fbpx

Tiedotteet

Legendaariselta kurssilta näyttelijäksi valmistunut Matti Suokonautio jää eläkkeelle

12.1.2015

Tiistaina 20. tammikuuta juhlitaan viimeisen Kultalampi-näytöksen ohessa näyttelijä Matti Suokonaution sekä toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantien eläkkeelle siirtymistä.

Minusta tulee näyttelijä, oli Matti Suokonautio todennut pienenä poikana tietämättä lainkaan mitä se oli. Nyt sama mies on jäämässä näyttelijän työstä eläkkeelle, yli 160 roolin jälkeen.
Menikö se nopeasti, Matti Suokonautio?
– Kyllä! On ollut niin paljon tekemistä ja yhtäkkiä olenkin tässä pisteessä. Kun mieli on nuori, on vaikea käsittää olevansa eläkeiässä.

Suokonautio on työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa vuodesta 1979, muutamaa vuotta, muuta teatterikiinnitystä sekä tv- ja elokuvarooleja lukuun ottamatta. Hän tuli Seinäjoelle lähes suoraan Suomen Teatterikoulusta (teatterikorkeakoulu), jossa opiskeli vuodet 1973-1977. Suokonaution kurssitovereita olivat muun muassa Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Eija Ahvo, Jukka-Pekka Palo ja Kari Sorvali. He tapaavat edelleen säännöllisesti.
– Ensi kesänä menemme J-P Palon kesämökille. Kaikki ovat yleensä mukana, paitsi edesmenneet Pellonpää ja Harri Hyttinen.

Legendaarisena pidetty kurssi opiskeli sukupolvien välisessä saumassa, jolloin kotimaisen teatteri-ilmaisun rakenteet olivat murenemassa ja tulevaisuuden tekijöillä oli kova näyttämisen halu. Heidän valmistumisensa aikaan muutoksen merkit olivat yhä selvemmin nähtävissä.
Oliko tilanne sama silloisessa pikkukaupungin teatterissa?
– Minulle Seinäjoelle tulo merkitsi uutta, käytännön teatterikoulua. Pääohjaajana oli Anu Nieminen ja hän vaati kaikilta sataprosenttista panostusta. Sen aikaiset kiertuenäytelmät Kaislikossa suhisee, Maailman ympäri 80 päivässä ja Erään hevosen tarina, olivat mahtavia kokemuksia. Moni katsoja muistaa ne varmasti.

Vähän ennen Suokonaution saapumista, vuonna 1976 Seinäjoen kaupunginteatterissa työskentelyn aloitti Marja-Leena Kallantie. Hänen teatteripolkunsa on käynyt palkanlaskija-kirjanpitäjästä toimitusjohtajaksi saakka.
Kun Kallantie elokuussa 2015 siirtyy eläkkeelle, minkälaisen talon hän jättää taakseen?
– Hyvänkokoisen ja taloudellisesti tasapainoisen talon, jossa toimii ammattitaitoinen henkilökunta. Haikeana lähden, sanoo Kallantie.

Kallantien liki nelikymmenvuotisesta urasta teatterissa kuullaan enemmän 18. helmikuuta avoimessa haastattelutilaisuudessa.

Viimeinen näytös

Jukka Keinosen ohjaama Kultalampi-näytelmä sai ensi-iltansa Seinäjoella viime vuoden helmikuussa. Näytelmää teatterin ohjelmistoon ehdotti Suokonautio.

Roolissaan 79-vuotiaana perheenpäänä, Norman Thayerina, Suokonautio toteaa elämänsä olevan loppusuoralla. Norman haluaa puhua läheistensä kanssa asiat selviksi ja hyvästelee perheen kesähuvilan.

Toivoitko näytelmää juuri sen käsittelemien luopumisen teemojen vuoksi?
– Jäähyväisten jättö ei ollut motiivina, vaan se, että Kultalampi on hyvä, perinteinen puhenäytelmä. Niiden arvostus ei ole ollut aina kohdallaan. Kaiken lisäksi näytelmän päähenkilö tuntui kovin tutulta, kysykää vaikka vaimoltani, Norman on kuin minä, Suokonautio nauraa.

Kultalampi saa viimeisen esityksensä tiistaina 20. tammikuuta. Eläkkeelle siirtyviä juhlitaan niin ennen kuin jälkeenkin esityksen.

 

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut