fbpx

Tiedotteet

Kultalampi hiipii ihon alle

12.2.2014

Lauantaina Seinäjoen kaupunginteatterissa ensi-iltansa saavan Kultalampi-näytelmän huumori kipuaa kivusta ja kaipauksesta.

Ohjaaja Jukka Keinonen ei ihmettele, miksi amerikkalaiskirjailija Ernest Thompsonin Kultalampi on yksi tämän ajan laajimmalle levinneistä näytelmistä: 30 kielelle käännetty tarina on esitetty yli 40 maassa, kuudella mantereella.
– On selvää, että tässä ollaan klassikon äärellä. Näytelmän teemat, sukupolvien väliset suhteet, luopuminen ja kuoleman läsnäolo, ovat ajasta ja paikasta riippumatta jokaiselle tuttuja.

Kultalammen pääpari ovat vuosikymmenet yhdessä olleet liki 80-vuotias Norman ja kymmenisen vuotta nuorempi vaimo Ethel. Reippaasti sanailevan pariskunnan nelikymppinen tytär ei jää sanattomaksi hänkään eikä hiertävää isä-tytär-suhdetta osaa kumpikaan korjata. Tarinaan tuovat lisävärinsä hahmot, jotka toimivat ajatusten tuulettajana sekä ilmanpuhdistajana.

Keinonen määrittelee Kultalammen draamakomediaksi, joka kevyen ensikosketuksen jälkeen syvenee ja yllättää.
– Tarina ei hyökkää, vaan hiipii ihon alle. Ilmassa leijuva viimeisen kesän viritys korostaa jokaisen hetken merkitystä. Läpikulkeva luopumisen teema on läsnä sitä enemmän mitä lähemmäs loppua päästään.
Kultalammelle ei ole oikopolkua.
– Pyrkimyksenä on tehdä mahdollisimman elämänmakuinen esitys ja se edellyttää näyttelijöiltä tarkkaa ajoitusta, ajattelua sekä itsen ja toisten kuuntelua.

Thompson kirjoitti työryhmälle kirjeen

Näytelmän kirjoittanut Ernest Thompson (s. 1949) muistutti viime viikolla Seinäjoen kaupunginteatterin työryhmälle osoittamassaan kirjeessä, mistä tarinan huumori ja tunteellisuus kumpuavat: voimallisesta kivusta ja kaipauksesta.
– Kotimaassani ohjaaja ja näyttelijät tulkitsevat tarinan usein liian pehmeästi. Pari vuotta sitten näin Englannissa aivan kaamean Kultalammen. Pian sen jälkeen Saksassa näkemäni versio palautti uskoni näytelmään. Tiedän, että suomalaisissa on samaa huumoria ja intohimoa kuin saksalaisissa, näinhän Kultalammen Euroopan kantaesityksen Kansallisteatterissa vuonna 1979. Olen kiitollinen siitä, miten ihastuttavan kodin Seinäjoen kaupunginteatteri antaa näytelmälleni, Thompson kirjoittaa.

Luopuminen on läsnä työryhmässä konkreettisesti. Normanin rooli on Matti Suokonaution viimeinen ennen eläkkeelle siirtymistä. Hän aloitti näyttelijänä Seinäjoen kaupunginteatterissa vuonna 1979.
– On se haikeaa. Tarinan lopussahan lähdetään Kultalammelta. Se on vähän sama asia itselläni eikä sen kohtauksen harjoitteleminen ollut aluksi aivan helppoa, näyttelijä myöntää.

Kultalampi-näytelmän rooleissa Matti Suokonaution rinnalla näyttelevät Eija-Irmeli Lahti (Ethel), Maria Pere (Chelsea-tytär), Heikki Vainionpää (Charlie), Jukka Puronlahti (Bill Ray, vävy) ja Tuomas Kiiliäinen (Bill Ray Jr.)

Seinäjoen kaupunginteatterin Kultalammella ollaan rehellisesti Amerikassa, näytelmän syntysijoilla.
– Näytelmän ylöspanossa pyritään vahvaan illuusioon. Luonnon kierto keväästä syksyyn ja vuorokauden ajat ovat läsnä, kiittää Keinonen näytelmän skenografi (lavastus- ja pukusuunnittelija) Karmo Mendeä, valosuunnittelija Tomi Suovankoskea ja äänisuunnittelija Sami Siléniä.

Kultalampi-näytelmän ensi-ilta 15. helmikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

 

Kultalampi oli Thompsonin läpimurtonäytelmä ja valtaisa Broadway-menestys. Euroopan kantaesityksensä näytelmä sai Suomessa, Kansallisteatterissa jo vuonna 1979, vain reilu vuosi Amerikan kantaesityksen jälkeen. Tarinasta tehty elokuva (1981) toi pääroolien näyttelijöille, Henry Fondalle ja Katherine Hepburnille Oscar-palkinnot.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
26.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut