Tiedotteet

Fanny ja Alexander ensi-iltaan!

27.1.2012

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo lavalle vahvan tulkinnan Ingmar Bergmanin rakastetuimmasta tarinasta. Rooleissa nähdään myös hurmaavia lapsiavustajia. Ensi-ilta on 28. tammikuuta.

Fanny ja Alexander nousee Seinäjoen kaupunginteatterin lavalle komeana ja vaikuttavana. Rooleja on kolmisenkymmentä ja niissä nähdään yli parikymmentä näyttelijää.
Ingmar Bergmanin lapsuuteen perustuva tarina sai kantaesityksensä näyttämöllä vuonna 2009 Oslossa. Tukholman Dramateniin näytelmä tulee helmikuussa 2012.
– Vaikka tarina on tunnettu ja rakastettu elokuvana, sopii se erinomaisesti myös teatterin lavalle, sanoo maailmalta isiensä maille vierailevaksi ohjaajaksi saapunut Anu Saari.
Saari on sovittanut Seija Holman näytelmäsuomennoksen nimenomaan Bergman Fanny ja Alexander –romaaniin pohjaten. Tarina on suuri perheen, fantasian ja yhteisöllisyyden puolustuspuhe.
– Siksi se sopii hyvin eteläpohjalaiselle yleisölle. Tämän alueen ihmisissä on aitoa tunnetta, ei olla lipeviä, mutta silti suvaitsevaisia. Huvilipojatkin on Etelä-Pohjanmaalla aina hyväksytty.
Vuosikymmenet Saksassa ja Ruotsissa asunut ja ohjaajana työskennellyt Saari tietää mistä puhuu. Hänen isänsä suku on kurikkalaisia Velsa Oy:n perustaneita Saaria. Lapsuutensa talvilomat helsinkiläinen Anu Saarikin vietti aina Kurikassa potkukelkalla kiitäen.
– Isoisää sanottiin paapaksi ja kotona opittiin eteläpohjalaislaulut vanhempien säestäessä flyygelillä.

Suuri sovinnon juhla

Fanny ja Alexander kertoo boheemin herraskaisesta Ekdahlin suvusta, joka kuolemantapauksen myötä joutuu läpikäymään vaikeita vaiheita. Voimansa yhdistämällä perheen jäsenet pelastautuvat ja näytelmän päätteeksi vietetään suurta sovinnon juhlaa.
Näytelmä tuo teatteriin hurmaavia nuoria avustajia. Alexanderin roolissa vuorottelevat Jesse Latvala ja Joel Kareinen. Fannyn roolin tekevät vuoronäytöksin Henna Hirvikoski ja Julia AutioAli Ahovaara esittää salaperäistä Ismaelia. Muissa lapsirooleissa nähdään Elviira LahtiSanni Lehto,Meeri Mäki-Kihniä, Anni Väliniemi ja Laura Väliniemi.
– Lapset ovat kertakaikkisen mainioita, kiittelee Saari.
Fannyn ja Alexanderin vanhempia esittävät Mia VuorelaVille Salonen ja Heikki Vainionpää. Muissa rooleissa nähdään Sari JokelinMatti SuokonautioEsa AhonenJari PylväinenJelena Jokelin-MuiluLeena RoustiOsku Haavisto,Anne Vihelä ja Tanja Huuskonen.
Vierailijoina näytelmän rooleissa esiintyvät Ritva OksanenLiisu Mikkonen,Timo Kankainen ja Johanna Kovanen.
Riikka Aurasmaa on suunnitellut näytelmän upeat puvut, joita on jopa enemmän kuin talon toisessa suuressa esityksessä, Vampyyrien tanssissa.
– Puvut henkivät 1900-luvun alkua, mutta voisivat aivan hyvin olla tätäkin päivää.
Näytelmän on lavastanut Karmo Mende ja Raisa Kilpeläinen. Koreografi on Nina Mamia. Valot on suunnitellut Hannu Raja-aho ja äänet Sami Silén.


Teatteriohjaaja Anu Saari on freelancerina ohjannut yli 25:ssä teatterissa useassa eri maassa. Tälläkin hetkellä Saari tekee työtä useissa taloissa. Viimeisin ohjaus oli Tšehovin Kolme sisarta Malmössä, Ruotsissa. Sitä ennen hän ohjasi Saksassa. Ohjaustöiden muassa Saari on myös opettanut Berliinissä ja on nyt Lundin yliopiston professori Malmön teatterikoulussa.
Teatterinjohtajana Saari on ollut sekä Saksan Cottbusissa 10 vuotta ja Rostockissa että kuusi vuotta Oulun kaupunginteatterissa 2000-luvun alussa.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut