fbpx

Tiedotteet

Koulun vihapuhe nousee näyttämölle

4.10.2011

Verstasteatteri avaa ovet yhteistyölle

Seinäjoen kaupunginteatterin nuorille katsojille suunnattu Verstasteatteri uusii tänä syksynä toimintamalliaan. Ohjelmisto rakentuu yhteistyölle vapaan teatteriryhmän sekä paikallisen harrastajateatterin kanssa.
– Tarjoamme ihmisille mahdollisuuden tehdä entistä enemmän itse antamalla heidän käyttöönsä tilat ja monialaisen ammattitaitomme, kertoo teatterinjohtajaVesa Tapio Valo.

Seinäjokelainen Teatteri X tuo 7. lokakuuta Suomen ensiesitykseen saksalaisenKai Henselin näytelmän Sota luokassa (Klamms Krieg). Seinäjoen lukioteatterin esitys Tyttö kuin lintu saa kantaesityksensä 7. joulukuuta. Neuvotteluja käydään myös muista mielenkiintoisista yhteistyömahdollisuuksista.

Oppilaat julistavat sodan

Sota luokassa kertoo opettajasta, joka on antanut oppilaalle hylkäävän arvosanan – traagisin seurauksin. Toiset oppilaat julistavat sodan opettajaa vastaan. Näytelmässä opettaja puolustelee ratkaisuaan luokan edessä. Kyseessä on tiivistunnelmainen monodraama, jossa käsitellään oppilaan ja opettajan suhdetta, oman ajattelun vapautta ja oppimista pakon edessä: Esitys haastaa yhteiskunnalliseen keskusteluun nostamalla näyttämölle vihapuheen ja kouluväkivallan.

Runsaan tunnin mittaiseen esitykseen liittyy soveltavan teatterin osio, vuorovaikutuksellinen työpaja, jossa katsojat voivat itse antaa kysymyksiin omat vastauksensa. Esitys suunnataan kouluille (yläkoulu/lukio). Näytelmä lähtee keväällä 2012 kiertueelle ja sitä voidaan esittää myös tavallisissa luokkahuoneissa. Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto on mukana hankkeen toteuttamisessa.

Näytelmän on suomentanut Liisa Urpilainen ja sen ohjaa Kimmo Kovanen. Roolissa nähdään Johanna Kovanen. Avustajina toimii Etelä-Pohjanman Opiston teatterilinjan opiskelijoita: Ilmari Heikkilä, Jani Hyrsky, Kaisa Lallukka, Sofia Lehtisalo, Jaakko Seppä, Teemu Sytelä ja Maria Syväniemi. Lavastus onKarmo Menden ja pukusuunnittelu Aili Aheron. Äänisuunnittelija on Sami Silén, valosuunnittelu on Hannu Raja-ahon. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu onLiina Ahokkaan.

Sota luokassa sai kantaesityksensä Dresdenissä vuonna 2000. Näytelmästä on tehty jo toista sataa erilaista tulkintaa ja se on käännetty kahdeksalle eri kielelle.Sota luokassa onkin yksi suosituimmista saksalaisista näytelmistä kautta aikojen.

Ammattinäyttelijät opastavat nuoria

Seinäjoen lukioteatterin esitys, Tyttö kuin lintu, syntyy syksyn aikana teatteri-ilmaisun opetuksen puitteissa. Näytelmän käsikirjoittaa yhdessä työryhmän kanssa äidinkielen lehtori Johanna Huhtala, joka myös ohjaa esityksen.

Tyttö kuin lintu on leikkimielinen, satulintujen maailmaan sijoittuva vertauskuvallinen tarina tytöistä ja näiden välisistä suhteista. Vakavana pohjavireenä kulkevat kysymykset vallasta, vapaudesta ja luontosuhteesta. Tyttökulttuurin latautuneet jännitteet ja energiat nousevat esiin tanssin ja teatterin keinoin.

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät osallistuvat produktioon opastamalla nuoria näyttelemistaidon ja ohjauksen kehittämisessä.

Näytelmää esitetään 14. joulukuuta saakka. Esityksiä on yhteensä kymmenen.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut