fbpx

Tiedotteet

”Selviytyjät olisivat niitä, joilla on sosiaalista pääomaa, eivät ne, joilla on aseet”

28.1.2019

Epäkuolleet. Pekka Johansson ja Mia Vuorela.

Epäkuolleet-näytelmän käsikirjoittaja Ville Koskivaara kehottaa katsojia pohtimaan, mistä epätoivossa löytää toivon? Maailmantuhon jälkeistä elämää kuvaavan zombinäytelmän Seinäjoen kantaesitys nähdään torstaina 31. tammikuuta Verstas-näyttämöllä.

Maaliskuisessa työpajassa Koskivaara opettaa selviytymistaitoja, jotka kasvattavat luottoa itseen arkisissakin tilanteissa.

Tuntematon virus on iskenyt ihmiskuntaan ja muuttaa ihmisiä verenhimoisiksi zombeiksi. Kaksi toisilleen ennestään tuntematonta selviytynyttä kohtaa sattumalta. He epäilevät olevansa viimeiset elossa olijat ja käyvät epätoivoisessa tilanteessa yhteiselle taipaleelle. Elävien kuolleiden lisäksi heidän olisi selvittävä paitsi toisistaan myös itsestään.

Tästä tilanteesta käynnistyy Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteatterien yhteistuotanto, kotimainen kantaesitys Epäkuolleet.

Vaikka apokalypsi-fantasiassa taistellaankin zombeja vastaan, Ville Koskivaaran näytelmässä on yhteiskunnallinen taso, jossa hän on halunnut tarkastella millaisia uhan kohdanneet ihmiset ovat toisiaan kohtaan. Löytävätkö he keskinäisen luottamuksen, pystyvätkö toimimaan yhdessä?

Miten tuollaisessa tilanteessa voisi ylipäätään selviytyä, käsikirjoittaja Koskivaara?
– Voisi luulla, että ne selviytyisivät, joilla on aseet ja bunkkerit, joihin suojautua. Mutta ei, selviytyjät olisivat niitä, jotka tulevat toimeen keskenään ja joilla on sosiaalista pääomaa. 

Näytelmän Koskivaara kirjoitti dramaturgiaopiskelijana Teatterikorkeakoulussa muutama vuosi sitten. Häntä on aina kiinnostanut tuho ja romahdus. Jo lapsena Koskivaara näki unia, joissa ihmiset olivat kadonneet maailmasta. Ne eivät olleet pelkästään painajaisia, vaan kuvastivat tilannetta, jossa luonto saa rehottaa vapaana.
– Syvempää innostusta aiheeseen ruokkivat elokuvat ja merkittävät kirjat, esimerkiksi Cormac McCarthyn Tie, jossa yhteiskuntajärjestys on romahtanut ja kaikki on muuttunut. Zombimaailmaan vei mm. klassikkoelokuva Elävien kuolleiden yö ja sen jatko-osat.

Vaikutusta oli myös omilla ahdistuneisuuden kokemuksilla. Koskivaara muistuttaa, ettei yksikään yhteiskunta ole kestänyt ikuisesti, loppu saattaa koittaa ennemmin tai myöhemmin. Epätoivoa hän ei kuitenkaan kylvä.
– Toivon katsojien pohtivan, missä kunkin toivo on epätoivon keskellä. On ratkaisevaa, tarkasteleeko maailmaa etsien toivoa vai nähden epätoivoa.

Kahden kaupungin kantaesitys

Näytelmän on Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle sovittanut ja ohjannut Ossi Koskelainen. Rooleissa näyttelevät Mia Vuorela Seinäjoelta ja Pekka Johansson Kokkolasta. Playstation 4-dramaturgia Joel Slotte, lavastuksen suunnittelu Ari Auvinen, Ossi Koskelainen, pukusuunnittelu Katri Tuukkanen, Ossi Koskelainen, kampaukset ja maskeeraus Anniina Takala, ääni-, valo- ja videosuunnittelu Ossi Koskelainen, Tomas Jakobsson, Ari Auvinen, tarpeisto Airi Lakso.

Epäkuolleet saa Seinäjoen ensi-iltansa 31. tammikuuta. Viimeinen esitys on 4. huhtikuuta. Kokkolassa yhteistuotanto ensiesitettiin 24. tammikuuta.  Näytelmä nähdään identtisissä lavastuksissa vuorotellen molemmissa kaupunginteattereissa.

Näytelmän ensi-ilta Seinäjoella käynnistyy jo kello 17, jolloin seinäjokelainen SeiGa ry järjestää kaikille avoimen zombie-aiheisen, kaksi ja puoli tuntia kestävän peli-illan teatteriravintolassa. Luvassa loistavia zombie-pelejä niin lautapeleinä, korttipeleinä kuin PC:lläkin.

Seinäjoki Gaming -yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää video-, lauta- ja miniatyyripelaamista Suomessa sekä edistää sosiaalisen pelaamisen kulttuuria ja vaikuttaa myönteisesti pelaamisen kuvaan.

Selviytymistyöpaja

Vaellusta ja selviytymistä luonnossa sekä parkouria kaupunkitilassa harrastava käsikirjoittava Ville Koskivaara on koulutukseltaan myös muinaistekniikan artesaani.

21. maaliskuuta järjestettävässä kolmituntisessa työpajassa Koskivaara opettaa valmiustaitoja poikkeustilan varalle. Illan aiheita ovat leiriytyminen, perustarpeet, suojautuminen ja puolustautuminen urbaanissa ympäristössä. Kolmetuntisessa tilaisuudessa sovelletaan matalateknologisia erätaitoja kaupunkiin ja yhteiskunnalliseen poikkeustilaan ryhmässä toimien.

Kaikille avoimeen työpajaan mahtuu mukaan 60 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset ottaa vastaan teatterikuraattori os. jelena.jokelin-muilu@seinajoki.fi. Teatterissa järjestettävä yleisötyöpaja on maksuton.

Katso esityskuvia täällä.


Ohjelmistossa

Epäkuolleet

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
30.11.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
30.11.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
01.12.2023 klo 1900 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
01.12.2023 klo 1915 Kekkosen Tytär, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
02.12.2023 klo 1300 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
02.12.2023 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
02.12.2023 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
02.12.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
03.12.2023 klo 1900 Lasse Hoikka & Souvarit 45v.-juhlakonsertti Alvar-sali Osta liput
07.12.2023 klo 1300 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut