fbpx

Enni Mustonen Tommi Kainulainen

Järjen ja tunteen tyttäret

Ensi-ilta
5.2.2022

Liput
33 €

Näyttämö
Alvar

Kesto sis. väliajan
2 h 40 min

Kevään suurnäytelmä, Enni Mustosen rakastettuihin romaaneihin perustuva Järjen ja tunteen tyttäret johdattaa katsojat Suomen itsenäisyyden aamunkoittoon.

Näytelmän keskiössä ovat naiset, heidän äänensä ja äänioikeutensa.

Järjen ja tunteen tyttäret kertoo tarinan kahden eri yhteiskuntaluokasta ponnistavan naisen kasvukivuista, heidän taistelustaan vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta sekä noususta valtaan Suomen ensimmäisiksi naiskansanedustajiksi.

Näytelmän naisten valintoja sotkevat milloin rakkaus, milloin politiikka, milloin taistelu elämästä ja kuolemasta.

Pappisperheen tytär Anna sekä piikatyttö Hilma muuttavat Helsinkiin ja päätyvät kohtalon oikusta samaan huusholliin, kriittisen ja tiukkasanaisen naisasianaisen Augusta Ahlstedtin valvovan katseen alle. Tulevaisuus on otettava omiin käsiin ja oma elämä luotava sortovuosien keskellä. Näytelmän naisten valintoja sotkevat milloin rakkaus, milloin politiikka, milloin taistelu elämästä ja kuolemasta. Jokin onneksi pysyy: solidaarisuus ja ymmärrys toista naista kohtaan.

Vaikka näytelmä sijoittuu yli sadan vuoden taakse, sen henkilöihin on helppo samastua.

Järjen ja tunteet tyttäret sai kantaesityksensä Porissa 2019 ja se oli yleisömenestys. Tarina hurmasi elämänmakuisella otteellaan, jossa on sijaa puhdistavalle naurulle ja kyynelillekin. Vaikka Enni Mustosen Nimettömät, Mustasukkaiset ja Lipunkantajat -romaaneihin perustuva näytelmä sijoittuu yli sadan vuoden taakse, sen henkilöihin on helppo samastua. Järjen ja tunteen taistelu ei ole meissä loppunut. Se on ikuinen ristiriitamme matkalla kohti parempaa huomista.  

Seinäjoelle esityksen ohjaa Antti Mikkola. Hän on aiemmin ohjannut Seinäjoelle Shakespearen Romeon ja Julian sekä Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -esityksen. Mikkola palaa Seinäjoelle seitsemän vuoden tauon jälkeen mukanaan lavastussuunnittelija Teppo Järvinen ja valo- ja videosuunnittelija Tiiti Hynninen.

Teosesittely

keskiviikkona 12.1.2022 on peruttu. Ilmoitamme uuden ajankohdan mahdollisimman pian.

Vieraana kirjailija Kirsti Manninen ja haastattelussa myös ohjaaja Antti Mikkola.

Tilaisuus on maksuton, mutta paikkalippu tarvitaan.

Lue lisää

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tekijät

Rooleissa Henna Sormunen ja Veera Herranen sekä Mia Vuorela, Ville Orttenvuori, Jussi Jätinvuori, Esa Ahonen, Jukka Puronlahti, Karoliina Kudjoi, Sanna Majanlahti, Sari Jokelin, Eeva Markkinen, Topi Kohonen, Matti Hietala sekä Viljami Käpyaho ja Konsta Niemelä

Romaanikirjailija Enni Mustonen Sovitus Tommi Kainulainen Ohjaus Antti Mikkola Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen Pukusuunnittelu Jaana Aro Äänisuunnittelu Sami Lust Valosuunnittelu Tiiti Hynninen Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Johanna Uusitontti 

Teatterin verkkolehti