fbpx

Tiedotteet

Saarnaaja on syksyn kotimainen kantaesitys

10.5.2017

Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen.

Ari-Pekka Lahti (vas.) ja Juha Luukkonen kirjoittavat yhdessä uuden näytelmän Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Tämä aika huutaa totuudentorvea, joka myös itse elää totuutensa todeksi, näkevät Seinäjoen kaupunginteatterille uutta näytelmää kirjoittavat Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen.

Saarnaaja on moraliteetti tämän päivän Suomesta. Sen ensiesitys on marraskuussa 2017 Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämöllä.

Näytelmän keskiössä on herätysliikkeen fiktiivinen saarnaaja, hahmo, joka antaa kaikkensa kokemalleen kauneudelle. Hän on samaan aikaan sekä tuomiopasuuna että rakkauden apostoli ja kaikkea siltä väliltä. Se, joka sanoo ääneen sen, mitä ei yleensä sanota.

Innoituksen näytelmään on antanut neljäkymmentä vuotta sitten laajan herätysaallon käynnistänyt helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio.

Käsikirjoittajina, dramaturgeina ja ohjaajina tunnettuja Lahtea ja Luukkosta yhdistää polte uskonnollisiin kysymyksiin ja kiinnostus karismaattisiin herätysliikkeisiin.
– Olen ihaillut erityisesti Niilo Yli-Vainion tapaa saarnata, hän oli lajinsa mestari. Minua alkoi kiinnostaa inhimillisyys tuon mestaroinnin takana, minkälaista sisäistä taistelua hän on mahtanut käydä kamppaillessaan herätyksen puolesta ja miten reissutyö näkyi perheen elämässä. Millainen sellaisen ihmisen sisäinen elämä on, miten se muuttuu ja kehittyy, pohtii Ari-Pekka Lahti, toinen kirjoittajista.

Saarnaaja on näytelmä jumaluuden kokemisesta, moniääninen teatterillinen herätyskokous. Näytelmä tutkii ilmiötä ja sen henkeä kunnioittavasti ja ymmärtäen, mutta kuvaa myös ristiriitaisuuksia.

Mitä hän sanoisi tänään?

Ennemmin kuin tehdä Yli-Vainion näköiskuva, kirjoittajia kiinnostaa käsitellä hänen kaltaisensa saarnaaja-hahmon viestien merkitystä ja vaikutusta muihin ihmisiin – ja koko ympäröivään todellisuuteen.
– Kun nykyään totuus, moraali ja oikea ja väärä tuntuvat olevan ihan mutu-pohjalta päätettäviä asioita ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavissa, niin kyllähän tämä aika huutaa tällaista totuudentorvea, joka myös itse syvästi elää ja todeksi tekee sen totuutensa. On siis jotain muuta kuin häiriintynyt populisti tai joku ties minkä listan kärjessä keikkuva idiootti, sanoo toinen kirjoittaja ja ohjaaja Juha Luukkonen ja jatkaa:
– Jo pelkästään siksi näytelmä ja sen saarnaaja-hahmo tulevat olemaan paljon muutakin kuin pelkkä uskonnollinen trippi vaikka toki tässä näytelmässä Jumala on selkeästi olemassa. 

Uskonnon harjoittamisesta tekijöiden mieleen nousevat rukousta mukaillen sanat Valta, Voima ja Kunnia.
– Ne kertovat missä maastossa liikutaan ja minkä suuruusluokan asioista näytelmässä on kyse. Ne sisältävät myös uskon kääntöpuolen: etsimisen, epäuskon ja vallankäytön, jotka näissä usko-hommissa aina jossain nurkan takana vaanivat. Olen nähnyt ja itsekin kokenut myös sen puolen, jota ei voi sanoa muuksi kuin toisen yksityisyyden loukkaamiseksi ja häiriköinniksi, sanoo Luukkonen.
Heistä ei ole lainkaan kummallista, että ihminen peloissaan turvautuu Jumalaan.
– Minähän esimerkiksi pelkään kuolemaan ihan kahelina ja päivittäin, niin että vieläkin tämmöisenä keski-ikäisenä saatan huutaa itsekseni kauhusta ääneen. Helppo pitää naurettavana, mitä se tietysti onkin, mutta minä ihan konkreettisesti tiedän, mitä pelko voi saada ihmisessä aikaan. Muutenkin nämä asiat ovat varmaan ainoita koko maailmassa, joiden edessä olen hyvin nöyränä, myöntää Luukkonen.

Uskonyhteisöissä on potentiaalia.
– Olen aikoinani pyörinyt kaikennäköisissä uskonnollisissa yhteisöissä, herätysliikkeistä kansankirkkoon, ja tunnen sen maailman hyvin.  Olen nähnyt paljon käsittämätöntä hyvää, sellaista toisen ihmisen auttamista, tukemista ja kunnon vanhan ajan talkoohenkeä, etten ole koskaan haikaillut minkään ”kadonneen yhteisöllisyyden” perään, kertoo Luukkonen.
– Jos nämä porukat käyttäisi edes neljäsosan siitä sisäisestä energiastaan vaikka kodittomien auttamiseen, eikä triviaalien ja epäolennaisten asioiden puolesta huutamiseen, niin eihän tässä maassa kohta olisi ongelmia ollenkaan.  

Seinäjoella, jos jossain

Lahden ja Luukkosen yhteistyö alkoi vuonna 2007. He arvostavat ja innoittavat tekijöinä toisiaan.
– Kirjoitamme Saarnaajan kohtauksia eri tilanteiden pohjalta molemmat tykönämme. Työstämme niitä eteenpäin, keskustelemme, teemme uusia kohtauksia ja rakennamme kokonaisuutta Juhan vision pohjalta, kertoo Lahti.
– Ari-Pekka on syvällisesti kirjailija, minä taas ohjaaja, joka kirjoitan. Täydennämme hyvin toisiamme. Tässä taidemaailmassa löytää oikeasti valitettavan harvoin sellaisia ihmisiä, joiden kanssa syntyy aito, kestävä ja toista kunnioittava ja arvostava kolleegius, sanoo Luukkonen.

Lahti ehdotti Saarnaaja-näytelmän teemaa Luukkoselle jo vuosia sitten. Aihe nousi esiin Luukkosen tullessa Seinäjoen kaupunginteatteriin Täällä Pohjantähden alla -esityksen myötä. Pohjantähti on ollut kevään 2017 suurmenestys.
Luukkosen mukaan hyvä taide on liitoksissa aikaan ja paikkaan.
– Se ei tarkoita, että Pohjanmaalla pitäisi tehdä vain maakuntaan sijoittuvia juttuja, mutta uskon, että Saarnaajalle on tilaus Seinäjoella vuonna 2017.
– Se, että Yli-Vainio on vaikuttanut ympäri Pohjanmaata, myös Kokkolassa, mistä itse olen kotoisin, tuntuu tärkeältä. Hänen elämässään kuuluu lakeuksien maisema, sen lohduton harmaa valo ja ne unelmien ja haaveiden kuiskaukset, mitä omasta elämästäni tunnistan, päättää Lahti.

Saarnaaja-näytelmä

Saarnaajan ohjaa Juha Luukkonen. Sen rooleissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Sari Jokelin, Seppo Kaisanlahti, Jukka Puronlahti ja Mari Pöytälaakso. Näytelmän skenografi on Juho Lindström, äänet suunnittelee Sami Silén ja valot Juho Itkonen.

Näytelmän kantaesitys on 8. marraskuuta 2017 Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut