fbpx

Venla Korja ja opiskelijat

Pohjalaisia tänään

Perinteitä lempeästi mylläten

Ensi-ilta
24.5.2021

Liput
15 €

Näyttämö
Elissa

Kesto
1 h 30 min

Kuka ottaa niskalenkin?

Etelä-Pohjanmaan Opiston teatterin ja esittävän taiteen opintolinjojen esitys perkaa pohjalaisuutta ja myllää vanhoja perinteitä pilke silmäkulmassa. Uusi esitys on päällekirjoitus Artturi Järviluoman nimissä olevalle Pohjalaisia-näytelmälle.  

Kaisa on perinyt isältään painisalin ja sen mukana velvoittavat perinteet sekä suuret odotukset. Perinteisen painitreenauksen ohella Kaisa tarjoaa yrityksessään sosiaalisen painin palveluja. Tärkeänä asiakkaana on kyseenalaista mainetta niittänyt neohäjyjen porukka. Kaisan sydänasiana on tarjota turvallinen kanava purkaa turhautumista ja lisätä henkistä voimaa heille, jotka ovat alttiita jäämään yhteiskunnan ulkopuolella.

Hienoista tavoitteistaan huolimatta Kaisa ei pärjää omillaan. Pitääkseen painisalinsa pystyssä Kaisa tekee sopimuksen Franchising Freedom -yrityksen kanssa. Sopimus kuitenkin uhkaa viedä hänen vapautensa.

Miten tasapainoilla vapauden ja selviytymisen, ylpeyden ja avuntarpeen, omanarvontunnon ja nöyryyden välillä? Kuka lopulta saa niskalenkin, kun molskilla mittaa ottavat mittaa arvot, odotukset ja vaatimukset?

 

Etelä-Pohjanmaan Opiston teatterin sekä esittävän taiteen opintolinjojen Pohjalaisia tänään -esitys perkaa pohjalaisuutta ja myllää vanhoja perinteitä lempeydellä sekä pilke silmäkulmassa. Uusi esitys on päällekirjoitus Artturi Järviluoman nimissä olevalle Pohjalaisia-näytelmälle vuodelta 1914.

Ytimessä on alkuperäisteoksessakin korostuva vapauden teema tuotuna 2020-luvulle. Vuoden 1914 näytelmässä vapaudesta taisteltiin vallesmannien ikeen alla, mutta tämän päivän vapauden kahle ei ole niin yksinkertainen. Nykypäivän pohjalainen painii enemminkin pään sisäisten kahleittensa kanssa.

Elämänmakuisessa ja musiikkipitoisessa näytelmässä Sami Silénin sovitukset tuovat vanhat eteläpohjalaiset kansanlaulut tähän päivään. Esityksessä kuullaan Pohjalaisia-näytelmästä tutut, Artturi Järviluoman keräämät kansanlaulut täysin päivitettyinä versioina.

Mitä tapahtuu, kun paini – perinteinen pohjalainen laji – ja nykytanssi yhdistetään? Johanna Stenroosin koreografiat leikittelevät lajien eroilla ja yhtäläisyyksillä.

Pohjalaisia tänään on Seinäjoen kaupunginteatterin ja Etelä-Pohjanmaan Opiston kolmivuotisen yhteistyön ensimmäinen tuotanto. Seuraava nähdään keväällä 2022.

Tekijät

Rooleissa Daniel Alatalo, Ella Haakana, Yö Heinänen, Matti Hietala, Ella Hämäläinen, Nea Kangasluoma, Paula Kiuru, Jussi Knuutila, Jaana Mansikkamäki, Topi Rinta, Katariina Ristimäki, Venla Sippola ja Anna Uotila (Etelä-Pohjanmaan Opiston teatterin opintolinjan opiskelijoita) 

Lavalla muusikkoina ja tanssijoina Julius Ekola, Milja Korpi, Emmi Nieminen, Sofianna Peura, Verna Salo ja Vesa Salonen (Etelä-Pohjanmaan Opiston esittävän taiteen opintolinjan opiskelijoita)

Käsikirjoitus Venla Korja ja teatterilinjan sekä esittävän taiteen linjan opiskelijat Ohjaus Venla Korja (Teatterin opintolinjan vastuuopettaja) Koreografia Johanna Stenroos (Esittävän taiteen opintolinjan vastuuopettaja) Musiikin sovitus Sami Silén Musiikin ohjaus Matias Källi ja Sami Silén Laulun ja kuoron ohjaus Riikka Pekkala Maskeeraus Kauneudenhoidon ja meikkaus-maskeerauslinjan opiskelijat, ohjaajina Leena Puro ja Laura Samppala  Apulaisohjaaja Salla Honkanen Valokuvaus Nea Kangasluoma Painin harjoittaminen Aapo Viitala Valosuunnittelu Lauri Virkkala (Seinäjoen kaupunginteatteri) 

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tulevat tapahtumat

Teatteriliput yli kahden hengen seurueille myydään poikkeusaikana ainoastaan teatterin lippumyymälästä. Samassa taloudessa asuvat tai päivittäin toistensa kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat ostaa vierekkäiset paikat.

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
Su 18.04.16:00NetTicket Live - striimiPeppi Pitkätossu -striimiesitysTilaa »
Ke 21.04.19:00AlvarHumiseva harjuTäynnä
La 24.04.13:00AlvarHumiseva harjuTäynnä
La 24.04.18:00AlvarHumiseva harjuTäynnä
To 29.04.19:00AlvarHumiseva harjuTäynnä
Pe 30.04.10:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
Ti 04.05.10:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
Ke 05.05.10:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
Ke 05.05.10:00NetTicket Live - striimiPeppi Pitkätossu -striimiesitysTilaa »
To 06.05.10:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
To 06.05.18:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
Pe 07.05.19:00AlvarHumiseva harjuTäynnä
La 08.05.16:00NetTicket Live - striimiPeppi Pitkätossu -striimiesitysTilaa »
La 08.05.16:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä
Ti 11.05.12:00AlvarPeppi PitkätossuTäynnä

Katso aikataulut

Tiedotteet