fbpx

Teatterin verkkolehti

Blogi

Sohvakriitikolta: Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuosi

12.5.2023

Aalloilla-konsertti. Sanni Lehto (vas.), Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Jukka Puronlahti, Esa Ahonen, Mari Pöytälaakso, Jani Johansson ja Heikki Vainionpää sekä taustalla Seinäjoen kaupunginorkesteri. Kuva: Pauliina Salonius

Aalloilla-konsertissa Sanni Lehto (vas.), Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Jukka Puronlahti, Esa Ahonen, Mari Pöytälaakso, Jani Johansson ja Heikki Vainionpää sekä Seinäjoen kaupunginorkesteri. Kuva: Pauliina Salonius

Odotukset juhlavuoden suhteen heräsivät jo teatterin marraskuisessa puurojuhlassa. Siellä saimme maistiaisia The Addams Family, Xanadu ja Niin kuin taivaassa -musikaaleista. Tekijöiden haastatteluissa kuului ja näkyi palo, joka heillä on teatterintekemiseen. Vierailevat ohjaajat ja koreografit tuntevat Seinäjoen kaupunginteatterin ja Etelä-Pohjanmaan vetovoiman ja palaavat tänne mielellään. Teatterin hyvä työilmapiiri saa kiitosta. Teatterissa aiemmin työskennelleitä teatterintekijöitä olemme saaneet tavata kevään aikana Parrasvaloissa-illoissa.

Tämän vuoden aikana olemme päässeet mukaan avoimiin harjoituksiin, joissa yleisö viimeistään näkee, että teatteriesitys rakentuu pienistä osista. Näyttelijät saavat eniten huomiota, koska he tulkitsevat roolinsa esityksissä. Heidän työnsä taustalla on suuri joukko ammattilaisia, jotka rakentavat puitteet esityksille. Tarvitaan käsikirjoitus, puvustus, lavasteet, valoa, ääntä ja ohjaaja, joka nämä palaset sovittaa yhteen. Teatterilaisten työskentelyä seuratessa on kirkastunut, että työ vaatii koko työryhmältä kärsivällisyyttä odottaa ja valppautta toimia. Esitykset koostuvat pienistä repliikeistä ja näytöksistä, joiden välillä vaihtuvat näyttelijät, asut ja lavasteet.

Harva vapaa-ajanviettopaikka onnistuu houkuttelemaan
katsomoon yleisöä yhtä laajalla ikähaitarilla kuin teatteri.

Teatterin tuottaman sosiaalisen median kautta olemme saaneet tutustua teatterin eri ammattikuntien edustajiin. On hienoa nähdä, että jokainen ammattilainen tekee innostuneena ja ylpeänä omaa työtään. Kaikessa tekemisessä näkyy yhteistyön ja keskinäisen kunnioituksen jälki.

60-vuotias Seinäjoen kaupunginteatteri on voimakkaasti uudistuva. Joissain esityksissä on mukana myös lapsia, nuoria ja teatterialan opiskelijoita. Yhteistyötä tehdään myös eri oppilaitosten kanssa. Harva vapaa-ajanviettopaikka onnistuu houkuttelemaan katsomoon yleisöä yhtä laajalla ikähaitarilla kuin teatteri.

Teatterin yhteistyö ulottuu myös teatterirakennuksen ulkopuolelle. Taito Etelä-Pohjanmaan kanssa yhteistyössä järjestetty Sukkia ja teatteria -ilta Kalevan Navetalla oli ikimuistoinen. Sari Jokelin kertoi omasta urastaan näyttelijänä ja mieliinpainuvimmista roolipuvuistaan. Leena Rintala kertoi työstään Niin kuin taivaassa -musikaalin puvustuksen suunnittelijana. Näitä pukuja odotamme innokkaina, koska teatterin lavalla tullaan näkemään myös naiskuoro Sorja sekä Jussit-kuoro. Tunteiden tekijä -villasukat ehtivät valmistua kyllä juhlavuoden aikana.

Aalloilla-konsertti juhlisti kauniilla tavalla teatterin juhlavuotta ja Aaltokeskuksen luojia Elissa ja Alvar Aaltoa. Mia Vuorelan ja Pauliina Saloniuksen käsikirjoitus toi Elissan äänen kuuluviin. Mia Vuorelan Elissa ja Jukka Puronlahden Alvar olivat kuin elokuvan sankaripari Ansa ja Tauno. Esitys oli uskottavaa ajankuvaa ja intohimo luovaan työhön näkyi selvästi. Yhteistyö Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa oli kiehtovaa. Puhallin- ja jousisoittimet soivat kauniisti yhdessä ja erikseen kuin vuoropuheluna. 60-vuotiaalle katsojalle, joka on kasvanut mustavalkoisten Suomi Filmi -elokuvien parissa, musiikki oli vaikuttava paluu lapsuuden sävelmiin. Ajatuksiin jäivät kummittelemaan ne sadat projektit, jotka Alvar Aallolta jäivät pöytälaatikkoon. Onneksi Seinäjoen kaupunginteatteri saatiin valmiiksi Elissa Aallon ansiosta.

HELMI TUOMINEN
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.05.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
18.05.2024 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Päivälippu, molemmat esitykset Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1200 Nuori näyttämö: Meistä kärpäsistä Alvar-sali Osta liput
19.05.2024 klo 1500 Nuori näyttämö: Kakkua jaettavaksi - kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta Alvar-sali Osta liput
21.05.2024 klo 1200 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
22.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
23.05.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
24.05.2024 klo 1000 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut