fbpx

Tiedotteet

Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa Seinäjoen kaupunginteatteriin

17.11.2015

Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa

Mia Vuorela (vas.), Jukka Puronlahti, Topi Kohonen ja Anna Ackerman. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Jouko Turkan ja Juha Turkan teatteritapaus palaa ensimmäisen kerran näyttämölle kantaesityskautensa jälkeen. Näytelmän sovittaa ja ohjaa Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämölle Antti Mikkola.

”Paras kotimainen näytelmä viimeiseen 20:een vuoteen!” ”Aikansa teatteritapaus!”

Muun muassa näin on todettu Jouko Turkan ja Juha Turkan kirjoittamasta Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -näytelmästä. Vuonna 1996 kantaesitetty näytelmä varasti päähenkilökseen 21-vuotiaan Pekka Himasen, Suomen nuorimman filosofian tohtorin, ja kysyi: Miten voi olla filosofian tohtori, jos ei vielä tiedä rakkaudestakaan mitään?

Nyt näytelmä tulee Seinäjoen kaupunginteatteriin. Himanen joutuu Elissa-studiossa kovaan elämänkouluun, kun häntä rakastamaan ja kouluttamaan laitetaan päivälehden entinen päätoimittaja Madame, tämän nuori tytär Heru sekä eläkkeelle jäänyt vääpeli.
– Näytelmä on ylitsevuotava runsaudensarvi ja päätön komedia täynnä vimmaa, ajatusta ja tarkoitusta, lupaa esityksen myötä Seinäjoelle paluun tekevä ohjaaja Antti Mikkola.

Mikkolan käsissä tarina päivittyy uusin havainnoin ja tulkinnoin.
– Turkka kirjoitti teksteihin usein myös itsensä, niin tähänkin tarinaan. Se antaa mahdollisuuden työryhmälle käsitellä samalla Turkkaa itseään. Ihmettelemme, kuka oikein on tuo ristiriitainen teatterin nero, jota toiset palvovat ja toiset sylkevät?

Olennaisena osana esitystä on Romeo ja Julia -näytelmästä Mikkolan ohella tutun Tiiti Hynnisen valo- ja videosuunnittelu.
– Mukana on muun muassa ennen näkemätöntä elävää kuvaa isä-Turkasta.

20:ssa vuodessa Himanen on kasvanut valtakunnan filosofiksi. Jyrki Kataisen taannoin tilaama tulevaisuusraportti herätti mediassa suurta kohua ja jopa raivoa. Sinisessä kirjassa Himanen lanseeraa termin henkinen kestävyysvaje.
– No, eikö se ole juuri nyt? kysyy ohjaaja Mikkola.

Näytelmä saa ensi-iltansa 13. helmikuuta Elissa-studiossa. Rooleissa nähdään Mia Vuorela, Jukka Puronlahti, Topi Kohonen ja Anna Ackerman. Puronlahti opiskeli Teatterikorkeakoulussa Turkan kaudella ja pääsee tässä näytelmässä esittämään läheltä näkemäänsä teatterineroa.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Teatterin verkkolehti