fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Blogiarvio: Tippukivitapaus loruttelee kielen matkassa

5.4.2022

Tippukivitapaus. Jussi Jätinvuori (vas.alh.), Henna Sormunen, Marianne Katila (vas.ylh.) ja Heidi Ajanto.

Näyttelijä Heidi Ajanto Seija Soijana papupurkkikodissaan sekä Tukaanin roolissa liitelevä Marianne Katila ja vastakuoriutuneina tipuina Jussi Jätinvuori ja Henna Sormunen. Kuva: Jukka Kontkanen

”Tukaani, tukaani, tule mukaani”, houkuttelee pikkuinen papu Seija Soija. Tukaani lähteekin hullunhauskalle matkalle ja kasvaa sen myötä aikuisen mittoihin.

Laura Ruohosen kirjoittama ja ohjaama Tippukivitapaus on surrealistinen seikkailukertomus Seija Soijan pakomatkasta. Seija pakenee tullakseen etsityksi ja löydetyksi. Aika monelle lapselle ja nuorellekin Seijan motiivi on tiedostamattomasti tuttu.

Tippukivitapaus on moderni versio Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa -tarinasta. Puhuttu dialogi perustuu kielelliselle loruttelulle, leikittelylle ja hulluttelulle. Tarinan päähenkilöt ovat mikromaailman puuhailijoita. On papuja, päätäitä, rusinoita, rottia ja hamstereita. Seikkailussa lennetään, liidetään ja tipahdellaan onkaloihin. Lasten mielikuvitusmaailma nostetaan tasavertaiseksi aikuisten oikean maailman rinnalle.

Esityksen näyttämökuva lumoaa katsojan välittömästi. Kun Juhana Blomstedin suunnittelema värikäs esirippu avautuu, hurahtaa hullunmylly pyörimään. Lavastussuunnittelija Antti Mattila sekä puku- ja hahmosuunnittelija Erika Kallasmaa ovat tehneet hahmoista ja ympäristöstä kutkuttavan hauskoja. Koko suuren näyttämön tila on käytössä katosta lattiaan ja sen alle. Monenlaista vimpainta surisee ja hyörii näyttelijöiden seassa.

Anna-Mari Kähärän säveltämä musiikki on tarttuvaa ja laittaa rytmijalkaa vipottamaan.

Heidi Ajanto on kirpeän pirtsakka Seija Soija. Marko Maunukselan epävarma Hujoppi löytää Seijan kanssa seikkaillessaan ihan uusia maailmoita. Kun Seija sujahtaa syvyyksiin, ei Hujopilla ole muuta mahdollisuutta kuin liukua ystävänsä matkaan.

Rohkea ja oikeudenmukainen Soija sekaantuu monenlaiseen menoon. Hän puuttuu suuruudenhullun Rusinan eli Diktaatan komenteluun. Liisu Aurasmaan Diktaatta on kirpeän ja kipeän ajankohtainen hahmo.

Mia Vuorela tohisee Soijan perään komennettuna Päätäi Väätäisenä. Esa Ahonen pelottelee katsojia römäkkänä Rämeämmänä. Katja Palmu on huikean akrobaattinen Tukaani. Jani Johanssonin Setä-Soija ja Marja Salon Täti-Soija huseeraavat talonsa täyttävänä kirpparipariskuntana.

Pienet katsojat jaksoivat seurata parituntista trippiä keskittyneenä. Kukaan ei näyttänyt pyörtyvän tai kirkuvan pelosta. Kova meno, tilanteiden nopea vaihtuminen, räväkät laulut ja tarttuvat tanssit ovat nykyajan tenaville tv:stä tuttua.

RAIMO HAUTANEN 
taidekriitikko

Ohjelmistossa

Tippukivitapaus

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut