fbpx

Tiedotteet

Rakastetun Agatha Christien tunnetuin murhamysteeri Seinäjoen kaupunginteatteriin

10.4.2024

Eikä yksikään pelastunut. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -klassikkotrillerin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 85 vuotta. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -romaanin sanotaan olevan historian luetuin dekkari. Marraskuussa 2024 hyytävän jännittävä klassikko saa ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Kymmenen vierasta on houkuteltu hulppeaan kartanoon eristetyllä englantilaissaarella, Devonin jylhällä rannikolla. Heti ensimmäisenä iltana he kuulevat viestin, jossa kaikkia talossa olijoita syytetään murhista.

Tunnelma vieraiden kesken sähköistyy.

Pian ensimmäinen kutsutuista kuolee. Sitten, kammottavaa lastenlorua mukaillen, toinen. Aina samalla rikkoutuu yksi kartanon kymmenestä posliinisotilaasta, kunnes koristefiguureista ei ole yhtäkään jäljellä.

Mielikuvituksen
leikkikenttä

Eikä yksikään pelastunut -tarinassa on psykologisen trillerin piirteitä.
– Kymmenen toisilleen tuntematonta henkilöä suljetaan samaan tilaan, tässä tapauksessa saarelle, josta ei ole poistumismahdollisuutta, kertoo jo kolmannen Agatha Christie -jännärinsä ohjaava Pekka Laasonen.

Hän lupaa Seinäjoelle kirkastetun, eräänlaisen 2.0-version, joka flirttailee kauhugenrellä.
– Yleisön mielikuvitus laitetaan laukkaamaan tuomalla mukaan kauhuelementtejä nykyaikaisella klangilla. Kaikki perustuu alkuperäiseen tekstiin, juoneen ja sinne rakennettaviin jännitteisiin.

Romaanin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 85 vuotta. Agatha Christiellä oli tapana kirjoittaa jokaiseen tarinaansa, tähänkin, iso porukka.
– Hahmot edustavat läpileikkausta brittiläisestä yhteiskunnasta. Jokaisessa on jotain samastuttavaa – ja jokaisessa on hyvää mutta myös pahaa. 

Eikä yksikään pelastunut. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki

Eikä yksikään pelastunut -klassikkotrillerin pääparina nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät Kristiina Karhu ja Tomi Turunen. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Uudet
näyttelijät

Trillerissä nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin uudet näyttelijät, seinäjokelaislähtöinen Kristiina Karhu sekä Tomi Turunen. He näyttelevät jo alkusyksystä myös Seili-musikaalissa. 

Tarinan muita mehukkaita rooleja näyttelevät Jukka Puronlahti, Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori, Jani Johansson, Mari Pöytälaakso, Esa Ahonen sekä vierailijoina Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämölle palaavat Jussi Lampi ja Mika Piispa.

Näytelmän lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas, puvut Leena Rintala, valot Lauri Virkkala, äänet Sami Lust ja naamioinnin Johanna Uusitontti. Näytelmän on suomentanut Aino Piirola.

Eikä yksikään pelastunut saa ensi-iltansa lauantaina 9. marraskuuta 2024 Alvar-näyttämöllä. Liput tulevat myyntiin tänään keskiviikkona 10. huhtikuuta. 

Ronjan luontopäivä lapsiperheille toukokuussa Aalto-keskuksessa

20.3.2024

Öttis-Aalto. Kuva: Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää lapsiperheille yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa innostavan ja monipuolisen Öttis-Aalto-ympäristötapahtumapäivän toukokuussa. Kuva: Emilia Boulevard

Luontokokemuksiin innostava Öttis-Aalto-tapahtuma levittäytyy Seinäjoen kaupunginteatterin sisätiloista Aalto-keskuksen pihamaille.

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa lapsiperheille tekemisen ja kokemisen luontopäivän lauantaina 11. toukokuuta.

Tapahtuman innoittajana on toiminut keväällä teatterissa nähtävä Ronja ryövärintytär -näytelmä. Ronjan seikkailuihin kuuluvat luontokokemukset, luonnon arvostaminen ja outojen ilmiöiden ja ötököiden ihmettely.
– Opetuksellisia näkökulmia ovat ympäristökasvatus, ystävyys, oman tien löytäminen ja tasapainoilu oikean ja väärän välillä. Ronjan filosofian mukaisesti aikuisten kannattaisi oppia lapsilta näitä asioita, teatterin myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Keski-Valkama sanoo.

Luonnossa liikkumisen
iloa ja opastusta

Lauantaina 11. toukokuuta kello 15-18 teatterin ympäristössä on tarjolla monenlaista ohjelmallista tekemistä.

Partiolippukunta Tasangon Talvikit pystyttää teatterin pihamaalle puolijoukkueteltan ja opastaa partiolaistaitojen pariin eli vuoleskelua, solmujen solmimista ja nuotion sytytystä.

Suunnistusseura Rasti-Jussien Luonnosta liikettä -hanke järjestää kirjaston ympäristöön salapoliisisuunnistusradan, jossa pääsee ratkomaan kadonneen kompassin mysteeriä nokkeluutta kysyvien tehtävien myötä.

Lakeuden Elämysliikunta tuo lauantaipäiväksi teatterille Kyrkösjärven terveysmetsän elämyksiä tunnesienineen.

Lakeuden Etappi tarjoaa lapsille interaktiivisen Jätejengi kadonneen jäljillä -nukketeatteriesityksen. Ohjelmassa on myös kierrätysaiheista ongintaa, jossa lapset saavat pienen palkinnon lajitellessaan ongitun jätteen oikeaan paikkaan.

Seinäjoen 4H-yhdistyksen pisteellä teatterin lämpiössä pääsee askartelemaan ikioman eläinystävän.

Seinäjoen seurakunta puolestaan tarjoaa tapahtuman aikana pääsyn Lakeuden Ristin torniin, josta kiikaroidaan ympäristöä ja bongataan luomakunnan ihmeitä.

Seinäjoen Apila-kirjasto järjestää tapahtumapäivälle peräti kahden viikon etkot. Kirjaston aukioloaikojen puitteissa viikoilla 18 ja 19 eli maanantaista 29.4. alkaen aina lauantaille 11.5. saakka lastenosasto Piilomaassa voi suorittaa luontoaiheisen tehtäväradan.

Tapahtumapäivänä, lauantaina 11. toukokuuta koko perheen Ronja ryövärintytär -näytelmä esitetään Seinäjoen kaupunginteatterissa kahdesti, kello 13 ja kello 18. Näytelmän suositusikä on +7 vuotta. Teatterin lippumyymälä myy näytelmään perhelippuja. Luontopäivätapahtumaan pääsee osallistumaan näytösten lomassa kello 15-18. Seinäjoen teatteriravintola on avoinna tapahtuman ajan.

Öttis-Aalto on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma. 

Etsimme lapsinäyttelijää Seili-musikaaliin

13.3.2024

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee näyttämöiältään 8-10-vuotiaan Carl-pojan rooliin kolmea laulutaitoista lapsinäyttelijää vuorottelemaan 14.9.2024 ensi-iltansa saavan Seili-musikaalin esityksissä. Aiempi esiintymiskokemus katsotaan eduksi.

Musikaalin harjoitukset käynnistyvät elokuussa 2024.

Pyydämme lähettämään vapaamuotoiset hakemukset pe 5.4.2024 mennessä osoitteeseen audition.teatteri@seinajoki.fi.

Hakutilaisuus pidetään keskiviikkona 24.4. kello 17 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Tieto auditioniin valituille ilmoitetaan pe 12.4. mennessä, jolloin valituille lähetetään myös ennakkotehtävä.

Musikaalin ohjaa Pauliina Salonius ja kapellimestarina toimii Jussi Vahvaselkä.

Lisätietoja antaa Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius: pauliina.salonius@seinajoki.fi

Näyttelijä Kaisla Ollila: ”On ihanaa olla Ronja!”

6.3.2024

Ronja ryövärintytär. Kaisla Ollila.

Seinäjoen kaupunginteatterin keväässä 2024 Ronjan keväthuudon päästää ilmoille näyttelijä Kaisla Ollila. Kuva: Jukka Kontkanen

Ystävyyttä ja luontoa ylistävä koko perheen fantasiaseikkailu Ronja ryövärintytär saa ensi-iltansa ensi viikolla, keskiviikkona 13. maaliskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-näyttämöllä.

Seinäjoen kaupunginteatterin suurelle näyttämölle on rakentunut fantasiamaailma, johon tuo jyhkeyttä kivilinna ja vehmautta maaginen metsä upeine valo- ja äänimaailmoineen.

Kisailevien ryövärisukujen ja kummallisten metsänelävien keskellä tarinan valokeilaan nousee yksitoistavuotias tyttölapsi, Ronja. Hän on ryöväri-Matiaksen ja Loviisan rakastettu tytär, joka mullistaa kaikkien elämän ja totutut tavat. Lämminsydäminen ja peloton Ronja solmii salaisen ystävyyden vihollissukuun kuuluvan, ikäisensä Birkin kanssa. Yhdessä he uhmaavat vanhempiaan ja onnistuvat lopulta avaaman näiden silmät näkemään kaiken lempeämmässä valossa.

Ronja on cool

Näyttelijä Kaisla Ollila on Seinäjoen Ronja. Hänestä Ronja on oiva esikuva tämän ajan tytöille, joiden edelleen oletetaan kontrolloivan tunteikkuuttaan.
– Ihaninta on Ronjan impulsiivisuus, vahvat tunteet ja niiden näyttäminen. Arvostan piirrettä muissa ja toivon, että itseeni jäisi sitä edes hitunen roolin myötä. Kuten myös Ronjan uteliaisuutta ja rohkeutta. Hän seuraa omaa päätään eikä liikoja mieti toimintansa seurauksia. Ronja on cool, Ollila ihastelee.

Ronja ryövärintytär on myös kuvaus perhe-elämästä.
– Vanhempien tulisi pysähtyä ja kuunnella miten lapset kokevat ja näkevät asiat. Heille tulisi myös kertoa miksi mitäkin tehdään. Pitää puhua, vain puhumalla asiat selviävät ja etenevät.
Näytelmän Ronja liikkuu rohkeasti jännittävässä satumetsässä. Metsään toivoo myös Ollila kaikkien perheiden menevän.
– Melkein kaikilla on pääsy metsään, se ei maksa mitään, joten sinne vaan puita ja kiviä ihmettelemään. Lapset ovat niin uteliaita, tuota piirrettä ei tarvitsisi elämän aikana menettää. 

Ronja ryövärintytär. Kaisla Ollila ja Jussi Lukács. Kuva: Jukka Kontkanen

Kaisla Ollila on Ronja ja Jussi Lukács hänen salainen ystävänsä Birk. Kuva: Jukka Kontkanen

Vauhtia ja
huimia tilanteita

Ronjan parasta ystävää, Birkiä, näyttelee Jussi Lukács. Ronjan vanhempia näyttelevät Jukka Puronlahti ja Natalil Lintala. Birkin vanhempina nähdään Esa Ahonen ja Mia Vuorela. Muita rooleja näyttelevät Timo Luoma, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Sanni Lehto ja Petra Lumme.

Vauhdikkaan ja musiikintäyteisen fantasiaseikkailun on ohjannut Pauliina Salonius, koreografi on Jyri Numminen. Lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström, puvut Leena Rintala, naamioinnin Aliina Ilonen, valot Hannu Raja-aho, äänet Sami Lust ja Riku Metsä-Ketelä sekä videot Juho Lindström ja Matti Pekkanen.

Näytelmän on Astrid Lindgrenin romaanista dramatisoinut Magnus Lindman, suomentanut Kaisa Lundán ja laulut säveltänyt Peter Adolfsson.

Ronja, ryövärintytär -romaani ilmestyi vuonna 1981. Siitä tehty, rakastettu elokuva täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Ja juuri tämän vuoden maaliskuussa saa Netflixissä ensi-iltansa uusi Ronja Ryövärintytär -tv-sarja.

Ensi-ilta on 13. maaliskuuta Alvar-näyttämöllä. Ronja ryövärintytär -näytelmää esitetään 24. toukokuuta saakka.

Ronjan luontopäivä
lapsiperheille toukokuussa

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa lapsiperheille tekemisen ja kokemisen luontopäivän lauantaina 11. toukokuuta. Öttis-Aalto-tapahtuma levittäytyy teatterin sisätiloista myös Aalto-keskuksen pihamaille. Kaikille avoimesta ja maksuttomasta teemapäivästä tiedotetaan lisää lähiaikoina. 

Kasiluokkalaiset taidetestaajat näkevät ensi vuonna Seinäjoen kaupunginteatterissa Seili-musikaalin

6.2.2024

Seili. Heidi Kirves (vas.), Anna-Maija Jalkanen, Natalil Lintala ja Inka Reyes. Kuva: Jukka Kontkanen

Seili-musikaali kertoo koskettavan tarinan yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista. Rooleissa muun muassa Heidi Kirves (vas.), Anna-Maija Jalkanen, Natalil Lintala ja Inka Reyes. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatteri on jälleen valittu valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeeseen. Tulevana lukuvuonna 100 prosenttia suomalaisista yläkouluista on ilmoittautunut mukaan taidetestaamaan, kaikkiaan yli 70 000 henkeä.

Syyskuussa 2024 ensi-iltansa Alvar-näyttämöllä ensi-iltansa saava Seili-musikaali on jo neljäs Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmä, joka on valittu Taidetestaajat-kohteeksi.

Hanke on suunnattu kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen.
– Vierailukohteita haettiin avoimella ohjelmahaulla. Valintaan vaikuttivat taiteellisen laadun ja yleisötyön innovatiivisuuden lisäksi oppilas- ja opettajaraatien hakemuksille antamat kiinnostavuuspisteet, Taidetestaajat-hanketta koordinoivasta Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta todetaan.

Valinnoissa kiinnitettiin myös erityistä huomiota hakemuksessa esitettyyn suunnitelmaan elämykseen kuuluvasta pedagogisesta työstä. Taidetestaajat-ohjelman tavoite on tarjota koululaisille ikimuistoinen taide-elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen.

Tätä on taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin.
– Toimintamme tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain saamastamme rahoituksesta riippuen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

Seili – musikaali särkyneiden sydänten saaresta, kotimainen kantaesitys, kertoo koskettavan kauniin ja riipaisevan tarinan yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista. Sen ovat kirjoittaneet Satu Rasila ja Mikko Kouki ja säveltänyt Jussi Vahvaselkä. Musikaalin ohjaa Pauliina Salonius. Päärooleissa nähdään Natalil Lintala, Kai Bäckström, Heidi Kirves, Inka Reyes ja Anna-Maija Jalkanen.

Musikaalin kantaesitys on 14. syyskuuta 2024 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Se on ohjelmistossa keväälle 2025 saakka. 

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
17.04.2024 klo 1900 Luolamies Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
18.04.2024 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
19.04.2024 klo 1915 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1300 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
20.04.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär Alvar-sali Osta liput
20.04.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
23.04.2024 klo 1900 Rosa Liksom Napakymppi Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut

Tiedotteet

Lue tiedotteita