fbpx

Tiedotteet

Taviksia, joille tapahtuu tavallista enemmän

13.11.2015

Seinäjoen kaupunginteatterin uusi ensi-ilta tuo näyttämölle kolme tämän ajan naista, joiden pinna katkeaa arjen vaikeuksien kasaantuessa. Kaaos tarjoaa samaistuttavia hahmoja, ystävyyden ylistystä ja vapauttavaa naurua.

Iäkäs äiti kuolee, töissä on ongelmia, talosta löytyy hometta, auto hajoaa ja lapset ovat koko ajan sairaana. Kun vielä unet jäävät vähiin, saattaa elämä ajautua kaaokseen.

Näin, ja vielä enemmän käy Kaaos-näytelmän päähenkilöille, opettajalle, terapeutille ja toimittajalle. Anna Ackermanin, Liisu Aurasmaan ja Mari Pöytälaakson roolihenkilöitä kantaa keskinäinen ystävyys. Välillä se myös sekoittaa tilanteita.
– Kun ulkoapäin sanotaan, että tee näin, voivat asiat mennäkin pahempaan suuntaan. Silti kaveri, joka tukee, on hyvä olla olemassa, myöntää ohjaaja Kaisa-Liisa Logrén.

Näytelmän henkilöt edustavat x-sukupolvea, siis vuosina 1964-1979 syntynyttä ikäluokkaa, joka aikuistui 80- ja 90-luvuilla. Jos nyt aikuistui.
– Pullamössösukupolveksi kutsutun ikäryhmän on sanottu itsenäistyneen myöhään ja uusavuttominakin ikäpolvea on pidetty.

Kaaos näyttää päähenkilöt tilanteissa, joissa naisia, saati akateemisia naisia, harvoin nähdään. Kaikki kolme menettävät hermonsa ja käyvät aggressiivisiksi. Näytelmä herättääkin kysymyksen, millainen aggressio on naisille sopivaa? Saako nainen olla muutakin, kuin perinteinen sovittelija?
– Väkivalta on tietysti aina tuomittavaa, mutta terve aggressio on tarpeellista elämässä. On osattava puolustaa omia rajojaan eikä antaa kenenkään kävellä itsen yli. Padottu aggressiivisuus voi kääntyä itseä vastaan ja ilmetä muun muassa masennuksena.

Logrénin mukaan näytelmän kolmikko voisi paremmin, jos ei niin kovasti yrittäisi täyttää toisten odotuksia ja suorittaa velvoitteitaan.
– Kun elämä ruuhkautuu ja ollaan koko ajan kuin poikkeustilassa, eivät totutut toimintatavat riitäkään. Omaa oloa helpottaisi jos hyväksyisi, etteivät oman persoonan eri puolet ole pelkästään mairittelevia.

Aarrenäyttely johdattaa näytelmän maailmaan

Myös näytelmän visuaalisuudessa on sukupolvikokemus läsnä. Sitä on luotu yhdessä ohjaajan, työryhmän ja lavastaja Veera-Maija Murtolan kesken.

Kaaos-maailmaan pääsee virittäytymään jo teatterin aulassa, johon on pystytetty ikäluokalle tutusta esineistöstä näyttely. Lisäksi katsomoon johtavaan portaikkoon on ripustettu työryhmän muistoja ja niihin liittyviä esineitä. Muun muassa muovinen kerhopullo ja pikkuauto ovat arvoisissaan kultaisissa kehyksissä.
– Kyllä meitä nauratti, kun eräs meistä paljasti ottaneensa teininä talteen pölyä Dingon keikkabussista. Sitäkin on näyttelyssä esillä, kertoo Murtola.

Kaaos saa ensi-iltansa perjantaina 13. marraskuuta.

Näytelmän puvut on suunnitellut Riikka Aurasmaa, valot Hannu Raja-aho ja äänet Sami Luttinen. Maskeerauksen ja kampaukset on suunnitellut Johanna Uusitontti, tarpeiston on valmistanut Minna Nortunen ja Airi Lakso. Näyttämömestarina toimii Risto Virtaniemi, pukijana ja pukuhuoltajana Heli Kaunismäki ja järjestäjänä sekä tarpeistonhoitajana Minna Nortunen.

Kaaos on Mika Myllyahon kuudelle kielelle käännetyn Paniikin sisarteos. Se sai kantaesityksensä Ryhmäteatterissa vuonna 2008.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut