fbpx

Tiedotteet

Oopperaa ilman kynnystä

11.1.2013

W.A. Mozartin kansanooppera Ryästö lakeurelta avaa Seinäjoen kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlat. Nyky-Pohjanmaalle lokalisoidussa laulunäytelmässä kulttuurit kohtaavat, eikä törmäyksiltä säästytä.

Säveltäjäneron upeimpia ja vaikeimpia sopraano-, tenori- ja bassorooleja. Ja samalla säveltäjänsä kansanomaisin ooppera, Taikahuilun ohella.

Vain Mozart pystyy siihen.

Seinäjoella ei pelätty tarttua haasteeseen.
Ryästö lakeurelta -oopperan (Ryöstö seraljista) energisestä sävelvirrasta suorastaan pursuaa itsenäistymisen tuoma ilo. Mozart oli asettunut vapaaksi taiteilijaksi Wieniin 1780-luvun alussa ja tämä laulunäytelmä oli hänen toivomansa astinlauta vapauteen, kertoo oopperan ohjaaja Vesa Tapio Valo.

Mozart kapinoi ja kirjoitti oopperan italian sijasta saksaksi. Seinäjoen kaupunginteatterissa kuullaan ensiesityksenä Mikko Koivusalon suomennos ja sovitus.

Tutun oopperan juoni on pantu päälaelleen. Tarinan turkkilaiset ovat tämän päivän pohjalaisia ja tapahtumat on siirretty autokauppojen, huonekaluliikkeiden ja kurkkulavojen lakeudelle.
Ryästö lakeurelta -oopperasta löytyy viihteen peruselementit: huumoria, vauhtia ja rakkautta.
– Siinä on kaikki kesäteatterin ja puskiksen ainekset, mutta myös upea dramaattinen rakkaustarina, joka on täyttä oopperaa, sanovat Valo ja sopraano Sirkka Lampimäki.

Musiikin on Seinäjoen kaupunginorkesterille sovittanut maestro Jorma Panula.
– Päädyimme itse keksimään pohjalaiset vastineemme turkkilaiselle musiikille. Kaljakorit, pimpparauta ja Massey Ferguson -traktori toimittavat nyt rumpuryhmän virkaa, Valo kertoo.

Solistikunta on korkeaa eurooppalaista tasoa ja samalla vahvasti pohjalainen.

Roolihenkilöt ovat Koivusalon suomennoksessa saaneet uudet nimet. Keskeisissä, Ibrahimin ja Yasminen, rooleissa laulavat New Yorkin Caruso -kilpailuissa vuosi sitten menestynyt tenori Mika Nisula ja Yön kuningattarena maailmaa valloittanut sopraano Sirkka Lampimäki.

Vuorotellen Nisulan kanssa Ibrahimin roolissa laulaa Seinäjoen kaupunginteatterissa kiinnityksellä oleva tenori Ville Salonen, joka muissa näytöksissä laulaa Hassanin roolin.

Pohjalaisisännän roolin laulaa kurikkalaislähtöinen basso Jaakko Hietikko. Blondin roolissa vuorottelevat sopraanot Krista Kujala ja Mia Heikkinen. Hassanin roolissa Salosen kanssa vuorottelee tenori Simo Mäkinen.

Puherooleissa ovat Jukka Puronlahti, Esa Ahonen ja Leena Rousti sekä muina pohjalaishahmoina mainion Oopperayhdistyksen kuoron jäsenet.

Oopperan lavastuksen on suunnitellut Raisa Kilpeläinen, puvut Riikka Aurasmaa, koreografia Jouni Prittinen, äänet Teemu Salo, valot Hannu Raja-aho, videot Ville Virtanen ja naamiointi Johanna Uusitontti.

Seinäjoen kaupunginorkesteria johtaa Tuomas Rousi sekä Kimmo Tullila.

Ryästö lakeurelta saa kaksoisensi-iltansa 16. tammikuuta ja 18. tammikuuta 2013 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Oopperan 16 esitystä ajoittuu tammi-maaliskuulle.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut