fbpx

Tiedotteet

Pöyrööt-sarjakuva kasvaa kantaesitykseksi

26.4.2017

Pöyrööt.
Pöyrööt-sarjakuvan hahmot Jussi Pöyröö perheineen ja naapurin Make heräävät nyt ensimmäistä kertaa henkiin ja nousevat Seinäjoen kaupunginteatterin Vanha-näyttämölle maaliskuussa 2018. Kuvitus: Liisa Seppälä

Seinäjoen kaupunginteatterin Vanhan näyttämön ensimmäinen ensi-ilta maaliskuussa 2018 kertoo pohjalaisesta Jussista ja tämän lähipiiristä reilusti pohojammaan murtehella.

Uusi pohjalaiskomedia perustuu kuuteen Arttu ja Liisa Seppälän Pöyrööt-sarjakuva-albumiin: Pöyrööt tuloo, Rakkautta kärestä pitäen, Yritystä meillä piisaa, Ophelia, Oikias olemisen opas ja Pohojammaalta kotoosin. Suositun sarjakuvan hahmot heräävät henkiin nyt ensimmäistä kertaa

Näytelmä kertoo syksyisestä päivästä kuvitteellisella Pöyröön kylällä jossain päin Etelä-Pohjanmaata.

Tarinan päähenkilö on Jussi Pöyröö, pohjalaismies, joka on mielestään aina oikeassa, jopa ollessaan väärässä. Pöyröö pistää tiukkaan syyniin niin parisuhteen, kotityöt, yrittäjyyden, laihduttamisen kuin nykypäivän ilmiötkin.
– Jussi on mielipiteineen vahvasti tässä päivässä, tosin kymmenen vuotta myöhässä, luonnehtii sarjakuvan käsikirjoittaja Arttu Seppälä luomaansa hahmoa.

Jussin lähipiiriin kuuluvat vaimo ja lapset, suomenruotsalaiset sukulaiset sekä naapurin Make Yli-Sakia, jota Jussi koulii pohjalaisuuteen ja oikeassa olemisen taitoon.
– Tavoitteena on, että Make itsenäistyy äidin helmasta ja löytää itselleen naisen, kertoo Pöyrööt – Oikias oleminen -komedian käsikirjoittaja ja ohjaaja Mikko Kaukolampi.

Kaukolampi on aiemmin tehnyt YLE:n Radioteatterille Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuvaan perustuvan kuunnelman sekä Anni Nykäsen Mummo-sarjakuvasta näytelmän Lappeenrantaan.

Vaikka kokemusta löytyy, Kaukolampi myöntää, että 1-3-kuvaisen strippisarjakuvan näytelmäksi kirjoittamisessa on haasteensa.
– Sarjakuville on ominaista, että draaman kaari on olemassa, mutta se on tavallaan typistetty. Yhtenäisyys kuitenkin löytyy henkilöhahmojen ja teemojen kautta.

Näytelmän eri rooleissa nähdään näyttelijät Jani Johansson, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Heikki Vainionpää ja Pekka Hänninen.

Lavastuksen suunnittelee Paula Koivunen, puvut Leena Rintala, äänet Sami Lust ja valot Hannu Rajaaho.

Paluu vanhalle teatterille

Pöyrööt-näytelmä saa kantaesityksensä 10. maaliskuuta 2018 Seinäjoen kaupunginteatterin vanhalla kotinäyttämöllä, nykyisen Nuorisokeskuksen salissa. Perinteikästä ja rakasta näyttämöä kutsumme nyt tuttavallisesti nimellä Vanha. Sieltä teatteri muutti nykyiseen Alvar Aallon suunnittelemaan teatteritaloon vuonna 1987.

Näytöstoiminta siirtyy osittain Vanhalle nykyisessä Aallon-teatteritalossa alkavan teatteriteknisen remontin vuoksi. Remontti toteutetaan kahden vuoden aikana. Pöyrööt on ensimmäinen näytelmä Vanha-näyttämöllä. Uusi ensi-ilta on luvassa heti syksyllä 2018.

Arttu Seppälän kirjoittamaa ja Liisa Seppälän kuvittamaa Pöyrööt-sarjaa julkaistaan muun muassa Ilkassa, Pohjalaisessa ja Maaseudun Tulevaisuudessa.

Pöyrööt. Mikko Kaukolampi, Liisa Seppälä ja Arttu Seppälä.

Liisa ja Arttu Seppälän Pöyrööt-sarjakuvaan pohjautuvan pohjalaiskomedian käsikirjoittaa ja ohjaa Mikko Kaukolampi (vas.). Kuva: Anna Valtari, Seinäjoen kaupunginteatteri

 

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut