fbpx

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Blogi

Sohvakriitikolta: Juhlan aika 

12.5.2023

Aalloilla-konsertti. Jani Johansson (vas.), Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Heikki Vainionpää, Sanni Lehto ja Mari Pöytälaakso sekä taustalla Seinäjoen kaupunginorkesteri. Kuva: Pauliina Salonius

Maaliskuisessa Aalloilla-konsertissa esiintyivät Seinäjoen kaupunginorkesteri sekä Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Jani Johansson (vas.), Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Heikki Vainionpää, Sanni Lehto ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Pauliina Salonius

Seinäjoen kaupunginteatteri juhlii 60-vuotista taivaltaan. On aika hypätä teatterin historian ja menneiden aikojen huumaan. Juhlavuonna tapahtuu paljon. Ihanin yllätys on, että Seinäjoen kaupunginteatteri haluaa juhlia myös muiden 60 vuotta täyttävien kanssa ja tarjoaa heille pientä kivaa. 

Teatteri on kuin pieni maailma. Aina kun astun teatteriin, koen olevani kotona. Teatterissa voi olla vapaasti se keneksi itsensä kokee. Sellainen omanlainen vapaus. Astut sisään ja saat unohtaa kaikki arjen murheet ja pyörähtää teatterimaailman ihmeisiin. Kauniit valot valaisevat näyttämön, puvut ja lavastus tuovat katsojan oikeaan aikaan ja paikkaan. Musiikki tuo tunteet pintaan ja näyttelijät viimeistelevät tämän taideteoksen. On ihanaa, kuinka olemme saaneet nauttia Seinäjoen kaupunginteatterin taiasta jo 60 vuotta. 

Teatterin juhlavuoteen kuuluu paljon kaikkea. Löytyy laajasti erilaisia näytelmiä, josta jokainen voi löytää omansa ja mennä nauttimaan teatterin maailmasta. Musikaalista draamasta komediaan, kaikkea löytyy. Olen saanut ihanan kunnian saada käydä katsomasta jokaisen näistä ja olen nauttinut. Koulun ja koeviikon piristys on teatteri. Voi hetkeksi unohtaa kaiken stressin ja istua ja nauttia. Kaiken kruunaa se, kun teatterikokemuksen voi jakaa ystävän kanssa. Naurut ja ilot, yhdessä vietetyt ajat teatterissa tulen aina muistamaan ystävien kanssa. 

Juhlavuoteen mahtuu myös maaliskuinen Aalloilla-konsertti, joka oli upea. Olen musiikin ystävä ja soitan bassoa, mutta en ole ollut usein klassisen musiikin konserteissa. Aalloilla-konsertissa soitti Seinäjoen kaupunginorkesteri, Mia Vuorela esitti Elissa Aaltoa ja Jukka Puronlahti Alvar Aaltoa. Lava oli tyhjä, vain orkesteri istui keskellä valojen ja savukoneen luodessa lumoavan tilan. Koko konsertin vain ihailin kuinka ”tyhjä” lava voi näyttää niin hienolta. Joskus pelkät valot ovat tarpeeksi. Rakastuin konserttiin sydämeni pohjasta. Se, kun vain istuin pehmeässä penkissä ja kuuntelin kaunista musiikkia, tuntui kuin olisin suuressa salissa. Välillä tuntui kuin olisin veden alla ja aurinko paistaisi veteen. Tunsin oloni rauhalliseksi, kaikki stressi ja huolet haihtuivat ja olisin vain voinut nukahtaa. Olo oli todella kevyt, kuin tanssisi kesäniityllä. Konserttiin kuului myös historian havinaa vuosien takaa, kun sain kuulla teatteritalon luomisajoista sekä Elissasta ja Alvarista. 

Juhlavuonna on saanut kokea palasen historiaa myös toisella tavalla. Teatterissa järjestettiin kevätkaudella Parrasvaloissa-haastattelutilaisuuksia, joihin saapui Seinäjoen kaupunginteatterin entisiä työntekijöitä juttelemaan menneistä. Oli hauska kuulla mitä kaikkea heille oli jäänyt mieleen. Varsinkin, kun muisteltiin sellaista näytelmää, jonka on itsekin nähnyt. Haastateltaville oli jäänyt mieleen eri asioita kuin itselläni ja oli kiva kuunnella muistoja vuosien varrelta. Hetket olivat naurua täynnä, kun aihe eksyi ”väärille” suunnille.  Saimme myös kuulla missä vaiheessa tekijät ovat tällä hetkellä elämässään.  

Omia lempparimuistoja Seinäjoen kaupunginteatterista ovat tietenkin näytelmät. Suosikeikseni ovat jääneet Koirien Kalevala sekä Näytelmä, joka menee pieleen. Pääsisinpä joskus näkemään ne uudestaan. Muistan myös, kun pääsimme luokan kanssa esittelykierrokselle teatterin kulisseihin sekä takavuosien tanssiesityksemme päälavalla ja teatteriharjoitukset pienellä näyttämöllä.

Teatteri on ollut iso osa elämääni jo kymmenen vuotta eli yli puolet elämästäni. Teatteri on täynnä eri tunteita ja vauhdikkaita hetkiä. En vaihtaisi yhtään teatterihetkeä pois. Kiitos Seinäjoen kaupunginteatteri!

HANNA RINTALA  
Seinäjoen kaupunginteatterin sohvakriitikko v. 2022–2023


 

Sohvakriitikot ovat valikoitu joukko teatteritaiteen ystäviä, jotka katsovat Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiä ja kirjoittavat niistä arvion teatterin blogiin.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut