fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Teatterin tarpeistosta ohjelahja: Oi kuusipuu!

5.12.2021

Kuusipuun voit rakentaa valkoisesta tai esim. vihreästä munakennosta. Tai maalata vaikkapa hopeamaalilla.

Kuusipuun voi rakentaa valkoisesta tai värillisestä munakennosta. Kuusen saa halutessaan maalata vaikkapa hopeamaalilla. Kuvat: Airi Lakso

Rakenna näyttävät ikikuuset jouluksi – ja useammiksikin – Seinäjoen kaupunginteatterin taiturimaisen tarpeisto-osaajan Airi Lakson näppäriä ohjeita sekä työvaihekohtaisia kuvia seuraten. Mukavaa joulunäpertelyhetkeä ja kaunista joulua joka kotiin! 

Askartelumusiikiksi suosittelemme: 
– Wiener Sängerknaben -kuorolaisten esittämänä O Tannenbaum 
– Itse ja/tai yhdessä laulettuna Joulupuu on rakennettu

 

  1. Piirrä lautasen, tarjottimen tms. avulla vahvalle paperille tai kartongille ympyrä (kuva 1) ja leikkaa viivaa pitkin. Käännä ympyrä puoliksi reunat vastakkain ja paina varovasti keskipaikkeille taite. Käännä puolikas vielä kerran, neljäsosaksi, ja paina taas sen kärkeen pieni taite. Näin saat ympyrän keskipisteen, josta voit piirtää kehälle suoran säteen (kuva 2). Leikkaa sädettä pitkin saksilla keskipisteeseen asti. (Esim. kuvan pieni kuusi, ympyrän halk. 24 cm, suuri 36 cm).

Kuva 1

Kuva 2

2. Kierrä ympyrä kartioksi haluamaasi muotoon, liimaa kuumaliimalla säteen reuna kiinni (kuva 3).

Kuva 3

3. Leikkaa munakennosta piirroksen mukaan keskikartiot irti ja leikkaa ne vielä irti toisistaan (kuva 4). Leikkaa sitten jokainen kartio neljäksi ja pyöristä alapäät kartion muotojen mukaan (kuva 5). Leikkaa syntyneet ”oksat” irti keskiosasta. Pienessä kuusessa on 24 oksaa, isossa 44.

Kuva 4

Kuva 5

4. Liimaa oksia paperikartion alareunaan, jätä väliin hiukan oksaa kapeampi väli (kuva 6). Liimaa toinen kerros edellisten väleihin (kuva 7).  

Kuva 6

Kuva 7

5. Liimaa seuraava kerros n. 3,5 cm ylemmäs kuin edellinen. 3-kerroksisessa kuusessa voit liimata oksat vierekkäin (kuva 8), korkeammassa taas hiukan oksaa kapeammin välein. Liimaa korkeammassa kuusessa seuraava kerros edellisen väleihin, hiukan ylemmäs. Tavoitteena on, että paperikartio ei näy oksien välistä.

Kuva 8

6. Kun jäljellä on latvakerros, leikkaa viimeisten oksien (5 kpl) kärjet teräviksi (kuva 9). Näin saat ne asettumaan hyvin latvaksi. Voit myös kaventaa oksia sivuilta, jos ne vaikuttavat liian leveiltä. Liimaa latvakerros paperikartion kärkeen. 

Kuva 9

7. Voit lisätä latvaan paperista leikatun tähden tai vaikka puuhelmen, kuten kuvassa 10. Kuusen voi myös koristella tai maalata. Luomukananmunakennoista saat vihreän kuusen!

Kuva 10

Jes, hyvä! Well done! 

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.