fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

ARVIO: Lämminhenkisesti vakavista asioista

5.2.2018

Hoitokoti Lepola on vanhustenhoidon yksikkö, jonka asukkaiden ja henkilökunnan edesottamuksia seurataan Anna Krogeruksen kirjoittamassa traagisessa komediassa Kuin ensimmäistä päivää. Ohjaajana vierailee Jukka Keinonen, joka muistetaan Hiljaisista silloista ja Kultalammesta. Keinonen on oivaltava henkilöohjaaja. Hänen johdollaan tarinan näyttelijät venyvät hurjiin suorituksiin.

Krogerus on kirjoittanut henkilöistä karikatyyrejä, jotka siten erottuvat selkeästi toisistaan. Maria Peren lähihoitaja Ritva on työyhteisössä alistuja ja hiljainen puurtaja. Tuskin kukaan oikeassa elämässä sentään tekisi kolmea työvuoroa peräkkäin, kun häikäilemätön työtoveri sellaista ehdottaa.

Mari Pöytälaakson Minna-hoitaja on itsekäs miestennielijä, jonka työaika kulahtaa omien asioiden hoiteluun. Mia Vuorelan Seikku on kovaotteinen ja -ääninen osastonhoitaja, jota ei alaisten hyvinvointi kiinnosta.

Osaston miehet ovat sivarit Mara ja Kaide. Tapani Korhonen ja Jani Johansson tekevät hahmoista herkullisia. Johansson on liikuttava myös kehitysvammaisen Arvon osassa.

Kahvihuoneen selkeätä istumajärjestystä sekoittaa Pekka Hiltusen Adam, syyrialaislähtöinen lääkäri, joka työllistetään taloon siivoojaksi. Adamin kymmenen vuoden lääkärikokemuksella ei ole Suomessa mitään merkitystä.

Hoitokodin henkilökunta edustaa kärjistettynä mitä tahansa työyhteisöä. Röyhkeät ja kovaääniset kuorivat kerman päältä. Ahkerat alistujat tekevät nöyrästi toistenkin töitä eli noudattavat kutsumustaan.

Taimi sanoo totuuden

Hoitokodin asukkaatkin ovat tilaa vaativia persoonia. Liisu Aurasmaan topakasti tulkitsema karjalaistaustainen ikäneito Taimi on talon totuuden torvi. Taimi on ystävystynyt lähihoitaja Ritvan kanssa ja antaa hänelle tukeaan.

Sari Jokelinin tiukkailmeinen Martta ja Jukka Puronlahden hissukka Toivo ovat peruspohjalainen pariskunta, jolla on jatkuva aviokriisi meneillään. Galleriaa täydentävät vielä Johanna Kovasen rouva Laitinen ja Esa Ahosen kirjailija Unto, joka on unohtanut kirjoittaneensa parikymmentä teosta. Heikki Vainionpää vilahtelee pikkurooleissa. Eino Grönin hahmossa hän kajauttaa komeasti iskelmiä.

Näytelmässä sivutaan vakavia asioita, kuten pätkätöillä orjuuttamista, maahanmuuttajien sopeutumista ja ihmisen yksinäisyyttä. Ronskilla huumorilla käydään kipeittenkin tuntojen kimppuun. Lähihoitaja Ritva on tarinan Job, jolle kertyy vastoinkäymisiä roppakaupalla.

Kuin ensimmäistä päivää on alleviivaavan selkokielinen esitys, jossa arat asiat nostetaan reippaasti pöydälle. Lavastuksen suunnitellut Juho Lindström onnistui luomaan toimivan illuusion sokkeloisesta hoitokodista. Äänisuunnittelija Sami Silén ja valosuunnittelija Sanna Alasaari täydentävät esityksen ilmeen.

Aktiivinen ja vastaanottava yleisö saa tämän näytelmän myötä ihasteltavakseen teatterin juhlavan esiripun, jonka suunnitteli edesmennyt kuvataiteilija Juhana Blomstedt.

RAIMO HAUTANEN

Ohjelmistossa

Kuin ensimmäistä päivää

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut