Tiedotteet

Syyskauden ohjelmistosta ja alkupala kevätkaudesta 2012

19.5.2011

  • Maailmalla kulttimainetta niittänyt vampyyrimusikaali esitetään vihdoin Pohjoismaissa ja ensimmäisenä suomeksi!
  • Kotimainen kantaesitys kertoo kirkon rakentamisesta ja poliittisesta väännöstä.
  • Rakastettu sukutarina on kevään 2012 suuri ensi-ilta.

Hehkeä neito altistuu houkuttavalle vaaralle ja vastaa myöntävästi karismaattisen vampyyrikreivin kutsuun. Katsoja saa varautua tekemään saman. Roman Polanskin Vampyyrintappajat-elokuvaan perustuva, veret seisauttavan lumoava Dance of the Vampires -musikaali on pian täällä!

Mikä taruolennoissa meitä oikein kiehtoo? Musikaalin libreton suomentaneen filosofian maisterin, tosielämän ”vampyyriprofessorin” Marika Hakolan mukaan vampyyreista on lupa viehättyä.
– Aikamme vampyyri on ennen kaikkea ihmismielen peilikuva, jos ei koko kuva, ainakin sen kiellettyjen ajatusten ja tunteiden heijastuma. Vampyyreja katsellessa ja kuunnellessa hyväksyy oman inhimillisen epätäydellisyytensä.
Vaikka verenimijöiden historia on meillä vasta alussa, löytää Hakola vampyyriviitteitä suomalaisestakin kansanperinteestä.
– Oman elävien kuolleiden kategoriansa muodostaa suomalainen kirkonväki, joka on saanut nimensä tavasta haudata vainajat kirkon lattian alle. Perimätiedon mukaan tämä osittain maatunut ruumiiden joukko saapui noutamaan kuolevat tuonpuoleiseen.

Amerikkalaisen hittimaakarin Jim Steinmanin säveltämän ja saksalaisen Michael Kunzen käsikirjoittaman musikaalin pohjoismainen kantaesitys saa Olli-Matti Oinosen ohjauksessa suomalaiskansalliseen tyyliin rokahtavan asun. Koreografia on Harri Kuorelahden, lavastus Marjatta Kuivaston, kampaus- ja pukusuunnittelu Kaija Ilomäen, pukusuunnittelu Leena Rintalan, äänisuunnittelu on Petteri Karrin ja valosuunnittelu Hannu Raja-ahon. Osittain sama työryhmä löytyy vuoden 1995 menestysmusikaalin Rocky Horror Shown takaa.

Vampyyrikreivinä laulaa baritoni Jyri Lahtinen, Sarahin roolissa mezzosopraanoRaili Raitala, Alfredina tenori Ville Salonen ja professori Abronsiuksena Esa Ahonen. Muissa rooleissa laulavat Heikki VainionpääLeena RoustiAnne Vihelä, Jouko Enkelnotko ja Antti Railio. Mahtimusikaalissa on mukana suuri orkesteri, uljas kuoro ja huikea tanssijoiden joukko. Orkesteria johtaa kapellimestari Timo Ristilä.

Kulttimusikaalin suomalaista versiota odotetaan myös kansainvälisesti ja esitys on innostanut liikkeelle musikaalin ulkomaisia, erityisesti keskieurooppalaisia faneja. Kesän aikana lippuja voi ostaa internetistä.

Pohjoismainen ensiesitys 10.9.2011 Alvar-näyttämöllä.

Poliittinen piirileikki Lakeuden Ristin ympärillä

Seinäjoen kaupunginteatteri avaa uuden, neljännen näyttämönsä elokuussa. Alvarin toriteatterin ensimmäinen ensi-ilta on kotimaakuntaan sijoittuva kantaesitys Väärä väri.

Kirkon rakentamisen ohessa Väärässä värissä taistellaan vallasta. Vääntöä piispan istuimesta ja maakunnan pääkaupungista värittävät poliittiset kähminnät ja tavallisen pohjalaisperheen näkemykset modernista arkkitehtuurista. Näytelmässä vilahtaa Kekkonen ja tietysti arkkitehti Alvar Aaltokin.

Näytelmän ohjaa Eija-Irmeli Lahti. Rooleissa nähdään Matti SuokonautioVille OrttenvuoriSari JokelinMia VuorelaJelena Jokelin-MuiluMatti Toivio ja Aki Haikonen. Maakunnallisen vahvistuksen näyttelijäkuntaan tuovat Hannu Malkamäki Nurmosta Kauko Salo Kauhajoelta ja Kari Manu Lapualta. Teatterin hallituksen puheenjohtaja, ylistarolainen Esa Perttu esiintyy arkkitehti Alvar Aaltona. 

Väärän värin on kirjoittanut Ari Kallio. Näytelmä perustuu Markus Aaltosenteokseen Näkyyhän se varmasti. Alvar Aalto ja Seinäjoki.

Yleisölle avoimessa Ruma, kaunis Seinäjoki -torikokouksessa keskustellaan Seinäjoen rakentumisesta ja modernin kirkon merkityksestä kaupungin kehityksen taipaleella. Torikokous torstaina 4. elokuuta kello 18.

Kantaesitys 10.8.2011 Alvarin toriteatterissa. 

Revyyn uusi kattaus tarjoilee parhaat palat

Herttin tähäre -revyy palaa Alvar-näyttämölle syyskuussa. Kevätkauden menestys tuunataan uudistuneeseen kuosiin, kun käsikirjoittaja ja säveltäjä Mikko Koivusalon Seinäjoen kaupunginteatterille tekemien kolmen revyyn parhaat palat kursitaan valtaisaksi remix-kokonaisuudeksi. Esityksessä nähdään siis myös takavuosien Komian tähäre ja Kuriispäite -menestysrevyiden hulvattomimmat sketsit.

Musiikintäyteistä sketsishowta tähdittää jälleen melkoonen joukko teatterin näyttelijäkuntaa kera Jussi Lampin. Revyyremixin ohjaa Dick Holmström ja kapellimestarina on Timo Ristilä. Koreografia on Mia Malviniemen, lavastusLeena Rintalan ja pukusuunnittelu Riikka Aurasmaan.

Uusintaensi-ilta 22.9.2011 Alvar-näyttämöllä.

Komedia erikoisesta ystävyydestä

Vuoden pimeimmän ajan ilopillerinä toimii Elissa-studiossa ensi-iltansa saavaTäti ja minä. Näytelmä kertoo ystävyydestä, jonka ei uskoisi olevan mahdollinen. Tarinan päähenkilöinä nähdään oman onnensa nojaan jätetty vanhus sekä renttumainen, nuori mies. Joulun ihmeellinen henki taikoo kamppailevasta kaksikosta esiin kyvyn välittää ja ystävystyä, jopa rakastaa.

Rooleissa nähdään Eija-Irmeli Lahti ja Jouko Enkelnotko. Näytelmässä esiintyy myös ihmisen kokoinen nukke, jonka suunnittelee ja valmistaa palkittu nukketeatteritaiteilija, näyttelijä Satu Paavola. Kanadalaisen Morris Panychin näytelmän ohjaa Vesa Tapio Valo.

Ensi-ilta 9.11.2011 Elissa-studiossa.

Keväällä 2012 rakastettu sukutarina sekä kantaesitys

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden 2012 suuri ensi-ilta on Ingmar Bergmanin vahva sukutarina Fanny ja Alexander. Näytelmä kertoo matriarkka Helena Ekdahlin perheestä, jonka jäsenet ovat tottuneet nauttimaan elämästä kaikin aistein. Kuolemantapaus tuo särön perheen elämäniloon ja tarina saakin tummemman juonteen. Kuin Grimmin ihmesaduissa juoni kaartaa valoisiin käänteisiin ja uusi elämä versoo.

Fannyn ja Alexanderin ohjaa Seinäjoelle viime vuodet kansainvälisillä estradeilla työskennellyt Anu Saari, jonka sukujuuret juontavat Kurikkaan, Etelä-Pohjanmaalle. Näytelmän keskeisissä rooleissa, Fannyn ja Alexanderin vanhempina nähdään Mia VuorelaVille Salonen ja Heikki Vainionpää.

Ensi-ilta 28.1.2012 Alvar-näyttämöllä.

Uhmakas juttu junioreille

Suomen tämän hetken suosituimpiin laulajiin ja lauluntekijöihin lukeutuvan Tuure Kilpeläisen Kuningas Ei! on kohonnut hitiksi lapsiyleisönkin keskuudessa. Laulun mainio lyriikka piirtää eläväksi kuvaksi uhmaikäisen lapsen tahdonvoiman ja kertoo pilke silmäkulmassa tilanteista, joiden ratkomiseksi lapsiperheissä päivittäin painitaan.
Samaiseen lauluun perustuu keväällä 2012 kantaesityksensä Seinäjoen kaupunginteatterissa saava musiikkinäytelmä Kuningas Ei!. Koululaisille, lapsikatsojille -perheille suunnatun näytelmän on kirjoittanut Esko Janhunen. Tarinan lavalle ohjaa Eija-Irmeli Lahti. Näytelmän musiikki on Tuure Kilpeläisen.

Ensi-ilta huhtikuussa 2012.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.11.2024 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
01.11.2024 klo 1900 SEILI Alvar-sali Osta liput
09.11.2024 klo 1800 Eikä yksikään pelastunut, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
13.11.2024 klo 1900 Ilari Johansson - Someoletettu (K18) Alvar-sali Osta liput
14.11.2024 klo 1300 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
14.11.2024 klo 1900 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
15.11.2024 klo 1900 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
16.11.2024 klo 1300 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
16.11.2024 klo 1800 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
20.11.2024 klo 1500 Puurojuhla Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut