fbpx

Tiedotteet

Teatterinjohtaja Valolle Veistäjän palkinto

6.8.2013

Teatteri 2.0 ja Vesa Tapio Valo saavat Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon 2013

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinnon saavat tänä vuonna Teatteri 2.0 sekä teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo, molemmat 9 000 euroa. Palkinnot myönnetään valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinto luovutettiin Tampereen Teatterikesän avajaisissa tänään tiistaina, 6. elokuuta.

Vesa Tapio Valo on työskennellyt vuodesta 2009 Seinäjoen kaupunginteatterin johtajana, minkä lisäksi hän on toiminut Seinäjoella myös ohjaajana, näytelmäkirjailijana, suomentajana ja dramaturgina. Seinäjoen kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuonna 2013 Valo ohjasi Mozartin oopperan Ryöstö seraljista pohjalaisversioksi Ryästö lakeurelta.

Valo on harjoittanut älykästä ohjelmistopolitiikkaa ja kokonaisvaltaista ajattelua, lähestynyt ennakkoluulottomasti ja kunnianhimoisesti eri musiikkiteatterin lajeja, jalkauttanut teatteria kaupunkiinsa, kouluttanut henkilökuntaansa sekä tehnyt yhteistyötä Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Nätyn kanssa. Teatterin yhteisöteatterihankkeet ovat avanneet ovia uusille yleisöryhmille. Kaupunginteatterin kellaritilat saivat muuttua uudeksi kokeelliseksi näyttämöksi Verstaaksi, jossa tilat ja tekniikka ovat olleet myös nuorten käytettävissä. Verstas-näyttämö on tähän mennessä tuottanut neljä Suomen ensiesitystä, joista Veikko Nuutisen kirjoittama Myötätunto nähdään nyt myös Tampereen teatterikesässä. Ensi syksynä Verstaalla toteutuu yhteisöteatteriprojekti kehitysvammaisten kanssa.

Vesa Tapio Valo on toiminnallaan osoittanut, että työn kaupunginteatterissa ei tarvitse olla kaikkialla samanlaista. Teatterissa ei ole pelätty ulkomaisia klassikkoja tai nykynäytelmiä ja nuoria tekijöitä. Valon työskentelyä on kannattanut utelias liikkeelläolo ja ajatus siitä, että teatteria voidaan tehdä samanaikaisesti eri tavoin ja näin haastaa sekä tekijät että kokijat muuttumaan.

Ohjaaja Saana Lavasteen ja tuottaja Saara Rautavuoman vuonna 2010 perustama Teatteri 2.0 on osoittanut, että teatteri voi olla organisaatioltaan lähes höyhenenkevyt, ja se voi voi liikkua ja tehdä monimuotoista tuotantoyhteistyötä kenen kanssa tahansa missä tahansa tinkimättä taiteellisesta tasostaan. Teatteri 2.0:n voima on sen kyvyssä verkostoitua, etsiä yhteistyökumppaneita ja sitouttaa kumppaninsa. Lavaste ja Rautavuoma ovat kristallinkirkkaasti miettineet teatterinsa taiteelliset painopisteet. Teatteri on halunnut tarttua kotimaisiin nykyteksteihin ja hyödyntää työskentelyssään yhteisöteatterin tekniikoita. Tänä keväänä Helsingin rautatieaseman aulassa kantaesitetty Emilia Pöyhösen Kuka tahansa meistä -dokumentti Lavasteen ohjaamana Suomen Kansallisteatterin yhteistuotantona ja yhteistyössä VR:n kanssa toteutettuna näytti koskettavasti ja julkista tilaa hyödyntäen, miten ääritilaan joutunut ihminen haroo takaisin todellisuuteen.

Muissa produktioissaan Teatteri 2.0 on tarkastellut maanomistusta, ilmastonmuutosta sekä limittänyt maanviljelijöiden kanssa toteutettua yhteisöteatteriprojektia Pohjantähti-uustulkinnan kanssa. Seuraava, syksyllä valmistuva esitys käsittelee työelämän murrosta pätkätyöläisen arjen näkökulmasta.

Palkintolautakunta

Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908-1988) rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat toimittaja Kirsti Pohjonen (Alma Media), FL Outi Lahtinen (teatteriarvostelijat), kirjastoneuvos Tuula Martikainen (Tampereen Teatterikerho), johtaja Hanna Helavuori (Teatterin tiedotuskeskus) ja teatteriohjaaja Tiina Puumalainen (Tampereen Työväen Teatteri).

Aikaisemmat palkinnot:

2011
ohjaaja, näyttelijä ja näytelmäkirjailija Anna-Elina Lyytikäinen ja dramaturgi Seija Holma 
2009
näyttelijä Heikki Kinnunen jaTeatteri Quo Vadiksen Pelastetaan Äiti -esityksen työryhmä
2007
teatterinjohtaja, näyttelijä Esko Roine ja näytelmäkirjailija Laura Ruohonen 
2005
näyttelijä, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Leea Klemola ja näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola 
2003
näyttelijä, ohjaaja Kari Heiskanen ja näytelmäkirjailija, ohjaaja Juha Jokela 
2001
näytelmäkirjailija Kristian Smeds ja Teatteri Takomon Jumala on kauneus -työryhmä produktiosta Jumala on kauneus 
1988
Suomen Kansallisteatterin työryhmä Lyle Kesslerin Orvot-näytelmän tulkinnasta

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
20.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
24.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1300 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Tee varaus
25.07.2024 klo 1800 Tootsie väliajan pöytävaraus (hlömäärä) Törnävän kesäteatteri Tee varaus

Katso aikataulut