fbpx

Tiedotteet

Suurtuotantoja ja kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterin keväässä

21.12.2011

Seinäjoen kaupunginteatteri saavutti tänä näytösvuonna yli 60 000 katsojaa. Ensi kevääseen mahtuu suurtuotantoja, kantaesitys, mielenkiintoinen yhteisproduktio sekä vierailuja ja näyttelijätapaamisia.

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on Ingmar Bergmanin lapsuuteen perustuva Fanny ja AlexanderAnu Saaren ohjaus pistää vastakkain suvaitsevaisuuden ja kapean totuuden.
– Koko juttu on paitsi valtava perheen ja yhteisöllisyyden, myös fantasian puolustuspuhe. Tarinan Ekdahlit ovat boheemi mutta eripurainen perhe, joka voimansa yhdistämällä pääsee näytelmän lopussa viettämään isoa sovinnon juhlaa.
Vastavoiman muodostaa ankara uskonnollisuus, joka vallitsee piispan kodissa. Ohjaaja Saari löytää tarinasta yhteneväisyyksiä lakeudelle.
– Pieneen kaupunkiin sijoittuvassa tarinassa on jotain hyvin pohjalaista.
Fannyn ja Alexanderin pukusuunnittelu on Riikka Aurasmaan, lavastuksesta vastaa Karmo Mende. Koreografi on Nina Mamia.
Yli kaksikymmenpäisessä ensemblessa on sekä talon omia näyttelijöitä että avustajia. Rooleissa nähdään Ritva Oksanen (vier.), Mia Vuorela, Ville Salonen, Heikki Vainionpää, Sari Jokelin, Matti Suokonautio, Esa Ahonen, Leena Rousti, Jari Pylväinen, Osku Haavisto, Jelena Jokelin-Muilu, Anne Vihelä, Liisu Mikkonen (vier.), Johanna Kovanen (vier.) ja Timo Kankainen (vier.).
Alexanderin roolissa vuorottelevat Joel Kareinen ja Jesse Latvala, Fannyn roolissa puolestaan Julia Autio ja Henna Hirvikoski. Heidän sekä Ismailia esittävän Ali Ahovaaran lisäksi näytelmässä on muitakin nuoria avustajia: Elviira Lahti, Sanni Lehto, Meeri Mäki-Kihniä, Anni Väliniemi ja Laura Väliniemi.
Ensi-ilta 28. tammikuuta Alvar-näyttämöllä.

Täti ja minä ja yllättävä ystävyys

Kevätkauden ensimmäiset näytökset tarjoava Täti ja minä pureutuu elämän suuriin peruskysymyksiin, mutta tekee sen huumorin ja mykkäelokuvien komiikan keinoin. Näytelmässä kohtaavat vanhusten yksinäisyys ja nuorten juurettomuus. Kahden yksinäisen merkillinen henkiinjäämiskamppailu alkaa jossain vaiheessa muistuttaa ystävyyttä, jopa rakkautta – kunnes kuolema heidät erottaa. Mutta sitä ennen on joulun ihme ehtinyt muuttua todeksi.
Kanadalaisen Morris Panychin näytelmän ohjaa Vesa Tapio Valo. Rooleissa Jouko Enkelnotko ja Eija-Irmeli Lahti.
Ensi-ilta 31. joulukuuta Elissa-studiossa.

Vampyyrien tanssi synnytti fani-ilmiön

Aikuiset huikeaan satumaailmaan johdattava Dance of the Vampires saavutti syyskaudella 16 000 katsojaa.
Musikaali on synnyttänyt fani-ilmiön, jollaista Seinäjoen kaupunginteatterissa ei ole aiemmin koettu, ainakaan sitten Rocky Horror Shown (1995). Vampyyrien tanssi ja sen hahmot elävät ja voivat vahvasti myös lavan ulkopuolella internetin blogeissa ja keskustelupalstoilla. Vannoutuneet fanit, joista osa vampyyrihampain varustautuneina, ovat tuttu näky teatterin katsomossa. Ensimmäinen Vampyyrien tanssia ylistävä tatuointikin on nähnyt päivänvalon.
Olli-Matti Oinosen ohjaus on saanut kiitosta niin suurelta yleisöltä kuin lehdistöltäkin, ulkomaita myöten. Musikaalin näytökset jatkuvat 24. maaliskuuta saakka. Päärooleissa
laulavat Jyri Lahtinen (kreivi von Krolock), Esa Ahonen (professori Abronsius), Ville Salonen (Alfred), Raili Raitala (Sarah) ja Jouko Enkelnotko (Herbert).

Kuningas Ei! kertoo uhmaiän koukeroista

Kiisken viisihenkinen perhe elää ruuhkavuosia. Äidin, isän ja kolmen lapsen lisäksi kotona hyörivät isoisä, laulava koira ja lasten kaverit. Menoa säestääTuure Kilpeläisen laulut, joista Kuningas Ei! toimii lähtökohtana Esko Janhusen kirjoittamalle, koko perheen näytelmälle.
Ohjaus Eija-Irmeli Lahti.
Kantaesitys 14. huhtikuuta Alvar-näyttämöllä.

Kristian Smedsin Jääkuvia Verstasteatteriin

Uusi yhteistyö Seinäjoen kaupunginteatterin sekä Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston näyttelijätyölinjan kanssa tuo huhtikuussa Verstasteatteriin Kristian Smedsin kirjoittaman Jääkuvia-draaman.
Näytelmä tuo lavalle kymmenen kuvaa pohjoissuomalaisen suvun ihmisistä ja elämästä. Tarinat kertovat ankarasta elämästä ja sukupolvesta toiseen jatkuvasta alistamisen ketjusta. Sen ytimestä löytyy kuitenkin toivoa ja lämpöä. Näytelmän kantava teema on rakkaus, joka on niin ehdotonta ja rajua, että sitä on lähes mahdotonta kestää.
Jääkuvia ohjaa Jarno Kuosa. Ensi-ilta 28. huhtikuuta Verstasteatterissa.

Tekijät kertovat työstään

Teatteri on elävää taidetta, lihaa ja verta, ääniä ja tuoksuja. Ja silti illuusiota, henkinen matka omaan päähän ja toisten tunteisiin.
Näyttelijältä jokailtainen toisen nahkoihin meneminen vaatii itsetuntemusta ja monia konkreettisia taitoja. Miten näyttelijä valmistuu joka iltaiseen työhönsä? Miten selättää haasteen, pidättää naurunpyrskähdyksen? Miten tyhjää esityksen jälkeen päänsä?
Tästä ja muusta kertovat näyttelijät Jouko EnkelnotkoVille SalonenSari Jokelin ja Jelena Jokelin-Muilu kevätkauden näyttelijätapaamisissa.
Tavattavissa myös nukketeatteritaiteilija Satu Paavola sekä ohjaaja Anu Saari.

Teatterissa tapahtuu

Kevään aikana vierailulle Seinäjoen kaupunginteatteriin saapuvat muun muassaUlla Tapaninen Lava-ammuntaa III –esityksellään sekä Martti SuosaloMielipuolen päiväkirjalla.
Tutut torikokoukset pohtivat mm. Jumalaa, uhmaikää ja harrastajateatterin mahdollisuuksia.
Teatterin pukusuunnittelijoiden Riikka Aurasmaan ja Leena Rintalanparhaimpia pukuja vuosien varrelta ripustetaan pukunäyttelyksi keväällä ylälämpiöön.
Vappua teatteri tahtoo juhlia koko perheen kanssa, lasten ehdoilla. Vapunaaton perhevapussa Kuningas Ei! –esitystä edeltävät yhteinen askartelu, laulu- ja satutuokiot.

Seinäjoen kaupunginteatterissa 60 000 katsojaa

Päättyvän vuoden jackpot oli Mikko Koivusalon kirjoittama ja säveltämä Herttin tähäre –revyy. Se saavutti yli 25 000 katsojaa.
– Vuosi on ollut yksi parhaimpia. Kasvavista luvuista huomaa, että Seinäjoen kaupunginteatteria ei ole taantuma koskettanut ja vakaa taloudellinen tilanne jatkuu, sanoo teatterin toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantie.
Alkavan kauden aikana valmistaudutaan seuraavana vuonna koittavaan Seinäjoen kaupunginteatterin 50. juhlavuoteen.

Lisätietoja:
teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo, puh. 044 554 1900
toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantie, puh. 040 774 8432

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut