fbpx

Tiedotteet

Lainahöyhenissä on kaikkea sitä, mitä musikaalilta toivotaan

26.8.2016

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden ensimmäinen ensi-ilta tarjoaa metritolkulla broadwayloistoa, aistikasta tunnelmointia, muhkeaa musiikkia ja räväkkää menoa.

Lainahöyhenissä sai kantaesityksensä vuonna 1983 Broadwaylla, New Yorkissa.

New York Cityyn sijoittuu myös Seinäjoen kaupunginteatterin Lainahöyhenissä. Janne Siltavuoren suunnittelema lavastus vie suurkaupungin hämyisille sivukujille ja tanssittaa esiintyjät kaupunkitalojen rautaparvekkeille. Toisaalla se esittelee yökerhon loistetta sekä kabareetähti Zazan ja tämän puolison runsasta kotia. Lavastuksen sähköistää Juho Itkosen valosuunnittelu.

Miten mies pukeutuu upeaksi naiseksi

Dragmusikaalista kun on kyse, ovat näyttävät puvut iso osa esitystä. Teatterin puvustamossa on ommeltu kymmeniä metrejä toinen toistaan kimaltavampia kankaita, rakennettu sulkapuuhkista näyttäviä pääkoristeita ja somisteita sekä koluttu verkkokaupoista kookkaita korkokenkiä, sillä 45-numeroisia korkkareita ei löydy aivan joka kaupasta.

Pukusuunnittelija Jarkko Valtee, drag-artisti itsekin, tietää, miten tavallinen mies puetaan upeaksi naiseksi.
– Kun mies pukeutuu naisen juhlapukuun osallistuakseen drag-esitykseen, ryhdytään luomaan illuusiota. Esiintyjälle on saatava kapea vyötärö, pitkät jalat ja pystyt rinnat. Kuten aina, juhlapukeutuminen alkaa alusvaatteista, Valtee kertoo.

Työ alkoi viime keväänä, jolloin teatterin puvustamossa tehtiin miehille korsetit luineen ja nyöreineen.
– Muutos on ollut melkoinen: vyötärö on saattanut kaventua jopa 10 senttiä, kun taas rinnanympärystä on kasvatettu noin 15 sentillä.

Musikaalissa tanssivat korkeilla koroilla niin naiset kuin miehetkin. Musikaalin koreografilla, Valteen kanssa ShoWhat-dragduon muodostavalla Osku Heiskasella on ollut antaa vinkkejä miehille, joille koroilla kulkeminen on ollut haasteellisempaa.
– Teatteri järjestää ensi-illan jälkeen arvonnan, jonka voittajat pääsevät osallistumaan vetämälleni  korkokenkäkävelykurssille myöhemmin syksyllä,  Heiskanen paljastaa.

Hilpeästi ja näyttävästi

Lainahöyhenissä-musikaalin pääpari, pitkään yhdessä elänyt pariskunta poikkeaa tavanomaisesta, sillä molemmat ovat miehiä. Näyttelijöiden, Esa Ahosen ja Heikki Vainionpään mielestä ei ole kovinkaan merkityksellistä, mitä sukupuolta kenenkin rakastettu on.
– Vaativassa roolityössä ystävä vastanäyttelijänä on hyvä asia. Ystävään voi luottaa ja hankaluuksista voi puhua, liki kymmenen vuotta työkavereita olleet Ahonen ja Vainionpää sanovat.

Räväkkä ja hilpeä Lainahöyhenissä irrottelee sukupuolirooleilla ja löytää yllin kyllin naurun aihetta niin poikkeavista kuin tavallisemmistakin perhemalleista. Sen musiikki tarjoaa villejä kabareerytmejä ja suloista tunnelmointia. Kaiken riemun alta löytyy myös sanoma suvaitsevaisuuden ja ymmärtämisen puolesta. Näytelmä on ylistyslaulu avoimuudelle ja kannustaa hyväksymään itsensä ja toiset kokonaisina, kaikessa inhimillisessä runsaudessaan.

Musikaalin muissa rooleissa nähdään Maria Pere, Pekka Hiltunen, Topi Kohonen, Anna Ackerman, Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela, Arvo JeanMichael Saarinen, Juho Vornanen, Kimmo Alakunnas, Wilhelm Blomberg, Omar Zouiter ja Eerik Kantokoski.

Musikaaliorkesteria johtaa kapellimestari Timo Ristilä. Orkesterissa soittavat Teemu Vuorela, Petri Välimäki, Timo Luostari, Michael Ford, Peter Nordwall, Krister Aho, Johanna Stürzenberger, Jaakko Salminen, Arto Panula ja Petri Salo.

Musikaalin ohjaa Christian Lindroos. Sen on suomentanut seinäjokelaislähtöinen Mikko Koivusalo. Jerry Hermanin säveltämä ja Harvey Fiersteinin kirjoittama La Cage aux Folles -musikaali perustuu Jean Poiret’n samannimiseen näytelmään vuodelta 1973.

Ensi-ilta suurella näyttämöllä on lauantaina 3. syyskuuta 2016.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.04.2024 klo 1900 Luolamies Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1915 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1300 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
23.04.2024 klo 1900 Rosa Liksom Napakymppi Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita