fbpx

Tiedotteet

Tootsie-ohjaaja: Teatteri on mun aluetta!

14.6.2024

Jani Johansson. Ilmiö-lehti.

Teatteri on näyttelijä ja ohjaaja Jani Johanssonin toinen koti.

Jani Johansson tunnetaan monipuolisena näyttelijänä, joka on työskennellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa vuodesta 2012. Hän on myös ohjaaja, jonka seuraava työ on Tootsie-musikaali Törnävän kesäteatteriin.

Mutta onko Johansson ollut esiintyjä aina? Miten hänen elämänpolkunsa johti teatteriin?

Nuorena olin aivan jäätävän kova jännittämään! Ala-asteen kuoroharrastus loppui kuin seinään, kun opettaja pyysi laulamaan soolon kevätjuhlassa. Kotona sanoin, että muutkin pojat lopettivat. Totuus paljastui, kun äiti näki luokan muut pojat laulamassa kuoron mukana ja minä istuin katsomossa.

Ihan pikkupoikana oleskelin aika paljon yksin seikkailemassa ja etsimässä kaikkea roinaa. Pihapelien kautta innostuin pesäpallosta ja aloitin harrastuksen kymmenvuotiaana. Viimeisen vuoden pelasin SM-tasolla B- ja A-junnuissa. Olin tuolloin Jyväskylän Norssin lukion urheiluluokalla.

Sielultani taidan olla molempia: näyttelijä ja ohjaaja.

Syynä lopettamiseen oli uusi rakkaus: teatteri! Lukion tokaluokkalaiset tekevät perinteisesti joulunäytelmän ja siitä se lähti. Ohjaaja pyysi kesäteatteriin näyttelemään ja suostuin välittömästi. Ensimmäinen roolini oli mykkä-Paavo, poika, joka ilmaisi itseään tanssimalla. Olin hyvä liikkuja urheilutaustani vuoksi.

Myöhemmin teimme Yövieraat-teatterissa Danten Jumalaisen näytelmän tanssiteoksena. Sen jälkeen sain tosissani kieltäytyä taivutteluista lähteä opiskelemaan tanssia. Yövieraat oli mun teatterikoulu. Siellä pääsin ”isojen poikien leikkeihin”. Ryhmän alkuperäisjäsen Tuomas Lapinmäki ehdotti jo tuolloin, että ohjaa sä!

Hain ensimmäisen kerran jo 1996 Turkuun opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Seuraavana vuonna Teatterikorkeakoulun pääsykokeiden ensikertalaisena tipuin viimeisessä vaiheessa. 1998 hain molempiin kouluihin ja pääsin Turkuun. Sen jälkeen en enää näyttelijäopintoihin hakenut. Kouluajan sitten kirjoittelin aimo kasan korvaavia esseitä, koska tungin pääni kaikenlaisiin proggiksiin näyttelemään ja kursseilta piti pyytää vapaata. Opiskeluaikojen esityksissä oli ihanaa tekemisen vapautta ilman onnistumisen paineita. Sielultani taidan olla molempia: näyttelijä ja ohjaaja. 

Jani Johansson. Ilmiö-lehti (varalle)

Ohjaaja Jani Johansson.

Nuorena opintojen suunta ei ollut selvä. Kirjoitin ”Norssin historian täpärimmälle jääneet ällänpaperit”, kuten rehtori asian ilmaisi. Tuntui tyhmältä lähteä möykkäämään johonkin taidekouluun, kun annettavaa ja otettavaa olisi ollut ”järkevilläkin” aloilla. Journalistiikkaa lukemaan hain heti lukion jälkeen ja olin kaksi päivää ravintolakoulussakin. Siinä se teatteri koko ajan pyöri rinnalla. Intohimoni mua vissiin sitten ohjaili, ohjailee.

Olen ollut kuukausipalkkaisena näyttelijänä yhtäjaksoisesti vuodesta 2001 lähtien. Kokkolassa, Riihimäellä ja nyt Seinäjoella. Tasaisin väliajoin tulee kiima tehdä jotain muutakin laitosteatterissa näyttelemisen ohessa.

Ohjaaminen on lähellä sydäntäni ja olenkin aina johtajille vinkannut, että jos sauma aukeaa, olen valmis haasteeseen. Nyt saan kunnian ohjata Törnävän kesäteatteriin Tootsie, lyömätön lyyli -musikaalikomedian. Ihan mahtavaa päästä puikkoihin taas. Ja näytelmä on tosi hyvä: siinä on huumoria ja kuitenkin pelataan oikeilla asioilla. Se on koskettava, kaunis ja koominen yhtä aikaa.

Tootsiessa nähdään Antti Lang, Satu Silvo, Reidar Palmgren, Maija LangLauri Ketonen ja Maija Siljander muutamia mainitakseni. Hurmaavia näyttelijöitä kaikki tyynni! Ja näin kun itse käsinpoimii, niin tietää tarkalleen, miten kukin palikka sopii toisen kanssa. Ainakin siinä luulossa on hyvä aloittaa.

Tätä juttua ei kannata missata!

Artikkeli on alun perin julkaistu Ilmiö-lehdessä 1/2024

Seinäjoen kaupunginteatteri vastasi kysyntään lisäesityksin: ”Se jos jokin ilahduttaa, kun esitys löytää yleisönsä”

10.6.2024

Ronja ryövärintytär. Jukka Puronlahti, Natalil Lintala ja Kaisla Ollila.

Ronja ryövärintytär toi katsomoon kaupungin kaikki kakkosluokkalaiset. Näytelmässä nähtiin muiden muassa näyttelijät Jukka Puronlahti, Natalil Lintala ja Kaisla Ollila. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatteri houkutti katsojia edelliskautta enemmän. Teatteri panosti näytöskaudella erityisesti lapsiin ja nuoriin.

Päättynyt näytäntövuosi toi Seinäjoen kaupunginteatterin esityksiin 52 916 katsojaa. Yhteensä kaikki teatterin tilaisuudet vetivät 58 884 vierasta. Kasvua edelliskaudesta on reilut seitsemän prosenttia eli 4 000 vieraan verran.
– Juhlimme teatterin 60-vuotista taivalta vielä menneellä syyskaudellakin ja katsojalukujen valossa koko teatterikausi meni upeasti, toimitusjohtaja Milla Hautala sanoo.

Omia ja vierailuesityksiä Seinäjoen kaupunginteatterissa nähtiin syyskauden 2023 ja kevätkauden 2024 aikana kaikkiaan 271. 
– Varsinkin kevätkausi oli erittäin onnistunut ja kävijämäärä nousi viime keväästä yli 10 prosenttia. Kasvatimme tietoisesti tarjontaa ja esitysmääriä. Päättyneellä kevätkaudella oli yli 40 esitystä enemmän kuin viime keväänä, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo.

Omia ensi-iltoja koko kaudessa oli viisi. Eniten katsojia, 14 194, keräsi juhlavuoden suurtuotanto Niin kuin taivaassa -musikaali. Kevätkaudella suurella näyttämöllä nähty Ronja ryövärintytär -näytelmä keräsi reilussa kahdessa kuukaudessa 8 777 katsojaa ja syyskauden puolella kantaesitetty Ennen lintuja 7 827 katsojaa. 

Niin kuin taivaassa. Keskellä Natalil Lintala ja Anna-Maija Jalkanen.

Suurien tunteiden musikaali Niin kuin taivaassa kosketti katsomossa – ja lavallakin. Kuva: Jukka Kontkanen

Ennen lintuja. Kirsi Asikainen (vas.) ja Aija Pahkala.

Seinäjoen kaupunginteatterissa kantaesitetty Ennen lintuja kertoi evakkomatkasta, joka siirsi karjalaisperheen elämän Seinäjoelle. Kuvassa Kirsi Asikainen (vas.) ja pääroolin Allina näytellyt Aija Pahkala. Kuva: Jukka Kontkanen

Elissa-studiossa nähdyt Ei kertonut katuvansa (1 977 katsojaa) ja Kekkosen tytär (4 851 katsojaa) vetivät salit täyteen, jälkimmäinen lisäesityksiä myöten.
– Se jos jokin ilahduttaa, kun esitys löytää yleisönsä. Niin kuin taivaassa -musikaali jäi erityisenä mieleen sen ainutlaatuisuutensa vuoksi: lavalla nähtiin yli 40 esiintyjää ja mukana oli 12 henkinen orkesteri sekä paikalliset kuorot Sorja ja Jussit. 

Kekkosen tytär. Mia Vuorela ja Jani Johansson.

Kekkosen tytär -komedia veti katsomot täyteen ääriään ja lisäesityksiä myöten. Kuvassa Mia Vuorela ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen

Ei kertonut katuvansa. Tiina Winter (vas.), Mari Turunen, Mari Pöytälaakso ja Liisa Peltonen.

Ei kertonut katuvansa nähdään vielä elokuussa, jolloin se esitetään kahdesti Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa. Kuvassa Tiina Winter (vas.), Mari Turunen, Mari Pöytälaakso ja Liisa Peltonen. Kuva: Moe Mustafa

Teatteri panosti päättyneellä näytöskaudella erityisesti lapsiin ja nuoriin.
– Olimme jälleen mukana Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, Taidetestaajissa, joka toi alueen kahdeksasluokkalaiset teatteriin sekä valtakunnallisessa Nuori näyttämö -toiminnassa, jonka paikallisfestivaalit olivat teatterilla toukokuussa ja päätöskatselmus nähdään elokuussa Kansallisteatterissa. 
Lisäksi kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaan perustuva Kulttuurimatka toi tänä vuonna kakkosluokkalaiset Ronja ryövärintyttären katsomoon.
– Kauden kruunasi uutinen seitsemän teatterin yhteistyönä toteutetun Ei kertonut katuvansa -näytelmän valinnasta elokuisen Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon.

Teatterissa järjestettiin myös kaksi puurojuhlaesitystä ja Parrasvaloissa-show sekä luontopäivä perheille, näytelmien teosesittelyjä, avoimia harjoituksia, tiedotustilaisuuksia ja muitakin maksuttomia tapahtumia. 
– Yleisötilaisuudet ovat kiinnostaneet katsojia kasvavassa määrin ja lähes kaikki ovat olleet tupaten täynnä.

Tootsie on kesän
joukkohurmaaja

Törnävän kesäteatterissa saa 6. heinäkuuta ensi-iltansa Tootsie, lyömätön lyyli -musikaalikomedia. 
– Nyt odotamme innolla alkavaa kesäteatterikautta. Taidokkaasti toteutettu farssimainen komedia on kesäteatteria parhaimmillaan. Ennakkomyynti on myös kesäteatterin osalta ollut aiempaa vilkkaampaa, Salonius iloitsee.

Tootsie-esitykset yltävät 17. elokuuta saakka. Törnävällä nähdään elokuussa myös Komediafestivaali On The Road -show, jossa tutusti esiintyvät Stand Up -koomikot Niko Kivelä, Ali Jahangiri ja Ilari Johansson.

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy 14. syyskuuta Seili-musikaalin kantaesityksellä. Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut saa ensi-iltansa 9. marraskuuta.

Tootsie. Antti Lang. Kuva: Johanna Tirronen ja Emilia Boulevard

Tootsie, lyömätön lyyli -musikaalikomeda saa ensi-iltansa 6.7.2024 Törnävän kesäteatterissa. Pääroolia, Dorothyksi naamoituvaa Michaelia, esittää näyttelijä Antti Lang. Kuva: Johanna Tirronen, Emilia Boulevard

Stand Up -koomikot Niko Kivelä, Ilari Johansson ja Ali Jahangiri tuovat Komediafestivaali On The Road -esityksen 15.8.2024 Törnävän kesäteatteriin.

Seili-musikaali kantaesitetään 14.9.2024 suurella näyttämöllä. Rooleissa muun muassa Heidi Kirves (vas.), Inka Reyes, Anna-Maija Jalkanen ja Natalil Lintala. Kuva: Jukka Kontkanen

Eikä yksikään pelastunut. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut on psykologinen trilleri. Se saa ensi-iltansa 9.11.2024 suurella näyttämöllä. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Veljeni Leijonamieli jatkaa Astrid Lindgrenin rakastettujen klassikkoseikkailujen sarjaa

29.5.2024

Veljeni Leijonamieli. © Design Ilon Wikland AB, The Brothers Lionheart: TM and © The Astrid Lindgren Company

Koko perheen näytelmä Veljeni Leijonamieli nähdään keväällä 2025 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Kuva: © Design Ilon Wikland AB, The Brothers Lionheart: TM and © The Astrid Lindgren Company

Veljeni Leijonamieli on lämminsydäminen tarina veljeksistä, jotka toisiaan tukien voittavat pelkonsa ja kasvavat rohkeiksi. ”Oikeudenmukaista maailmaa puolustavat tarinat ovat aina ajankohtaisia”, ohjaaja Iiris Rannio sanoo.

Myös ensi keväänä Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään kirjailija Astrid Lindgrenin klassikkoseikkailu. Helmikuussa 2025 ensi-iltansa saa jännittävä ja kaunis kokoperheen näytelmä Veljeni Leijonamieli.

Luvassa on tämänkeväisen Ronja ryövärintytär -fantasiaseikkailun tapaan näyttävä ja ennen kaikkea lämminsydäminen esitys, jossa on huumoriakin.
– Tärkeintä on, että esitys tulee ihmistä lähelle, ohjaaja Iiris Rannio kertoo.

Rannion mukaan se on elävän teatterin tärkein taika.
– Katsojat saavat eläytyä näytelmän veljesten, Korpun ja Joonatanin seikkailuun, jonka tuoksinassa he selättävät surun, yksinäisyyden, pelon ja epäoikeudenmukaisuuden ongelmia.

Vaikka näytelmä kertoo kuoleman kohtaamisesta ja pelon voittamisesta, se on kaikessa jännittävyydessään toiveikas. Veljeyden ajatus on keskeinen.
– Tarina nostaa esiin kysymykset, keneen voi luottaa ja miten maailman pitäisi järjestyä, että ei tarvitsisi pelätä? On hirveän lohdullista, että ne kysymykset ratkeavat. Se, että ihmiset uskaltavat puolustaa oikeudenmukaista maailmaa on aina ajankohtainen.

Lappeenrannan, Rauman sekä lasten ja nuorten Ahaa Teatteriakin johtanut ja monessa talossa ohjannut Iiris Rannio pitää lastenteatterin ja klassikkosatujen tekemisestä. Astrid Lindgrenin teokset ovat hänelle tuttuja ja rakkaita. Lapsuudessa joululahjaksi saatu Veljeni Leijonamieli on niin hartaasti luettu, että se hädin tuskin pysyy enää kasassa.
– On sydämellistä, miten Lindgrenin monissa tarinoissa suhtaudutaan lasten murheeseen ja lohdutetaan. Kirjailija puolustaa aina lapsia, mutta koska tarinoissa on monta tasoa, niistä saavat voimaa myös aikuiset.

Veljeni Leijonamieli
vie mystiseen maahan

Tarinan vanhempi veli, Joonatan, lohduttaa vakavasti sairasta Korppua kertomalla hänelle Nangijalasta, mystisestä maasta tähtien tuolla puolen, missä edelleen eletään nuotiotulten ja satujen aikaa. Paikasta, jossa saa seikkailla aamusta iltaan.

Kun Joonatan yllättäen kuolee tulipalossa ja Korppukin menehtyy pian sen jälkeen, päätyvät veljekset yhdessä Nangijalaan. Siellä he taistelevat pahoja voimia vastaan ja matkalla halki kauniiden laaksojen ja vuorien tulee Korpustakin lopulta rohkea Leijonamieli.

– Tämä päivä kaipaa lisää Veljeni Leijonamielen kaltaisia tarinoita, koska maailmaan tarvitaan lisää empatiaa ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Kiltteys ja oikeudenmukaisuus vaativat viisautta ja rohkeutta ja niitä näytelmän veljeksiltä löytyy. Näytelmän teemat veljeys, ystävyys, pelkojen voittaminen ja oikeudenmukaisuuden puolesta taisteleminen ovat universaaleja ja aina ajankohtaisia, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius summaa.

Korpun roolissa nähdään Jussi Jätinvuori ja Joonatanin roolissa Julius Suominen. Muita rooleja näyttelevät Natalil LintalaJani JohanssonTomi TurunenMia VuorelaMari PöytälaaksoEsa AhonenKristiina Karhu ja Henrik Hammarberg.

Näytelmän koreografi on Iiro Heikkilä, lavastuksen suunnittelee Juho Lindström, puvut Marjo Haapasalo, videot Matti Pekkanen, valot Hannu Raja-aho, naamioinnin Aliina Ilonen ja äänet Sami Lust ja Tomppa Rintamäenpää.

Vuonna 1973 ilmestyneen romaanin on näytelmäksi sovittaneet Mats Huddén ja Marie Lalander ja suomentanut Kaarina Helakisa. Musiikin on säveltänyt Janne Lindstedt.

Veljeni Leijonamieli saa ensi-iltansa 19. helmikuuta 2025 suurella näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin 4. syyskuuta 2024. 

Näytelmän suositusikä on 7+.

Veljeni Leijonamieli. Ohjaaja Iiris Rannio.

Ohjaaja Iiris Rannio toukokuussa 2024 Seinäjoella. Kuva: Elisa Lahdenmaa

Haussa uudet SohvaKriitikot

15.5.2024

Seinäjoen kaupunginteatteri etsii uusia SohvaKriitikoita kaudelle 2024-2025

Oletko kiinnostunut teatterista? Haluatko kuulla enemmän teatterimme arjesta? Oletko valmis kirjoittamaan näytelmistä Seinäjoen kaupunginteatterin omille verkkosivuille blogiartikkelien muodossa?

 

Mukaan valitut sohvakriitikot saavat yhden lipun kuhunkin Seinäjoen kaupunginteatterin omaa tuotantoa olevaan näytelmään sekä mahdollisuuden tutustua teatteriin pintaa syvemmältä. Toiminta kestää teatterivuoden syksystä 2024 kevääseen 2025 eikä edellytä omaa blogialustaa tai aiempaa kokemusta teatterista tai bloggaamisesta. Tyyli ja mielipiteet ovat omiasi, olethan teatterin yleisöääni ja meille tärkeä katsoja. Teatteri julkaisee artikkelit teatterin omilla verkkosivuilla parhaaksi katsomanaan ajankohtana.

Hae mukaan, jos olet

– kiinnostunut teatterista ja halukas kirjoittamaan
– vähintään 16-vuotias, yläikärajaa ei ole
– valmis sitoutumaan sohvakriitikkotoimintaan teatterivuodeksi 2024–2025. Sinun ei tarvitse olla seinäjokelainen mutta tiedoksesi, että Seinäjoen kaupunginteatteri ei korvaa teatterikäynneistä koituvia mahdollisia matkustus- tai majoituskuluja.

Kokemusrikas vuosi

Seinäjoen kaupunginteatterin Sohvakriitikkotoiminnasta vastaa teatterikuraattori Jelena Jokelin. Hän perehdyttää valitut bloggaajat teatteritaiteen analysoivaan katsomiseen ja siitä kertomiseen. Yhteisiä tapaamisia on kauden aikana muutama. Sohvakriitikot saavat vapaalipun näytelmiimme ja pääsevät kurkistamaan teatteriin pintaa syvemmältä. Sohvakriitikot osallistuvat myös kaikkien näytelmien teosesittelyihin, joista saavat ensiarvoista tietoa kulloisenkin produktion tekijöiltä itseltään.

Näin haet:

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen jelena.jokelin@seinajoki.fi otsikolla ”SohvaKriitikkohaku” ma 3.6.2024 mennessä. Kerro itsestäsi ja suhteestasi teatteriin A4-liuskan verran. Ilmoitamme valinnasta viimeistään tiistaina 11.6.2024.

Hae mukaan!

Ei kertonut katuvansa nähdään Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa

7.5.2024

Ei kertonut katuvansa. Jari-Pekka Rautiainen, Liisa Peltonen, Ulla Koivuranta, Mari Turunen, Tiina Winter ja Mari Pöytälaakso.

Ei kertonut katuvansa -näytelmässä nähdään Jari-Pekka Rautiainen, Liisa Peltonen, Ulla Koivuranta, Mari Turunen, Tiina Winter ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Moe Mustafa

Mikko Roihan dramatisoima ja ohjaama, seitsemän teatterin yhteistyönä toteutettu Ei kertonut katuvansa -draama on valittu Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon. Näytelmä esitetään kahdesti, 7. ja 8. elokuuta Hällä-näyttämöllä, tanssiteatteri MD:n tiloissa Tampereella.

Näytelmä sai ensiesityksensä Berliinissä heinäkuussa 2023, jolloin se esitettiin myös Kajaanin runoviikoilla. Syyskaudella Ei kertonut katuvansa sai ensi-iltansa Kouvolan teatterissa sekä Turun ja Lahden kaupunginteattereissa. Kevätkaudella 2024 vuorossa olivat ensi-illat Tampereen teatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa ja Hämeenlinnan teatterissa.

Seinäjoen 20 näytöstä oli loppuunmyytyjä. Viimeisin Seinäjoen näytös 2. toukokuuta oli samalla tuotannon 100. esitys.
– Onhan tämä nyt aivan tavattoman hienoa. Viime viikolla iloitsin siitä, että näytelmä sai 100. esityksensä Seinäjoen kaupunginteatterissa ja on todennäköisesti esitetyin yksittäinen draamaproduktio Suomessa. Ihan kaikki ei siis koko ajan lopu ja kuki vain kerran. Tästäkin syystä iloitsen tästä kutsusta, Mikko Roiha kommentoi.

Näytelmä valmistettiin kuudessa viikossa kesän 2023 alkupuolella Berliinissä, jonne yhteistyöteattereista kustakin matkasi yksi näyttelijä. Seinäjoen kaupunginteatteria produktiossa edusti näyttelijä Mari Pöytälaakso. Hän näyttelee Veeran roolin.

Näytelmä pohjautuu Tommi Kinnusen Finlandia-ehdokkaana olleeseen samannimiseen romaanin vuodelta 2020.

Liput esityksiin Tampereen teatterikesän verkkokaupasta. 

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
06.07.2024 klo 1800 TOOTSIE, Ensi-ilta Törnävän kesäteatteri Osta liput
10.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
11.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
12.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
13.07.2024 klo 1600 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
17.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
18.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
19.07.2024 klo 1800 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput
20.07.2024 klo 1300 Tootsie Törnävän kesäteatteri Osta liput

Katso aikataulut