fbpx

Tiedotteet

Dramaattinen Johannes-passio soi myös suomeksi

19.3.2013

Huippusolistit, vaikuttavat näyttelijät, Seinäjoen kaupunginorkesteri ja Seinäjoen seurakunnan passiokuoro esittävät piinaviikon tapahtumat Lakeuden Ristissä ja teatterin suurella näyttämöllä. Musiikkiteos toteutetaan ensimmäistä kertaa yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.

J.S. Bachin Johannes-passio kuullaan Seinäjoella osin suomeksi. Evankelista Johanneksen, Pilatuksen, Pietarin sekä palvelijoiden osuudet on suomennettu. Aariat ja kuoro-osuudet lauletaan alkukielellä saksaksi.

Poikkeuksen tekevät passion virret Ken lyödä näin sua tohtii ja Sydämen synkeyteen, jotka ovat kuortanelaisen Heikki Klemetin suomennoksia.
– Kuulijat ja katsojat saavat laulaa mukana näissä virsissä, mikä sopii erityisen hyvin tänne Etelä-Pohjanmaalle, sanoo passion ohjaaja Vesa Tapio Valo. – Näin me myös jatkamme teatterin 50-vuotisjuhlan teemaa eli yhteistyön ja yhteisöllisyyden korostamista.

Johannes-passion esitys jakautuu kahteen eri paikkaan. Ensimmäisen osan oikeudenkäynti Jeesusta vastaan käydään Lakeuden Ristissä. Dramaattinen passio huipentuu ristiinnaulitsemiseen Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Passion väliajalla yleisö siirtyy yhteisesti kirkosta kansalaistorin kautta teatteriin. Puolisen tuntia kestävällä Ristin tiellä yleisö kohtaa dramatisoituja kohtauksia, jotka kuvaavat nykypäivän ihmisen ristejä: köyhyyttä, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.
– Toivon, että hyvin alkanut yhteistyö passion ja Ristin tie -tapahtuman yhdistämisessä antaisi seinäjokelaisille ja koko maakunnalle uuden perinteen, jota kannattaa jatkaa, sanoo Valo.

Kaksi Jeesusta
Passiossa Jeesuksen roolin laulaa basso Esa Ruuttunen. Samaan aikaan Jeesuksen hahmossa esiintyy näyttelijä Jukka Puronlahti. Sopraanoaarioissa kuullaan Piia Komsia ja basso-osissa Juha Kotilaista. Tenori Simo Mäkinen on valitettavasti kuumeen kourissa ja tenoriaarioiden esittäjäksi on löytynyt eestiläinen, aiemminkin Seinäjoella laulanut tenori Mati Turi.

Seinäjoen kaupunginteatterista mukana ovat Ville Salonen evankelistana, Liisu Mikkonen Magdalan Mariana ja Esa Ahonen Pilatuksena.

Seinäjoen kaupunginorkesteria johtaa Juhani Lamminmäki. Passiokuoron harjoittaja on kanttori Johanna Ojala. Passion ohjaa Vesa Tapio Valo. Ristin tien ohjaa Eija-Irmeli Lahti. Virsikuoroa johtaa kanttori Tapio Lempola. Esiintyjinä nähdään suuri joukko teatterin harrastajia sekä Jukka Puronlahti Jeesuksena.

Suuren työn ovat tehneet pukusuunnittelija Riikka Aurasmaa ja teatterin ompelimo: he ovat vaatettaneet niin kuusikymmenpäisen kuoron kuin solistit ja näyttelijät. Karmo Mende on suunnitellut sekä kirkon että teatterin näyttämöt ja Johanna Uusitontti vastaa esiintyjien maskeerauksesta. Teemu Salo huolehtii teatterin äänentoistosta. Valoista huolehtii paitsi kaunis kevätsää myös Ville Virtanen (kirkko) ja Hannu Raja-aho (teatteri).

Yhteensä kolmituntisen Johannes-passion, Ristin tien ensimmäinen osa kestää reilun tunnin, keskimmäinen osa runsaat puoli tuntia ja viimeinen osuus Seinäjoen kaupunginteatterissa 50 minuuttia.

Sekä kirkkoon että teatteriin lunastettu lippu mahdollistaa molempien osien ja koko passion näkemisen. Kirkko-osuuteen lunastettu lippu oikeuttaa vain ensimmäiseen näytökseen. Kansalaistorin osuus on maksuton.

Passio on Seinäjoen kaupunginorkesterin, Seinäjoen seurakunnan ja Seinäjoen kaupunginteatterin yhteistuotanto.  Esitykset ovat perjantaina 22.3. kello 18 ja lauantaina 23.3. kello 15.

Näin esitys siis etenee:
Johannes-passio, Ristin tie -esitys rakentuu kolmeen eri paikkaan sijoittuvasta tilaisuudesta:
Osa I kello 18-19.10 Johannes-passion ensimmäinen osa soi Lakeuden ristin kirkossa. Lakeuden Ristin esityksissä evankelistan laulut esitetään suomeksi, aariat saksaksi ja virret veisataan Klemetin suomennoksina.
Ristin tie kello 19.10-19.45 Ristin tie, Katso ihmistä -toritapahtuma Kansalaistorilla.  Ilmaistapahtuma passion näytösten välillä on kaikille avoin. Kesto 45-60 min.
Osa II 20.10-21 Johannes-passion toinen osa huipentuu kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Lisätietoja:
teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo, puh. 044 554 1900.
orkesterin toiminnanjohtaja Jarmo Anttila, puh. 0500 837 772
kappalainen Merja Lampila, puh. 050 548 9452

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut