fbpx

Tiedotteet

Uutta syksyyn 2019: fantastinen komedia sekä hieno klassikko äidistä ja tyttärestä

30.3.2019

Seinäjoen kaupunginteatterin seuraava ensi-ilta on jo heinäkuussa, jolloin Suomen ensiesityksensä saa Monty Pythonin Spamalot-musikaali Törnävän kesäteatterissa. Syksyllä lakeudelle saapuu Lapualaisoopperan lisäksi vihdoin Näytelmä joka menee pieleen -komedia. Ja uusia näyttelijöitä! Näyttelijä Sari Jokelin puolestaan sanoo näkemiin Ingmar Bergmanin Syyssonaatin myötä.

Syyssonaatti. Sari Jokelin. Kuva: Jukka Kontkanen

Näyttelijä Sari Jokelin tietää jo, että tunteet tulevat menemään vuoristorataa. Marraskuussa saa ensi-iltansa hänen 40-vuotisen näyttelijäuransa viimeinen rooli. Se on Syyssonaatti-näytelmän Charlotte, kansainvälisen uran tehnyt pianisti.
– Jäähyväisten heitto tulee olemaan tuskaa vaikka tunnenkin, että eläkkeelle jääminen on oikea ratkaisu. Aikaa tulee jäämään muullekin elämälle.

Elämänmuutokseen on vielä vuosi, mutta Jokelin on alkanut pikkuhiljaa tyhjätä pukuhuonettaan. Muistoja on tallella ainakin vuodesta 1987, jolloin Seinäjoen kaupunginteatteri muutti Alvar Aallon kadun upouuteen teatteritaloon.
– Isäni peruja on jäniksenkäpälä, jolla aikojen alussa laitettiin irtopuuteria kasvoille. Siihen tulee kulumaan aikaa, kun läpikäyn silinterihatullisen kiitoskortteja.

Jukka Keinonen ohjaa Syyssonaatin

Syyssonaatti on alkujaan mestariohjaaja Ingmar Bergmanin palkittu elokuva vuodelta 1978. Sittemmin draama on saanut lukuisia tulkintoja teatterissa ja jopa oopperassa eri puolilla maailmaa.

Jokelinin esittämän Charlotten aikuisia tyttäriä näyttelevät Mari Pöytälaakso ja talon uusi näyttelijä Henna Sormunen. Esa Ahonen näyttelee Charlotten vävyä.

Näytelmän ohjaajan Jukka Keinosen aiempia töitä Seinäjoen kaupunginteatteriin ovat näytelmät Hiljaiset sillat, Kultalampi ja Kuin ensimmäistä päivää. Ne ovat saaneet kiitosta tarkkanäköisestä näyttelijäntyöstään. Syyssonaatissa Keinonen karistaa kannoiltaan Bergmanin varjon ja keskittyy ihmisiin tässä ja nyt.
– Epookista riisuttu tulkinta haluaa mieluummin haastaa kuin syyttää. Esitys kutsuu sovitukseen, anteeksiantoon ja uuteen alkuun.

Syyssonaatti saa ensi-iltansa 7. marraskuuta 2019 Elissa-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin 1.4.2019.

Kansainvälinen hittikomedia

Maailmalla supersuosittu komedia Näytelmä joka menee pieleen saadaan vihdoin näille lakeuksille.

Kuvitteellisesta harrastajateatteriryhmästä kertovassa komediassa näytellään näyttelemistä. Seinäjoen kaupunginteatterin Mia Vuorela, Jani Johansson, Heikki Vainionpää ja Pekka Hänninen saavatkin näytelmän myötä uusia tekijöitä rinnalleen, kun Joonas Snellman, Eino Heiskanen ja Natalil Lintala liittyvät Etelä-Pohjanmaan Polytekniseen Draamaseuraan.

Johtuuko näytelmän ohjaavasta, Posse-ohjelmastakin tutusta koomikko Kalle Lambergista vai mistä, mutta kaikki tulee menemään päin mäntyä suurella näyttämöllä. Poskettoman kaaoksen keskellä näyttelijät joutuvat käyttämään kaiken taitonsa, notkeutensa ja sinnikkyytensä saadakseen tarinan kerrottua.

Näytelmä joka menee pieleen saa ensi-iltansa 23. lokakuuta Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin 1.4.2019.

Juha Luukkonen ohjaa Lapualaisoopperan

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskauden avaava Lapualaisooppera nähdään ensi kertaa pohjalaisessa ammattiteatterissa.

Lapualaisooppera on Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikkinäytelmä, jonka Ylioppilasteatteri kantaesitti vuonna 1966 Helsingissä. Ohjaaja Juha Luukkosen uusi sovitus kertoo Lapuan liikkeen nousun, uhon ja tuhon, mutta kiertyy samalla suoraan tämän päivän Suomeen ja kysyy minne me olemme matkalla nyt, vuonna 2019?

Sovitus pyrkii ymmärtämään, mistä myös meidän ajassamme näkyvä fasismi syntyy.
– Tärkein syy Lapualaisoopperan tekemiselle on se, että teoksen käsittelemiä teemoja ei voi ohittaa olankohautuksella tyyliin ”ne tapahtuivat 30-luvulla maaseudulla.” Samat merkit ovat olemassa nyt. Meidän on oltava tarkkana, ettei sitä jatketa ja fakta on, että koko ajan silti jatketaan, sanoo Luukkonen.

Lapualaisooppera saa ensi-iltansa 7. syyskuuta Vanha-näyttämöllä. Rooleissa nähdään Esa Ahonen, Pekka Hänninen, Jani Johansson, Sari Jokelin, Natalil Lintala, Ilona Pukkila, Jukka Puronlahti, Mari Pöytälaakso, Joonas Snellman, Henna Sormunen, Heikki Vainionpää, Mia Vuorela sekä Timo Ristilä.

Lue jo aiemmin julkaistu Lapualaisooppera-tiedote täältä.

Ennennäkemättömän komeaa kesäteatteria

Ja ihan ensin, jo heinäkuussa tulee ensi-iltaan Törnävän kesäteatterissa Monty Pythonin Spamalot-musikaali.

Luvassa on loisteliainta kesäteatterin ylöspanoa, mitä Suomessa on kuunaan nähty. Aivan parin päivän sisällä kerromme lisää, pysy kuulolla. Kertauksena kuitenkin: Spamalot saa Suomen kantaesityksensä 6. heinäkuuta Törnävän kesäteatterissa. Komediaohjausten mestari Mika Eirtovaara ohjaa Mikko Koivusalon oivallisesti suomentaman musikaalin.

Rooleissa nähdään Aku Hirviniemi, Olli Rahkonen, Juha Hostikka, Anna Victoria Eriksson, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Lauri Ketonen, Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen ja Ville Orttenvuori.

 

Näytelmä joka menee pieleen. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.
Näytelmä joka menee pieleen -komedian ohjaa Kalle Lamberg. Rooleissa nähdään Joonas Snellman (vas.), Heikki Vainionpää, Eino Heiskanen, Jani Johansson, Pekka Hänninen, Natalil Lintala, Jarmo Ikola (vas. ylh.) ja Mia Vuorela. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.

Syyssonaatti. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.Ingmar Bergmanin Syyssonaatti on hieno näytelmä äidin ja tyttären suhteesta. Seinäjoelle sen ohjaa Jukka Keinonen. Rooleissa nähdään mm. Mari Pöytälaakso ja Sari Jokelin. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri.

Lapualaisooppera. Kuva: Emilia KaupinmäkiLapualaisooppera sovittaa ja ohjaa Juha Luukkonen. Rooleissa nähdään Esa Ahonen, Pekka Hänninen, Jani Johansson, Sari Jokelin, Natalil Lintala, Ilona Pukkila, Jukka Puronlahti, Mari Pöytälaakso, Joonas Snellman, Henna Sormunen, Heikki Vainionpää, Mia Vuorela sekä Timo Ristilä.

Spamalot-julkistus. Olli Rahkonen (vas.), Anna Victoria Eriksson, Aku Hirviniemi, Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, koreografi Jyri Numminen ja ohjaaja Mika Eirtovaara.

Törnävän kesäteatterissa saa 6. heinäkuuta ensi-iltansa Monty Pythonin Spamalot-komediamusikaali. Sen rooleissa nähdään muun muassa Olli Rahkonen (vas.), Anna Victoria Eriksson, Aku Hirviniemi, Pihla Pohjolainen ja Jyri Numminen. Musikaalin ohjaa Mika Eirtovaara (oik.). Kuningas Arthurin arvokkaan ylvääseen rooliin astuu Juha Hostikka. Kuva: Sami Kilpiö

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
08.02.2023 klo 1200 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
08.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput
10.02.2023 klo 1730 PARRASVALOISSA Ylälämpiö Osta liput
10.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
10.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
11.02.2023 klo 1815 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
17.02.2023 klo 1215 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
17.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut