fbpx

Tiedotteet

Mikä tekee Palmun? Knalli, viikset, kävelykeppi – ja asenne!

14.1.2020

Komisario Palmun erehdys -näytelmän ikonista etsiväkolmikkoa näyttelevät Seinäjoen kaupunginteatterissa Eino Heiskanen, Esa Ahonen ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on Mika Waltarin Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedia. Luvassa on tyylikäs ja viihdyttävän jännittävä murhatutkinta, joka nykyteknologialla olisi ohi viidessä minuutissa.

Onneksi käytössä ovat kuitenkin 30-luvun lopun menetelmät ja tutkinta teatterinäyttämöllä kestää reilut kaksi tuntia. Muuten eivät katsojat ennättäisi nauttia mystisestä ylöspanosta, visaisesta tarinasta ja rönsyävästä epäiltyjen joukosta.
– Kuka vain voi olla murhaaja, kun talo on täynnä ahneita ihmisiä. Jokaisella heistä on salattavaa, vihjaa näytelmän ohjaaja Panu Raipia.

Palmu-tarinat ovat suomalaisten silmissä ikonisia teoksia. Legendaarisen etsiväkolmikon Palmu-Kokki-Virta-rooleissa nähdään Esa Ahonen, Jani Johansson ja Eino Heiskanen.
– Palmu on Seinäjoellakin hörähtelevä ja vähän äreähkö vanhempi mies. Kokki ja Virta ovat hänen apulaisetsiviään. Ja koska lopputuloksen pitää olla sellainen, joka yleisön on helppo ostaa, on toinen heistä pidempi kuin toinen, kuten elokuvassa.

”Mielettömän hyvät
roolit kaikilla!”

Heti tarinan alussa selviää, että rikas raikulipoika, Bruno Rygseck on kuollut epäilyttäviltä vaikuttavissa olosuhteissa juhlien jälkeen kotonaan.

Brunon roolissa nähdään Pekka Hänninen. Hänen palvelijaansa Batleria näyttelee Jukka Puronlahti ja leskeään Alli Rygseckiä Mari Pöytälaakso.  Heikki Vainionpää on Rykämö-konsernin apulaisjohtaja Erik Vaara. Brunon tätiä Amalia Rygseckiä näyttelee Mia Vuorela, ja serkkujaan Airi ja Aimo Rykämöä Sanni Lehto ja Joonas Snellman. Soppaa hämmentämässä ovat myös Brunon ystävä Irma Vanne, jota näyttelee Henna Sormunen sekä Ville Orttenvuoren näyttelemä kirjailija Laihonen. Jari Jaakonaho näyttelee muun muassa lääkäriä.

Näytelmä sijoittuu talvisodan kynnykselle, jolloin ihmisillä oli vielä varallisuutta. Ja Rygseck-Rykämön-suvulla sitä vasta piisaakin.
– Romanttiseen aikakauteen kuului tyylikäs pukeutuminen, jolloin miehet eivät milloinkaan olleet huoneessa ilman pikkutakkia naisen läsnäollessa.

Näytelmän puvut on suunnitellut Elina Vättö. Tapahtumat keskittyvät Brunon kotiin, jonne lavastussuunnittelija Kati Lamppu on luonut mystisen ilmapiirin.
– Brunon erikoinen persoona näkyy hänen varakkaassa kodissaan, jota kutsunkin haureuden temppeliksi, valaisee Lamppu.

Tunnelmaa tukee Hannu Raja-ahon suunnittelema valaistus. Äänet on suunnitellut Sami Lust ja naamioinnin Johanna Uusitontti.

Komisario Palmun erehdys saa ensi-iltansa 25. tammikuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Dekkarikomediaa esitetään toukokuun alkupäiviin saakka.

Kirjasta valkokankaan
kautta näyttämölle

Komisario Palmun erehdys perustuu Mika Waltarin romaaniin vuodelta 1940. Kaikkien tuntemaksi tarinan teki Matti Kassilan ohjaama filmatisointi vuodelta 1960. Se on valittu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi vuonna 2012.

Teatterilavoille Palmu-tarinat nousivat vuonna 2016. Näytelmät on dramatisoinut Joel Elstelä, joka myös ohjasi ensimmäisen Palmu-näytelmän Helsingin kaupunginteatteriin. Seuraavista Palmuista neljä on tamperelaisen Panu Raipian ohjauksia.
– Kävi sellainen onnenkantamoinen, että Waltarin perikunta pyysi minua Palmu-näytelmien ohjaajaksi, Raipia kertoo.

Komisario Palmun erehdys -dekkarikomedian näyttelijät. Rygseck-Rykämöiden huonetta ja sukua epävirallisessa yhteispotretissa etsivien kera. Eturivissä Esa Ahonen (vas.), Mari Pöytälaakso, Mia Vuorela ja Eino Heiskanen. Takana Jukka Puronlahti (vas.), Henna Sormunen, Joonas Snellman, Sanni Lehto, Heikki Vainionpää, Ville Orttenvuori, Pekka Hänninen ja Jani Johansson.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut