fbpx

Tiedotteet

Mannerheimin lähipiiri nousee parrasvaloihin

4.10.2013

Seinäjoen kaupunginteatteri on useiden tänä syksynsä julkaistujen Mannerheim-tutkimusten muassa ajan hermolla tuodessaan suurelle näyttämölle kantaesityksen Suomen historian jännittävimmästä syksystä 1944.

Keskustelu jatkuu 9. marraskuuta, jolloin Seinäjoelle kokoontuu eturivin Mannerheim-tutkijoita Viisas kettu vai väsynyt vanhus -symposiumiin.

 

Carl Gustaf Mannerheimia on arvosteltu vanhanaikaiseksi sotilaaksi, hitaaksi päättäjäksi ja yksinhallitsevaksi aristokraatiksi.
– Kuitenkin hän kykeni Suomen historian ratkaisevilla hetkillä toimimaan maamme demokratian pelastajana tavalla, johon kukaan muu ei pystynyt, kertoo Mannerheim ja kettujen sota –näytelmän ohjaaja Vesa Tapio Valo.

– Kahdessa suhteessa menneen maailman vanha soturi oli äärettömän moderni. Mannerheim loi itsestään imagon, voimakkaan mielikuvan, jonka avulla hän hallitsi ihmisten mieliä. Lisäksi hän oli omana aikanaan Suomen kansainvälisesti verkostoitunein poliitikko, muistuttaa Valo.

Seinäjoen kaupunginteatterissa 12. lokakuuta kantaesityksensä saava Mannerheim ja kettujen sota yhdistää poliittista trilleriä, musikaalia ja kansankomediaa.
Näytelmä tuo parrasvaloihin myös ylipäällikön lähipiiriin kuuluneita henkilöitä, joita tuskin koskaan on nähty näyttämöllä. Näiden oikeasti vaikuttaneiden henkilöiden ansiot kansakunnan selviytymistaistelussa 1944 ovat jääneet vähälle huomiolle historiaa kirjoitettaessa. Vai kuka tuntee nimet Wilhelm Hilbert, Ragnar Nordström tai Vilho Tahvanainen?

Näytelmä käynnistyy syksyllä 1944 salaisesta piilopirtistä, jonne levoton aika on pakottanut presidentiksi valitun Mannerheimin majoittumaan. Marsalkka kokoaa ympärilleen joukon uskottuja miehiä, joiden tehtäväksi tulee pelastaa Suomi.

Juuri kansainvälisiin suhteisiinsa ja henkilökohtaiseen varallisuuteensa nojaten Hilbert ja Nordström tarttuvat konkreettisesti Suomen suunnattomaksi paisuneeseen asevelkaan natsi-Saksalle. Talouden lisäksi kyse on poliittisesta taakasta. Se painaa myös Mannerheimia, jonka käsiin lähes kaikki valta presidentiksi valitsemisen jälkeen on luisunut.

Tässä kaikessa oma osuutensa on ilomantsilaisella metsurilla, Mannerheimin salaisella kuriirilla, sotilasmestari Vilho Tahvanaisella, josta aikojen saatossa tuli marsalkan lähipiirin merkillisin epähenkilö.

Näytelmän on kirjoittanut fil.tri Leo Suomela. Sen on dramatisoinut ja ohjaa Vesa Tapio Valo. Lavastus on Karmo Menden ja puvut Riitta Raunion. Kolmimiehistä orkesteria johtaa Timo Ristilä. Koreografia on Sami Vartiaisen. Äänisuunnittelu on Teemu Salon, valot Hannu Raja-ahon ja videot Timo Aallon.

Mannerheimin roolissa nähdään näyttelijä Jukka Puronlahti. Hänen salaisen kuriirinsa, Vilho Tahvanaisen roolin tekee näyttelijä Tuomas Kiiliäinen. Laivanvarustaja ja eversti Ragnar Nordströmiä esittää näyttelijä Jani Johansson, Etelä-Amerikkaan sodan jälkeen piiloutuneen Wilhelm Hilbertin roolin tekee näyttelijä Heikki Vainionpää.

Liisu Mikkonen on Marskin hovin lotta. Leena Rousti esittää Mannerheim piilopirtin, Granbackan talon, emäntää. Seinäjoen kaupunginteatterin uusi näyttelijä Kai Bäckström on sodassa vammautunut ylikersantti. Esa Ahonen on muiden roolien muassa Stalin. Timo Kankainen vierailee kenraalimajuri Johan Arajuuren roolissa.

Näytelmän ensi-ilta on 12. lokakuuta. Näytökset jatkuvat huhtikuulle 2014.

 

Mannerheim – viisas kettu vai väsynyt vanhus?

Lauantaina 9. marraskuuta Seinäjoella vietetään varsinaista Mannerheim-päivää. Tuolloin marsalkkaa ja hänen toimiaan käsitellään Mannerheim – viisas kettu vai väsynyt vanhus? -symposiumissa.

Alustajina ovat juuri kirjan julkaisseet professorit Juhani Suomi ja Pekka Visuri sekä opetusneuvos Erkki Hautamäki. Tilaisuuden puheenjohtaja on professori Kari Hokkanen.

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään Seinäjoen pääkirjasto Apilassa kello 14-17. Ennen symposiumia Seinäjoen kaupunginteatterin Fazer-ravintolassa on mahdollisuus nauttia lounas Marskin tyyliin.

Saman päivän iltana kello 19 esitetään teatterissa Mannerheim ja kettujen sota. Aiemmin päivällä on mahdollista tutustua Mannerheim ja päämaja -näyttelyyn Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museossa sekä tavata Suomi ja Visuri Suomalaisen kirjakaupan lukijatapahtumassa kello 13.

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Teatterin verkkolehti

|

Tiedote / Blogi / Video / Podcast / Oppimateriaali

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut