fbpx

Tiedotteet

Johannes Korpijaakko heittäytyy rakastuneeksi Aleksis Kiveksi Seinäjoella

10.10.2015

Mikä elo onnellinen - kohtauksia Aleksis Kiven elämästä

Tänä vuonna kuolleen kirjailija Veijo Meren näytelmä nuoren Aleksis Kiven ja hänen iäkkään suojelijansa Charlotta Lönnqvistin suhteesta herätti aikanaan kiistoja tutkijapiireissä.

Nyt näytelmä saa tuoreen tulkinnan Samuli Reunasen ohjauksena. Suurelle näyttämölle rakentuu kuva kirjailijasta mutta myös suomalaisuudesta, joka tänäänkin elää murroskautta.

Mikä elo onnellinen -näytelmän ensi-ilta on tammikuussa 2016 Alvar-näyttämöllä. Sen sovittaa ja ohjaa Samuli Reunanen. Alkuperäinen näytelmä on kasvanut Iiro Ollilan Kiven hienoimpiin runoihin säveltämällä uudella musiikilla.

Aleksis Kiven roolin näyttelee viiden vuoden takaisesta, Reunasen ohjaamasta Kivi-monologista palkittu Johannes Korpijaakko. Hän käy Kiveksi jo kolmatta kertaa. Näyttämöllepano ei ole museaalinen.
– Ennemmin, kuin tarkka näköispatsas historiallisesta henkilöstä, luvassa on tämän päivän suomalaista ja suomalaisuutta tarkasteleva näytelmä, sanovat ohjaaja Reunanen ja näyttelijä Korpijaakko.
– On kiinnostavaa tutkia, millainen suhteemme Kiven työhön, motiiveihin ja taiteilijamyyttiin on juuri nyt, kun suomalaisuus ja kansalliset projektit kaikkialla Euroopassa käyvät läpi rajua murrosta, linjaa Reunanen.

Kiven kiistanalainen rakkaus

Yksi näytelmän teemoista on vanhemman naisen ja nuoren miehen epäsovinnainen rakkaus.
Niinä vuosina, jolloin kirjoitti muun muassa Seitsemän veljestä, Kivi majaili parikymmentä vuotta vanhemman Charlotta Lönnqvistin luona. Heidän välisen suhteensa romanttisesta laadusta juorusivat jo aikalaiset.
Reunanen myöntää, että suhde on ollut kiistanalainen asia, josta tutkijat ovat eri mieltä keskenään.
– Meri on päätellyt ja kuvitellut sen näin ja hänen mukaansa Kivi viittaa romanttiseen suhteeseen myös teksteissään. En ota kantaa asiaan historiallisena totuutena. Näytelmässä, jonka kirjailija on kirjoittanut toisesta kirjailijasta, on jo riittävästi kerroksia.

Veijo Meren kirjoittama tarina on kaunista, Kiven kaltaista kieltä. Näytelmä seuraa kansalliskirjailijaa elonsa eri piireissä: lapsuudenkodissa, kirjailijakollegoiden ja fennomaanien seurassa, Charlottan hoivassa, kapakassa, Lapinlahden mielisairaalassa ja lopulta Albert-veljensä kotona.
– Näytelmä on Meren tulkinta siitä, miten asiat ovat ehkä saattaneet mennä. Ajat ja paikat ovat osa suomalaista historiankirjoitusta, sanoo Reunanen.

Charlotta Lönnqvistin roolin esittää näyttelijä Sari Jokelin. Muissa rooleissa nähdään Esa Ahonen, Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Maria Pere, Mari Pöytälaakso, Heikki Vainionpää sekä nuoria avustajia ja lapsikuoro Pikkulikkojen laulajia.

Lavastuksen suunnittelee Aili Ojalo, puvut Riitta Raunio, valot Tomi Suovankoski, äänet Sami Luttinen. Koreografi on Liisa Risu ja kapellimestari Timo Ristilä.

Mikä elo onnellinen – kohtauksia Aleksis Kiven elämästä saa ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-näyttämöllä 30. tammikuuta 2016.

Reunasen ja Korpijaakon aiempia yhteisiä Kivi-tuotantoja ovat vuonna 2002 Kajaanin kaupunginteatterin Nummisuutarit, jonka Reunanen ohjasi Korpijaakon esittäessä Eskoa sekä Teatteri Jurkassa vuonna 2011 kantaesitetty, Korpijaakon esittämä, palkittu Kivi-monologi, jonka Reunanen ohjasi sekä dramatisoi Hannu Mäkelän romaanin pohjalta. Korpijaakko on lisäksi esittänyt Aleksis Kiveä Kouvolan kaupunginteatterin Sydämeni laulu -musikaalissa vuonna 2012. Seinäjoen kaupunginteatteriin nyt tulevan Veijo Meren Aleksis Kivi -näytelmän Reunanen sovitti ja Ollila sävelsi ensin Nurmijärven Kivi-juhlille, missä se ensiesitettiin kesäkuussa 2013.

Meren Aleksis Kivi -näytelmä esitettiin lähes tuoreeltaan Seinäjoen kaupunginteatterissa tasan 40 vuotta sitten.

Mikä elo onnellinen - kohtauksia Aleksis Kiven elämästä
Sari Jokelin ja Johannes Korpijaakko. Kuva: Jukka Kontkanen.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut