkisemmissa konttorihommissakin Hihhihhii–yhtiön toimistopöydän ääressä.

Mistä ammennat energiasi, Janne Kataja?
– Diggaan niin tätä työtä, että jaksan. Kiinteistösijoitusbisnes tarjoaa täydellistä vastapainoa esiintyjän työlle. Yrityksen toimenkuvaan kuuluu muun muassa artistien palkkiopalvelu, kiinteistösijoitus, sisältö- ja tapahtumatuotanto sekä elokuva- ja tv-tuotanto. Ja tänä syksynä avaamme muuten Seinäjoella haarakonttorin, hän paljastaa.

Varsinaisiin vapaa-ajan rientoihin kiireisen perheenisän aika ei riitä.
– Yritän joka päivä tietoisesti olla piirun verran parempi ihminen. Se on harrastukseni. 

Suomen James Corden

Yksi mies, kaksi pomoa (One Man, Two Guvnors) ensiesitettiin Lontoossa ja New Yorkin Broadwaylla muutama vuosi sitten. Tuolloin molempien kaupunkien estradeilla Francis-pääroolin esitti brittikoomikko James Corden. Farssi oli hänen kansainvälinen läpimurtonsa.

Seinäjoella roolin tekevässä Katajassa ja Cordenissa on paljon samaa. Kataja ymmärtää, että vertailu kuuluu lajiin ja myöntää, että yhteneväisyyksiäkin löytyy.
– Hänkin on 37-vuotias talkshow-isäntä. Pidän hänen lavapreesensistään.

Suomalaiset nauramaan

Taidetestaajat-hankkeenmyötä reilut 1 800 pohjalaista 8.-luokkalaista tulee katsomaan Yksi mies, kaksi pomoa -farssia Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Kataja haluaa rohkaista nuoria ylipäätään.
– Tuossa iässä on hyvä alkaa pohtia, mihin haluaa tulevaisuudessa suunnata. Kunpa nuoret muistaisivat, että heidän ei tarvitse olla vanhempien ja ikätoverien ikeessä, eivätkä omaiset ja sukulaiset eivät omista heitä. Kuunnelkaa omaa sykettänne ja uskaltakaa olla pioneereja!

Katsomoon tulevia Kataja rohkaisee nauramaan. Hänen mukaansa nauramattomuus on suomalaisten suuri ongelma.
– Hulluttelua ja iloisuutta ei kannata piilotella. Vierustoverin reaktioita ei tarvitse odottaa, vaan kannattaa nauraa jos naurattaa. Me olemme täällä sitä varten, että saamme ihmiset viihtymään. Teatterissa ei tarvitse jännittää, saa olla vain. Kaikki on tehty valmiiksi.

Yksi mies, kaksi pomoa

Komedia sijoittuu  vuoden 1963 Brightoniin, jossa Katajan Francis-hahmo ajautuu rikoksenkin poluilla poukkoilevaan porukkaan. Hyväntahtoinen Francis ei osaa sanoa ei ja päätyy kahden eri pomon juoksupojaksi. Kunnon ruljanssi on luvassa kun hän pyrkii pitämään pomonsa erillään toisistaan ja samalla poliisista.

Komedian muissa rooleissa nähdään Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen, Pekka Hiltunen, Mia Vuorela, Pekka Hänninen, Mari Pöytälaakso, Ville Orttenvuori, Heikki Vainionpää ja Seppo Kaisanlahti. Menoa rytmittää skiffle-bändi, jossa soittavat kapellimestari Timo Ristilä, Teemu Vuorela, Timo Luostari, Petri Välimäki sekä Pekka Hiltunen ja Maria Pere.
– Luvassa on törmäilyjä, hassuja sattumuksia, koheltamista ja vaarallisiakin tilanteita. Näytelmäteksti on hauska ja Mikko Koivusalon suomennos todella hyvä, lupaa komedian ohjaaja Jaakko ”Jaska” Saariluoma.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut