Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Oppimateriaali

Oppimateriaali: Veljeni Leijonamieli

22.10.2024

Veljeni Leijonamieli

Käsissänne on Veljeni Leijonamielen -näytelmän materiaalipaketti, joka sisältää etko- ja jatkotehtäviä. Ennakkotehtävät on tarkoitus tehdä ennen teatterivierailua. Niiden tavoitteena on tehdä tutuksi teatteriympäristöä ja valmistella tulevaa teatterivierailua varten. Jatkotehtävät on tarkoitettu tehtäväksi teatterivierailun jälkeen. Niiden avulla voi purkaa esityksen jälkeisiä tunnelmia ja ajatuksia. Jatkotehtävät auttavat myös syventämään katsojakokemusta. Lämpimästi tervetuloa Seinäjoen kaupunginteatteriin!

JELENA JOKELIN 
teatterikuraattori

 

Näytelmän ohjaajalta

Kukapa meistä ei olisi lapsena halunnut mukaan seikkailuun. Sellaiseen, jossa tapahtuu jännittäviä asioita ja jossa saa puolustaa aina ajankohtaista oikeudenmukaisuutta ja kaikkea hyvää. Sellaiseen, jossa voi kasvaa rohkeaksi. Parhaita seikkailuja ovat ne, jotka saa jakaa yhdessä toisten kanssa.

Tarinoissakin voi seikkailla. Niissä voi kohdata ja pohtia myös vaikeita asioita. En aliarvioisi lasten kykyä ymmärtää ja käsitellä niitä. Vaikka aihe olisi todella iso, lapset kestävät kyllä. Heillä on jopa tarve miettiä suuria kysymyksiä. Tämän asian huomasin usein, kun vielä toimin luokanopettajana.

Veljeni Leijonamielen tarinassa Korppu ja Joonatan päätyvät moneen kiperään tilanteeseen, mutta he eivät ole yksin. Veljesten keskinäinen rakkaus auttaa selviämään kaikesta. Vaikka tarina on välillä surullinen, se on myös lämminsydäminen, kaunis ja lohdullinen.

Teatteri on turvallinen paikka tarinoiden ja elämysten kokemiseen. Tervetuloa teatteriin ja yhteiseen seikkailuun Leijonamielen veljesten kanssa!

IIRIS RANNIO
ohjaaja

 

Muutama sana näytelmästä

Kirjailija Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli on jännittävä, kaunis ja hauska satu veljeydestä, ystävyydestä ja rakkaudesta.

Veljeksistä vanhempi, Joonatan lohduttaa vakavasti sairasta Korppua kertomalla hänelle Nangijalasta. Mystisestä maasta tähtien tuolla puolen, missä edelleen eletään nuotiotulten ja satujen aikaa. Paikasta, jossa saa seikkailla aamusta iltaan.

Kun Joonatan yllättäen kuolee tulipalossa ja Korppukin menehtyy pian sen jälkeen, päätyvät veljekset yhdessä Nangijalaan. Siellä he taistelevat pahoja voimia vastaan ja matkalla halki kauniiden laaksojen ja vuorien tulee Korpustakin lopulta rohkea Leijonamieli. Vaikka näytelmä kertoo kuoleman kohtaamisesta, se kuvaa myös pelon voittamista ja on kaikessa jännittävyydessään lohdullinen ja toiveikas.

"

Nyt minä rupean kertomaan veljestäni. Tämä on melkein kuin satu tai ihan vähän kuin kummitusjuttu myös, ja silti kaikki on totta.

 

Astrid Lindgren, kirjailija teoksen takana

Astrid Lindgren (1907–2002) on maailmankuulu ruotsalainen lastenkirjailija ja hän kuuluu maailman 12 luetuimman kirjailijan joukkoon. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Peppi Pitkätossu, Ronja ryövärintytär, Veljeni Leijonamieli, Mio, Poikani Mio, Katto-Kassinen, Vaahteranmäen Eemeli, Saariston lapset ja Melukylän lapset

Veljeni Leijonamieli julkaistiin vuonna 1973.

 

Etkotehtävät

Tehtäväpaketit1. Opettajalle

Vinkkilista

Tässä pieni tarkastuslista opettajalle kokonaisvaltaisen kulttuurikokemuksen takaamiseksi:

  • Lukuliekki. Kirjavinkkilistaan suositus Veljeni, Leijonamieli. Voi olla myös se teos, jota opettaja lukee luokalleen.

  • Metsäretki. Tehkää kevään tullen metsäretki luokan kanssa. Haistelkaa, maistelkaa ja ihmetelkää luontoa, sen moninaisuutta ja kauneutta.

  • Oppimateriaalin etkot. Tutustukaa luokan kanssa Veljeni Leijonamieli -oppimateriaalipakettiin. Tehkää tehtäviä yhdessä ja poimikaa niistä teille sopivimmat.  

  • Etätapaaminen. Osallistukaa yhdessä teatterikuraattorin järjestämään etätapaamiseen ja miettikää valmiiksi kysymyksiä teatteriin liittyen. Varattavissa olevat tapaamispäivämäärät julkaistaan näytelmän verkkosivulla tammikuussa 2025.

  • Teatterivierailu. Tulkaa katsomaan Veljeni Leijonamieli -näytelmä Seinäjoen kaupunginteatteriin. 

  • Oppimateriaalin jatkot. Tehkää yhdessä oppimateriaalipaketin jatko-osioita. Keskustelkaa myös esityksen mieleenpainuvimmista asioista ja teemoista.

Tehtäväpaketit2. Korpun ja Joonatanin päivä Kirsikkalaaksossa

Kirjoita

Kirjoita lyhyt tarina Korpun ja Joonatanin päivästä Kirsikkalaaksossa. Voit käyttää kirjoittamisen apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä he ottavat retkelleen mukaan?

  • Mitä asioita ja eläimiä he näkevät päivän aikana?

  • Minkälainen sää metsässä on?

  • Mitä metsänantimia he syövät?

  • Tapahtuuko heille jotain jännittävää?

  • Missä he mahdollisesti nukkuvat yön?

  • Miten he pääsevät kotiin?

Tehtäväpaketit3. Astrid Lindgren -visa tosifaneille

Paritehtävä

Kuinka hyvin tunnet Astrid Lindgrenin kirjat? Tehkää visailu parin kanssa.

Tehtäväpaketit4. Näyteltävät sana-arvoitukset

Ilmaisutaito

Jakakaa lapset kahteen joukkueeseen. Ideana on, että joukkueet vuoron perään näyttelevät toisilleen sanoja, joita sitten toinen joukkue yrittää arvata. Oikeasta arvauksesta saa pisteen. Pelin loputtua enemmän pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Peliä voi pelata myös niin, että joukkueesta aina yksi menee näyttelemään, jolloin molemmilla joukkueilla on mahdollisuus kerätä pisteitä yhtä aikaa. Kisailusta tulee yleensä todella hauskaa, kun joukkueet alkavat kiihtyä ja huutaa kilpaa.

Sanoja näyteltäväksi:

NUOTIOTULI, SOTILAS, HEVONEN, TULIPALO, LOHIKÄÄRME, YSKÄ, VÄÄRÄSÄÄRINEN, VAHVA, KYYHKY, PUU, PURO, SANKARI, KORI, HEVOSENLANTA, RUUSU, KANI, JOUSIPYSSY, TAIVAS, SUSI, PIPARI, VANKI, KYPÄRÄ, VIITTA, HIEKKASANKO, MIEKKA, LYHTY, KEIHÄS, TORVI, LEPAKKO

 

 

Jatkotehtävät

Tehtäväpaketit

1. Pukusuunnittelijan apulaiset

Piirrä

Teatterin pukusuunnittelija suunnittelee näytelmien kaikkien roolihahmojen vaatteet ja asusteet. Valitse näytelmästä yksi hahmo, jonka haluaisit piirtää. Tee joko tehtävä A tai B. 

  1. Muistele mahdollisimman tarkasti, miltä valitsemasi hahmo näyttämöllä näytti. Minkälaiset ja väriset vaatteet hänellä oli? Minkälaiset jalkineet? Oliko hänellä huivia, hattua tai jonkinlaista päähinettä? Millaiset ja minkäväriset hiukset hänellä oli? Kiinnitä myös huomiota asun yksityiskohtiin. Oliko hänellä jotain esineitä, esim. kävelykeppi, puukko, juomapullo?
    Piirrä hahmo muistikuviesi perusteella mahdollisimman tarkasti paperille ja väritä työsi.

  2. Nyt saat itse toimia näytelmän pukusuunnittelijana. Suunnittele mieleisesi asu valitsemallesi hahmolle. Päästä mielikuvituksesi valloilleen! Hahmosi ei tarvitse muistuttaa yhtään näyttämöllä näkemääsi hahmoa.

 

Pieni tietopaketti pukusuunnittelijan työstä

Pukusuunnittelija suunnittelee näyttelijöiden puvut ja asusteet näytelmiin. Puvustus kuuluu näytelmän ilmaisulliseen, visuaaliseen ja kerronnalliseen kokonaisuuteen. Puvustuksen avulla luodaan tarinaan tunnelmaa. Pukusuunnittelijan täytyy ajatella millä tavalla esityksen puvut sopivat toisiinsa, miten ne kertovat tarinaa ja miten kukin hahmo pukeutuu. Pukusuunnittelija tekee yhteistyötä näytelmän ohjaajan, lavastajan, maskeeraussuunnittelijan, äänisuunnittelijan ja valosuunnittelijan kanssa luoden yhteisen visuaalisen ilmeen esitykseen.

Pukusuunnittelija ei unohda näyttelijöitä suunnitellessaan pukuja. Hän ottaa huomioon muun muassa vaatteen materiaalin, onhan kyseessä näyttelijän työvaate. Pukusuunnittelija vie suunnitelmansa puvustamoon toteutettavaksi ja valvoo ompelijoiden ja vaattureiden työskentelyä.

Puvustus elää koko harjoitusprosessin ajan, joten pukusuunnittelijan on tärkeää olla paikalla harjoituksissa. Pukusuunnittelija tekee tiivistä yhteistyötä kampaus- ja maskeeraussuunnittelijan kanssa, jotta kokonaisuudesta tulee yhtenäinen.

Pukusuunnittelijan työn jälkeä voi teatterin lisäksi nähdä elokuvissa, tv-ohjelmissa, mainoksissa, konserteissa ja vaikkapa linnanjuhlissa.

Tehtäväpaketit

2. Lavastajan apulaiset

Piirrä

Nyt saat toimia hetken lavastussuunnittelijan apulaisena ja antaa hänelle vinkkejä työssään.

  1. Piirrä kartongille Kirsikkalaakso sellaisena kuin sinä sen kuvittelet. Kuvan voi joko maalata tai piirtää ja värittää. Piirrä hahmo muistikuviesi perusteella mahdollisimman tarkasti paperille ja väritä työsi.

  2. Suunnittele Korpun ja Joonatanin mökin, Ritarlan pohjapiirustus. Vaihtoehtoisesti voit myös piirtää talon ulkoapäin sellaisena kuin sinä sen kuvittelet.

 

Pieni tietopaketti lavastajan työstä

Lavastajan tehtävänä on luoda näytelmän tapahtumapaikka. Lavastaja tekee lavastussuunnitelman ja valvoo sen toteutusta. Lavasteiden on oltava turvallisia, helposti siirreltäviä ja varastoitavia. Lisäksi lavasteiden on mahdollistettava näyttelijöiden esteetön liikkuminen lavalle, lavalla ja lavalta pois. Ensisijaisesti lavastajan vastuulla on visuaalinen ilme ja käytännön toteutuksesta vastaa verstas, jossa työskentelevät puusepät, metallimiehet, maalarit ja verhoilijat.

Lavastajan kulloinenkin työprojekti kestää noin 6 kuukautta ja käynnistyy tekstiin tutustumisesta yhdessä taiteellisen työryhmän eli ohjaajan, pukusuunnittelijan, valosuunnittelijan ja äänisuunnittelijan kanssa. Sen jälkeen lavastaja tekee lavastussuunnitelman piirroksina, ideakarttoina, pienoismalleina tai tietokonemallinnuksena. Seinäjoen kaupunginteatterissa käytetään pienoismalleja, piirustuksia ja 3D-mallinnoksia. Taiteellisen työryhmän kanssa ideointi ja itsenäinen suunnittelu vuorottelevat lavastusprosessin aikana.

Lavastussuunnitelman valmistuttua lavastaja lähettää tarkat piirustukset verstaalle, joiden pohjalta verstaan työryhmä rakentaa lavasteet. Sitä mukaa kun lavasteet valmistuvat, ne tuodaan näytelmäharjoituksiin. Lavastus elää koko harjoitusprosessin ajan, joten lavastajan on tärkeää olla paikalla harjoituksissa.

 

Tehtäväpaketit3. Näytelmän teemat

Pohdi

Aihe tarkoittaa sitä, mistä kirjan, elokuvan tai näytelmän tarina päällisin puolin kertoo. Teema tarkoittaa sitä, mitä teos käsittelee syvemmin.

Listaa, mitkä seuraavista ovat mielestäsi Veljeni Leijonamielen teemoja. Perustele.

Vapaus Pelon kohtaaminen
Veljeys Rohkeus
Ystävyys Rakkaus
Kuoleman kohtaaminen Toivo
Seikkailu Perhe
Urheus Hyväntahtoisuus

 

Tehtäväpaketit6. Lähetä meille postia!

Voi kuinka me postista tykkäämme

Näyttelijät varsinkin tykkäävät kovasti huomionosoituksista. Voisitte vaikka piirtää Veljeni Leijonamieli -aiheisia piirustuksia heille muistoksi näkemästänne esityksestä. Kiinnitämme teokset sitten taukotiloihin kaikkien iloksi!

Piirtäkää, kirjoittakaa tai ihan mitä vain! Lupaan toimittaa kaikki viestinne perille näyttelijöille ja työryhmälle!

Osoite on:

Seinäjoen kaupunginteatteri
Jelena Jokelin
Alvar Aallon katu 12
60100 Seinäjoki

jelena.jokelin@seinajoki.fi

 

Lataa oppimateriaali

Voit ladata Veljeni Leijonamieli -oppimateriaalipaketin tulostettavana PDF-tiedostona.

Lataa PDF

368 kt

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
25.10.2024 klo 1900 SEILI, (tuoksuton näytös) Alvar-sali Osta liput
26.10.2024 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
26.10.2024 klo 1800 SEILI Alvar-sali Osta liput
29.10.2024 klo 1815 Eikä yksikään pelastunut, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
01.11.2024 klo 1300 SEILI Alvar-sali Osta liput
01.11.2024 klo 1900 SEILI Alvar-sali Osta liput
09.11.2024 klo 1800 Eikä yksikään pelastunut, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
13.11.2024 klo 1900 Ilari Johansson - Someoletettu (K18) Alvar-sali Osta liput
14.11.2024 klo 1300 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput
14.11.2024 klo 1900 Eikä yksikään pelastunut Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut