fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Taiteellisen johtajan päivä teatterin ihmemaassa

24.8.2018

Teatterin uuden kauden alku on aina ihailevan ihmetyksen ja suuri ilon aihe myös talon omalle väelle. Tämän syyskauden aluksi Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos teki laajan kierroksen toimitiloissaan ja ihmetteli muun muassa osittain valmistuneen remontin jäljiltä suuren näyttämön uusia tehokkaita nostimia.

Kuuma kesä on päättymässä. Viimeinen Päiväristeily-esitys nähtiin muutama päivä sitten, syksyn ensimmäiset merkit ovat ilmassa ja kaupunginteatteri on taas täynnä hyörinää!

Itse asiassa teatteri on kuin iso muurahaiskeko. Näyttelijöiden ja muun henkilökunnan lisäksi teatteri kuhisee remonttimiehiä, jotka hääräävät tekniikan kimpussa. Teatterinjohtaja istui tovin työhuoneessaan. Mutta kesän jälkeen hän ei malttanut olla paikoillaan kovin kauan ennen kuin jalat tuntuivat levottomalta. Hän päätti tehdä kierroksen teatteritalossa.

Sarjahurmaajat 5.9.2018

Hän suuntasi ensin suurelle näyttämölle ja seurasi ihmeissään uusien lattianostimien koeajoa. Moottorit hyrisivät kun suuret lattiapalaset – yhdeksän nostinta, kukin tonni painoltaan ja yhdeksän neliötä mitaltaan – nousivat ja laskivat. Vau, näky oli hurja!

Näyttämön orkesterimonttu oli avoinna.  Vatsassa asti tuntui, kun teatterijohtaja kurkkasi neljä metriä syvään kuoppaan. Teatterin teknistä henkilökuntaa koulutettiin samalla, paljon uusia ”vempaimia”, paljon uutta opittavaa. Teatterinjohtaja myhäili itsekseen, tekniikan uusiminen on sujunut aikataulussa, se tietää hyvää syksyn suurta musikaali ensi-iltaa ajatellen. Pääsemme harjoittelemaan suurelle näyttämölle niin kuin on suunniteltu ja olemme valmiina kohtaamaan yleisön 26. lokakuuta uuden Tästä asti aikaa Kolmas nainen -musikaalin ensi-illassa.

Nimeni on Susanna 13.9.2018

Aurinko paistoi, kesä jatkuu vielä, ihanaa! hän ajatteli matkalla kohti Vanhaa teatteria. Teatterinjohtajan korviin oli kantautunut huhuja, että Vanhalla tehdään komediaa. Hän päätti ottaa selvää, mikä siinä on niin hauskaa. No teksti tietysti, Graham Linehanin kirjoittama Sarjahurmaajat on kerrassaan hieno komedia! Rikolliskopla luulee onnistuvansa höynäyttää iäkästä leskirouvaa, mutta toisinpäin siinä taitaa käydä. Vauhdikastempoisen ja hupaisaa säätöä täynnä olevan farssikomedian ensi-ilta on keskiviikkona 5. syyskuuta.

Vanhalla teatterilla johtaja ihmetteli lavastaja Juho Lindströmin taideteosta, Sarjahurmaajat-lavastusta. Mittanauhaa oli käytetty tarkasti. Hän oli nähnyt lavastuksen keväällä verstaalla ja todennut ”ei tuo lavastus tule koskaan mahtumaan Vanha-näyttämölle”, mutta siinä se nyt seisoi paikallaan.

Teatterinjohtaja jäi seuraamaan harjoituksia. Ohjaaja Marika Vapaavuori ohjasi omalla energisellä tyylillään ja näyttelijät olivat elementissään. Heillä oli selvästi hauskaa! Humoristinen tunnelma, työryhmän hyvä henki ja tekemisen meininki välittyivät myös katsomoon. Teatterinjohtajan kasvoille nousi iso hymy. Naurulihakset suorastaan kipeytyivät.

Oli aika palata teatteritaloon. Elissa-näyttämöllä oli sielläkin harjoitukset käynnissä. Viime hetken kuhina ja sähköinen tunnelma olivat vallalla kaikkien valmistautuessa harjoitukseen ja ohjaaja Satu Linnapuomin jakaessa viimeisiä ohjeita. Ja yhtäkkiä täysi hiljaisuus: Nimeni on Susanna -näytelmän toisen näytöksen läpimeno alkoi.

Vajaan tunnin kuluttua teatterinjohtaja kiitteli työryhmää muutamalla sanalla ja toivotti hyviä harjoituksia kohti 13. syyskuuta koittavaa ensi-iltaa. Hän oli selvästi liikuttunut näkemästään ja aavisti, että tulossa on jotain ainutlaatuista. Teatterinjohtaja oli myös iloinen siitä että tanskalaisen Rikke Wölckin lempeä draama neljän naisen kaiken kestävästä ystävyydestä nähdään ensi kerran Suomessa juuri Seinäjoen kaupunginteatterissa!

Tästä asti aikaa 26.10.2018

Teatterinjohtaja istahti taas työpöytänsä ääreen. Kesämuistot palasivat hetkeksi mieleen. Kyllä kesä on hienoa aikaa, hän ajatteli. Sitten hänen kasvoilleen ilmestyi pieni hymy: Mutta mikään ei vedä vertoa syksylle ja alkavalle teatterikaudelle! Yksi mieluisin tehtävä on, hän ajatteli, toivottaa yleisö taas tervetulleeksi Seinäjoenkaupunginteatteriin, tervetuloa!

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
29.09.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
06.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
07.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
12.10.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär, teosesittely Elissa-katsomo Osta liput
13.10.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
14.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
21.10.2023 klo 1800 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut