fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Tiedote

Tootsie-ohjaaja: Teatteri on mun aluetta!

14.6.2024

Jani Johansson. Ilmiö-lehti.

Teatteri on näyttelijä ja ohjaaja Jani Johanssonin toinen koti.

Jani Johansson tunnetaan monipuolisena näyttelijänä, joka on työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa vuodesta 2012. Hän on myös ohjaaja, jonka seuraava työ on Tootsie-musikaali Törnävän kesäteatteriin.

Mutta onko Johansson ollut esiintyjä aina? Miten hänen elämänpolkunsa johti teatteriin?

Nuorena olin aivan jäätävän kova jännittämään! Ala-asteen kuoroharrastus loppui kuin seinään, kun opettaja pyysi laulamaan soolon kevätjuhlassa. Kotona sanoin, että muutkin pojat lopettivat. Totuus paljastui, kun äiti näki luokan muut pojat laulamassa kuoron mukana ja minä istuin katsomossa.

Ihan pikkupoikana oleskelin aika paljon yksin seikkailemassa ja etsimässä kaikkea roinaa. Pihapelien kautta innostuin pesäpallosta ja aloitin harrastuksen kymmenvuotiaana. Viimeisen vuoden pelasin SM-tasolla B- ja A-junnuissa. Olin tuolloin Jyväskylän Norssin lukion urheiluluokalla.

Sielultani taidan olla molempia: näyttelijä ja ohjaaja.

Syynä lopettamiseen oli uusi rakkaus: teatteri! Lukion tokaluokkalaiset tekevät perinteisesti joulunäytelmän ja siitä se lähti. Ohjaaja pyysi kesäteatteriin näyttelemään ja suostuin välittömästi. Ensimmäinen roolini oli mykkä-Paavo, poika, joka ilmaisi itseään tanssimalla. Olin hyvä liikkuja urheilutaustani vuoksi.

Myöhemmin teimme Yövieraat-teatterissa Danten Jumalaisen näytelmän tanssiteoksena. Sen jälkeen sain tosissani kieltäytyä taivutteluista lähteä opiskelemaan tanssia. Yövieraat oli mun teatterikoulu. Siellä pääsin ”isojen poikien leikkeihin”. Ryhmän alkuperäisjäsen Tuomas Lapinmäki ehdotti jo tuolloin, että ohjaa sä!

Hain ensimmäisen kerran jo 1996 Turkuun opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Seuraavana vuonna Teatterikorkeakoulun pääsykokeiden ensikertalaisena tipuin viimeisessä vaiheessa. 1998 hain molempiin kouluihin ja pääsin Turkuun. Sen jälkeen en enää näyttelijäopintoihin hakenut. Kouluajan sitten kirjoittelin aimo kasan korvaavia esseitä, koska tungin pääni kaikenlaisiin proggiksiin näyttelemään ja kursseilta piti pyytää vapaata. Opiskeluaikojen esityksissä oli ihanaa tekemisen vapautta ilman onnistumisen paineita. Sielultani taidan olla molempia: näyttelijä ja ohjaaja. 

Jani Johansson. Ilmiö-lehti (varalle)

Ohjaaja Jani Johansson.

Nuorena opintojen suunta ei ollut selvä. Kirjoitin ”Norssin historian täpärimmälle jääneet ällänpaperit”, kuten rehtori asian ilmaisi. Tuntui tyhmältä lähteä möykkäämään johonkin taidekouluun, kun annettavaa ja otettavaa olisi ollut ”järkevilläkin” aloilla. Journalistiikkaa lukemaan hain heti lukion jälkeen ja olin kaksi päivää ravintolakoulussakin. Siinä se teatteri koko ajan pyöri rinnalla. Intohimoni mua vissiin sitten ohjaili, ohjailee.

Olen ollut kuukausipalkkaisena näyttelijänä yhtäjaksoisesti vuodesta 2001 lähtien. Kokkolassa, Riihimäellä ja nyt Seinäjoella. Tasaisin väliajoin tulee kiima tehdä jotain muutakin laitosteatterissa näyttelemisen ohessa.

Ohjaaminen on lähellä sydäntäni ja olenkin aina johtajille vinkannut, että jos sauma aukeaa, olen valmis haasteeseen. Nyt saan kunnian ohjata Törnävän kesäteatteriin Tootsie, lyömätön lyyli -musikaalikomedian. Ihan mahtavaa päästä puikkoihin taas. Ja näytelmä on tosi hyvä: siinä on huumoria ja kuitenkin pelataan oikeilla asioilla. Se on koskettava, kaunis ja koominen yhtä aikaa.

Tootsiessa nähdään Antti Lang, Satu Silvo, Reidar Palmgren, Maija LangLauri Ketonen ja Maija Siljander muutamia mainitakseni. Hurmaavia näyttelijöitä kaikki tyynni! Ja näin kun itse käsinpoimii, niin tietää tarkalleen, miten kukin palikka sopii toisen kanssa. Ainakin siinä luulossa on hyvä aloittaa.

Tätä juttua ei kannata missata!

Artikkeli on alun perin julkaistu Ilmiö-lehdessä 1/2024

Ohjelmistossa

Tootsie

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut