fbpx

Tiedotteet

Täällä Pohjantähden alla on suursatsaus

3.2.2017

Liisu Aurasmaa ja Lenni-Veikko Kela.

Kansalliskirjailija Väinö Linnan Pohjantähti-trilogia on suomalaisen taiteen merkkiteos. Sen 1 500 tapahtumatäyteistä klassikkosivua kääntyy Seinäjoen kaupunginteatterissa näytelmäksi, joka on samalla sekä nopeatempoinen seikkailu että sydänjuuria myöten koskettava kuvaus pienen ihmisen kamppailusta kohtalonsa edessä.

Näytelmä on herättänyt paljon kiinnostusta ja puolet lipuista on myyty jo ennen ensi-iltaa. Täällä Pohjantähden alla on teatterin ohjelmistossa tämän kevään.

Seinäjoen kaupunginteatterissa on tarjolla harvinaista herkkua, kun Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla saa ensi-iltansa torstaina 9. helmikuuta suurella näyttämöllä.
– Tulossa on intensiivinen esitys, joka imee katsojan mukaansa. Väinö Linna osaa kuvata tapahtumia laajasti ja samalla tarkentaa lähikuvan pieneen ihmiseen, jonka kohtaloon me yleisö saamme eläytyä, kuvailee teatterinjohtaja Christian Lindroos.

Näytelmä on muutenkin ainutlaatuinen satsaus näillä leveysasteilla.
– Linnan teoksissa on runsas henkilögalleria. Sellainen näytelmä on iso taloudellinen satsaus eikä Linnaa nähdä kovinkaan usein teattereiden näyttämöillä. Pohjantähdessä on yli 70 hahmoa. Teatterin oman näyttelijäkunnan lisäksi rooleissa nähdäänkin koko joukko vierailevia näyttelijöitä.

Elämänmittainen tarina

Juha Luukkosen dramatisoima ja ohjaama näytelmä pohjautuu Linnan trilogian päätösosaan ja kertoo vastaitsenäistyneen kansan historiaa 1950-luvulle saakka. Takaumin nostetaan esiin Akseli Koskelan perheen ja Pentinkulman kyläläisten elon merkittäviä käänteitä trilogian aiemmistakin osista.

Juuri kolmas osa kertoo eniten Etelä-Pohjanmaankin menneistä tapahtumista.
– Lapuan liikkeen nousu ja siihen johtaneet asiat ovat näytelmässä merkittävässä osassa. Se ei ole mikään erillinen saareke vaan osa samaa aatteellista kehitystä, jota edelsivät jääkäriliike ja vuoden 1918 tapahtumat. Se historia myös ajoi Suomea kaiken aikaa Saksan liittolaiseksi, kertoo Luukkonen.

Rakkaus kantaa läpi vaikeuksien

Dramaturgina Luukkonen on Linnalle uskollinen.
– Materiaalia on todella runsaasti ja se on ollut kiehtova haaste. Kaikki näytelmässä on Linnan kirjasta. Kannattaa muistaa, että totuus on ollut julmempi, muistuttaa Luukkonen.

Täällä Pohjantähden alla on traaginen tarina eikä se säästä henkilöitään katkeruudelta. Toisaalta heidän kohtaamien raskaiden vaiheiden läpi kantaa usein rakkaus – niin rakkaus puolisoon ja lapsiin kuin luottamus korkeampaan voimaankin.

Kaiken kestävä rakkaus huipentuu Akselin ja Elinan suhteessa.

Akseli Koskelaa näyttelee Jukka Peltola ja hänen vaimoaan Elinaa Liisu Aurasmaa. Koskelan vanhaa paria, Jussi ja Alma Koskelaa näyttelevät Hannu Salminen ja Marja Myllylä. Elinan vanhempien rooleissa, Otto ja Anna Kivivuorena nähdään Heikki Vainionpää ja Eija-Irmeli Lahti.

Janne Kivivuorta näyttelee Jani Johansson, kirkkoherra Salpakaria Seppo Kaisanlahti ja tämän Ellen-vaimoa Mari Pöytälaakso.

Näytelmän muissa rooleissa näyttelevät Anna Ackerman, Esa Ahonen, Pekka Hiltunen, Sari Jokelin, Eerik Kantokoski, Niko Karjalainen, LenniVeikko Kela, Marko Keskitalo, Teemu Kettula, Hannu Kivioja, Topi Kohonen, Miika Korkiakoski, Johannes Korpijaakko, Jarkko Mikkola, Aku-Petteri Pahkamäki, Maria Pere, Jukka Puronlahti, Hilla Rämäkkö, Arvo JeanMichael Saarinen, Emil Vainionpää ja Mia Vuorela.

Osa näyttelijöistä esitti samaa roolihenkilöä jo vuonna 2008 Vaasan kaupunginteatterissa, jonne Juha Luukkonen teki trilogian ensimmäisiin osiin perustuvan näytelmän.

Keskeinen rooli näytelmässä on myös Taito Hoffrénin säveltämällä musiikilla. Pukusuunnittelusta vastaa Anna Sinkkonen. Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström ja valot Juho Itkonen.

Liisu Aurasmaa (Elina Koskela) ja Lenni-Veikko Kela (Juhani Koskela).
Jukka Peltola (Aleksi Koskela) ja Marja Myllylä (Alma Koskela).
Kuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Kommentit (2)

    Pohdiskelija sanoo:

    Onko tämä miten vasemmistolainen filmi?

    teatterin tiedotus sanoo:

    Kiitos kysymyksestäsi Pohdiskelija!
    Ei ole filmi, kun on näytelmä. Eikä ole vasemmistolainen eikä oikeistolainen, vaan on inhimillinen. Tervetuloa!

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
10.02.2023 klo 1730 PARRASVALOISSA Ylälämpiö Osta liput
10.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
10.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
17.02.2023 klo 1215 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut