fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Sohvakriitikolta: Teatteri juhlii ja tanssii samalla tiensä pohjalaisten arkeen

12.5.2023

Aalloilla-konsertti. Näyttelijät Mia Vuorela ja Jukka Puronlahti sekä Seinäjoen kaupunginorkesteri. Kuva: Pauliina Salonius

Maaliskuisessa Aalloilla-konsertissa näyttelijät Mia Vuorela ja Jukka Puronlahti sekä Seinäjoen kaupunginorkesteri. Kuva: Pauliina Salonius

Sohvakriitikon pestiä varten laadittiin vuosi sitten vapaamuotoinen hakemus. Hakemuksessa piti kertoa, miksi on kiinnostunut toimimaan sohviksena ja mitä asioita haluaisi sohvakriitikkona tavoitella eli miksi teatteri on itse kullekin kandidaatille tärkeää. Kirjoitin omaan hakemukseeni, että toivomuslistallani olisi teatterissa käymisen kynnyksen madaltaminen – kylttyyristä yhdeksi tavaksi viettää vapaa-aikaa, hankkia kokemuksia ja katkaista arkirutiineja. Matkan varrella on kuitenkin omatunto vähän kolkutellut. Blogikirjoitukset ovat nimittäin tähän asti olleet artikkeleita käsikirjoituksista, esityksistä, näyttelijöistä, tekniikasta ja muista tuotantoon liittyvistä tärkeistä asioista ja tavoitteen edistäminen on jäänyt sivuraiteelle. Käsi pystyyn virheen merkiksi!

Kuinka sitten avaisin teatterin kokemista ja kannustaisin ihmisiä tutustumaan tähän mainioon tapaan luoda uusia ajatuksia, aikaansaada naurua, kyyneleitä ja monenlaisia tuntemuksia? Aikani mietittyäni tajusin, että tässä taisi nyt, Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuonna, käydä niin, että teatteri hoitikin tämän homman ihan itte. Samalla kun kaupunginteatteri tarjoaa meille katsojille juhlavuotensa kunniaksi ylenpalttisen kavalkaadin näytelmiä, musikaaleja, konsertteja, vierailijoita, haastatteluja, Stand Upia, glamouria ja tanssia, se systemaattisesti ja oivaltavasti liimaa näihin liittyviä henkilöitä ja tarinoita osaksi tekemistään tuoden teatterin pikkuhiljaa osaksi ihmisten arkea. Teatterin voi löytää monin eri tavoin ihmisten parista.

Näytelmien teosesittelyissä olen päässyt tutustumaan käsikirjoittajiin ja ohjaajiin, jotka avoimesti ovat jakaneet ajatuksenjuoksuaan, kantaesitysten haasteita ja laittaneet oman persoonansa peliin. Pienessä yhteisessä hetkessä olen päässyt näkemään, miten tavalliset ihmiset ovat mm. jakaneet henkilökohtaisia muistojaan Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä koko kuulijakunnalle ja esimerkiksi juuri siinä hetkessä koen teatterin kiinnittyneen osaksi ihmisten elämää. Suuren salin avoimissa harjoituksissa yleisö on päässyt jopa vuorovaikuttamaan teatterin ammattilaisten kanssa ja saanut tuntea olevansa tärkeä osa produktiota, jota hiotaan huippuunsa ensi-iltaa varten. Me-hengen on voinut aistia harjoituksissa. Tämän matalampaa kynnystä tutustua teatteriin ei oikeastaan ole ja avoimien harjoitusten rento ilmapiiri, joka lähtee liikkeelle jo teatterikuraattorin luotsaamasta leppoisasta juttutuokiosta, saa aikaan helppouden illuusion – nuan vaan. Teatteriin ja sen tarinoihin voit törmätä myös vaikkapa lounastauolla teatteriravintolassa, siellä samassa paikassa ne narikat ja lippumyymäläkin ovat eikä teatterikäyntiä varten tarvitse erityisesti pynttäytyä, jos ei sitä erikseen nimenomaan itse halua.

Kokoaan suurempi Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa juhlavuonna 2023 runsaasti mahdollisuuksia ja tarjontaa. Meidän muiden tehtäväksi jää vain tarttua tuumasta toimeen ja lähteä rohkeasti mukaan. Ota teatterin SoMe-kanavat seurantaan ja pääset välillä kurkkaamaan kulissien taakse, näet upeita hetkiä kuvina, saat tietoosi viime hetken vinkit ja ennakkotarjoukset. Tilaa uutiskirje ja teatteri muistuttaa sinua tärkeistä päivämääristä ja tarjoaa valinnanvaraa. Lue verkkolehteä – sieltä löydät meidän muiden tavallisten ihmisten näkemyksiä ja kokemuksia tuotannoista. Kokemukset ovat muuten sellainen juttu, että ne ovat jokaisella ihan omat eikä teatteria voi kuluttaa oikealla tai väärällä tavalla.

SARI LAHTI
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut