fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Palkitusta Tippukivitapauksesta todettua

29.9.2021

Tippukivitapaus saa ensi-iltansa 2. huhtikuuta 2022 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Musikaali jatkaa palkittujen Yökyöpelit ja Allakka pullakka -runokuvakirjojen ja tv-sarjan anarkistisessa nonsense-hengessä Laura Ruohosen verbaalisen ilottelun, Erika Kallasmaan hykerryttävien hahmojen ja Anna-Mari Kähärän musiikin siivittämänä. 

Kansallisteatterissa marraskuussa 2017 kantaesitetty, koko perheelle suunnattu suuren näyttämön musikaali sai ylistävää palautetta: 

Tippukivitapaus on vuoden parasta lastenteatteria ja parasta koskaan nähtyä lasten musiikkiteatteria. 

Kulttuuriteko, ehkä se olisi oikea termi kuvailemaan Tippukivitapausta. Se on nykyajan lapsille tehty täysosuma. Tippukivitapaus on tehty niille, jotka ovat lapsia nyt. Ei niille, jotka olivat lapsia 70-luvulla. 

Nykylasten maailmaan kuuluvat sellaiset asiat kuin tietokoneanimaatiot, hummus ja soijapavut. Laura Ruohosen Tippukivitapaus-runokirjaan perustuva näytelmä vie katsojansa satumaiseen ja värikkääseen maailmaan, jossa hullukuriset hahmot seikkailevat. Seija Soijan matka kodikkaasta papupurkista tippukiviluoliin ja takaisin on juuri sopivan kokoinen seikkailu. 

Anna-Mari Kähärä on säveltänyt ja sovittanut Ruohosen runot lauluiksi. Musiikissa on svengiä ja maailman rytmejä. Se tekee Tippukivitapauksesta oikean musikaalin eikä mitään leikkilaulukimaraa.

Tippukivitapaus sai vuoden 2017 parhaan näytelmän Lea-palkinnon, valinta perusteltiin näin:

Laura Ruohosen näytelmä Tippukivitapaus on vapaan assosiaation ja taitavan tarinankerronnan liitto. Tippukivitapauksessa on tavoitettu pienten sattumusten ja päähänpistojen sarja, joka yhtäkkiä tuntuukin tutulta arkipäivän kaaokselta ja jonka logiikka on kuin eletyn elämän absurdi kudelma. Mikään näytelmän tapahtuma ei näytä ennalta-arvattavalta tai tarinan henkilö ihan peruskaverilta, joten lukijan mielikuvitukselle ja samaistumiselle jää näytelmän hahmogalleriassa runsaasti tilaa. 

Ruohosen anarkistinen tapa käyttää ja luoda kieltä, taitavasta lyriikasta nonsenseen, on vapauttava kokemus. Teos on mielikuvituksen ylistys ja muistutus vapaan ajattelemisen tuottamasta ilosta. Lukukokemuksena Ruohonen onnistuu imaisemaan mukaan tarinan kiihkeään rytmiin ja naurattaa lukijaansa ihan ääneen. Näytelmää lukiessa näkee sielunsa silmin asioita joita ei ollut vielä kuvitellutkaan. Leikki on ihmisen lajiominaisuus (Homo Ludens). Tippukivitapaus muistuttaa meitä siitä ilosta jota mielikuvitus tuo.

Lastenteatteri on Suomessa yhä reunailmiö. Nuori teatteriyleisö ansaitsee uusia kantaesityksiä useammissa teattereissa ja laadukkaita esityksiä. Toivomme, että Tippukivitapaus nostaa lastenteatterin rimaa ja toimii esimerkkinä siitä, että lastenteatteri voi olla korkeatasoista draamaa.

Tippukivitapauksen musiikki on levytetty 2017. Albumi palkittiin vuoden 2018 lastenlevy-Emmalla ja Varhaisiän musiikinopettajat ry valitsi sen vuoden lastenlevyksi. Helsingin Sanomissa albumista kirjoitettiin:  

Levyltä löytyy kyllä ilotulitusta yllin kyllin, 18 laulun verran. Sitä paitsi mielikuvitusta kutitellaan nyt entistä voimakkaammin, kun kaikesta kuulemastaan voi luoda mielikuvat itse. (…) Tippukivitapaus on poikkeuksellisen mehevä lastenmusiikkilevy. Siinä on oikeastaan kaikki kohdillaan, ja se innostaa yhtä lailla pienempää kuin isompaakin kuulijaa. 

Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan Tippukivitapaus-runokuvakirja ilmestyi jo keväällä 2017.  Se oli ehdokkaana Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinnon saajaksi 2018, jolloin kirjasta todettiin:

Tippukivitapaus yhdistelee saumattomasti lastenrunouden perinteitä nykyhetkeen. Taidokas ja leikkivä kielen hallinta osoittaa rakkautta runoja, sanoja ja kaikenikäisiä lukijoita kohtaan sekä syvää sanojen, kielen ja mielen ymmärrystä. Ruohosen runot eivät kaihda mitään aiheita, vaan luottavat lapsen ymmärrykseen. Tippukivitapaus on äärimmäisen hiottu kokonaisuus, jossa jokaisella sanalla, tavulla ja äänteellä on paikkansa ja merkityksensä – oli se merkitys merkitystä tai merkityksettömyyttä.

Ruohonen-Kallasmaa-Kähärä tekijäkolmikon Yökyöpelit-lastennäytelmä kantaesitettiin keväällä 2011 Helsingin kaupunginteatterissa.

Keväällä 2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa musikaalin lukuisissa ja visuaalisestikin runsaissa rooleissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Heidi AjantoMia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Jussi Jätinvuori, Henna Sormunen, Ville Orttenvuori, Esa Ahonen ja Heikki Vainionpää sekä vierailijat Marko Maunuksela ja Marianne Katila.

Tippukivitapaus. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatterin Tippukivitapauksessa Heidi Ajanto on Seija Soija (kesk.), Marko Maunuksela on Hujoppi (vas.) ja Mia Vuorela on Mahtimummeli Päätäi Väätäinen. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Ohjelmistossa

Tippukivitapaus

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut