fbpx

Tiedotteet

Vuokko Hovatta ja Merja Mäki esittävät evakkotarinoita Seinäjoen kaupunginteatterissa

23.11.2023

Karjalasta Seinäjoelle -tarinailta. Merja Mäki ja Vuokko Hovatta. Kuva: Vappu Nalbantoglu

Kirjailija Merja Mäki ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta kertovat kuvitteellisia evakkotarinoita taiteen keinoin. Kuva: Vappu Nalbantoglu

Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillassa eläydytään evakkojen kokemuksiin musiikin ja kertomusten avulla. Esitystä varten on kerätty siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksia.

Muusikko-näyttelijä Vuokko Hovatta, kirjailija Merja Mäki, näyttelijä Mia Vuorela ja muusikko Antti Kujanpää herättelevät muistoja karjalaisten evakkomatkasta Seinäjoelle 1940-luvulla. 
– Evakkokokemuksen jäljet koskettavat yhä monia eteläpohjalaisia niin yksilöinä kuin yhteisönäkin. Tahdomme tarjota tilaisuuden kokoontua muistelemaan yhdessä, kirjailija Merja Mäki sanoo.

Maanantaina 11. joulukuuta järjestettävässä tarinaillassa Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja -romaaninsa päähenkilön, Allin, vaiheista evakkotiellä ja Seinäjoella. Hovatta ja Kujanpää esittävät sota-aiheisia lauluja ja runon. Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Vuorela puolestaan antaa äänen siirtokarjalaisille ja heidän jälkeläisilleen lukemalla ennakkoon valittuja evakkokertomuksia. 
– Lukiessani Ennen lintuja äänikirjaksi kyyneleet nousivat monesti silmiini, ja puhuin isäni kanssa useaan otteeseen sukumme historiasta. Mummo ja ukki, Martta ja Vilho oli otettu hyvin vastaan Keski-Suomessa, jossa he elivät aktiivisimman elämänsä Salmista evakuoitumisen jälkeen. Kun Merja kutsui minut laulamaan tarinailtaan, olin hyvin otettu, Hovatta kertoo.

Kahden tunnin mittainen tilaisuus on maanantaina 11. joulukuuta kello 18 alkaen Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämöllä. Tarinaillan väliajalla on kahvitarjoilu. Lippuja voi ostaa teatterin lippumyymälästä ja verkkokaupasta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Merja Mäki ja Seinäjoen kaupunginteatteri. Tapahtumaa on tukenut Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut sekä Kordelinin säätiö.

Romaaniin perustuva, Iira Halttusen dramatisoima Ennen lintuja -näytelmä kantaesitettiin marraskuussa 2023 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Hanna Ojalan sovittama ja ohjaama näytelmä on teatterin ohjelmistossa 20. maaliskuuta 2024 saakka. 

Seinäjoen kaupunginteatteriin musikaali Seilin saarelle suljetuista naisista

22.11.2023

Seili. Natalil Lintala (oik.), Anna-Maija Jalkanen, Inka Reyes ja Heidi Kirves. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Mitä Seilin saarelle suljetut naiset ovat ajatelleet katsoessaan aavalle merelle? Haaveilivatko he vapaudesta tai siitä, että joku tulisi noutamaan? Musikaalissa näyttelevät mm. Natalil Lintala (oik.), Inka Reyes, Anna-Maija Jalkanen ja Heidi Kirves. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Satu Rasilan ja Mikko Koukin kirjoittama ja Jussi Vahvaselän säveltämä Seili-musikaali nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin kantaesityksenä syyskuussa 2024. Esityksen suurelle näyttämölle ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius.

Seili on koskettavan kaunis ja riipaiseva tarina yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista, jotka ovat menettäneet elämässään kaiken, ja joiden ainoa toivoa ylläpitävä liekki löytyy omasta pienestä yhteisöstä. Kun mitään muuta ei enää ole jäljellä, yhteisön voima ja tuki kannattelevat. Samalla se on kuvaus mahdottomasta rakkaudesta ja kipeästä rakkauden kaipuusta – ja legendaarisesta Seilin saaresta, jolle kerran joutuneet eivät koskaan palanneet.

Saaristomeren syrjäisellä Seilin saarella sijaitsi Suomen ensimmäinen valtion mielisairaala. Viime vuosisadalla sinne suljettujen naisten kohtalot koskettavat ja ansaitsevat tulla kerrotuiksi.
– Tuntuu vaikealta kuvitella, että puhumme ajasta vain muutama sukupolvi sitten. Osalla Seilin potilaista ei ole merkittynä lainkaan diagnoosia, ja se kertoo karua kieltä siitä, että oli mahdollista joutua mielisairaalan pelkästään väärien valintojen tai epäonnisten sattumien kautta. Seilistä ei ollut tietä pois, sinne matkattiin omat arkkulaudat mukana, ohjaaja Pauliina Salonius kertoo.

Dramatisoidut tarinat pohjaavat arkistoista löytyneisiin potilasasiakirjoihin. 1890-luvulta vuoteen 1962 saakka saarelle suljettiin vain naisia.
– Suurin osa Seilin potilaista oli naimattomia, palvelijoita, tilattomia tai irtolaisia. Äitejä oli neljännes. Viime vuosisadan alun Suomessa aviottoman lapsen saaminen saattoi ajaa naisen yhteisön hyljeksimäksi ja umpikujaan.

Seili kertoo
Sofian tarinan

Musikaali käynnistyy vuodesta 1910. Sofia pakenee omista häistään järjestettyä pakkoavioliittoa ja törmää kiertävään kaupparatsuun, Johannekseen. Pari rakastuu palavasti, mutta lähtökohdat rakkaudelle ovat mahdottomat. Monien epäonnisten sattumien kautta ja ilman edusmiestä Sofiaa odottaa menolippu Seilin suljetulle saarelle.

Seili – musikaali särkyneiden sydänten saaresta saa ensi-iltansa 14. syyskuuta 2024. Sen rooleissa nähdään Natalil Lintala, Kai Bäckström, Inka Reyes, Heidi Kirves, AnnaMaija Jalkanen, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Esa Ahonen, Jussi Jätinvuori, Jani Johansson, Pauliina Saarinen ja Pasi Nikula.

Musikaalin säveltää Jussi Vahvaselkä. Koreografi on Marko Carlsson, lavastuksen suunnittelee Jani Uljas, puvut Taija Jokilehto, valot Hannu Raja-aho ja videot Lauri Virkkala.

Seilin liput ovat ostettavissa 12. tammikuuta 2024 alkaen.

Seilin alkuperäinen versio sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa vuonna 2014. Nyt Seinäjoella nähtävä teos on kantaesitys uudelleenkirjoitetusta ja uudelleensävelletystä musikaalista.

Seili-musikaalin tekijöitä lokakuussa 2023. Jani Uljas (vas.), Jussi Vahvaselkä, Pauliina Salonius ja Mikko Kouki.

Seili-musikaalin tekijöitä asettui yhteiskuvaan lokakuussa 2023. Jani Uljas (vas.), Jussi Vahvaselkä, Pauliina Salonius ja Mikko Kouki.

Palkkaamme kaksi näyttelijää

7.11.2023

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee kahta näyttelijää.

Etsinnässä on monipuolisia ja laulu- ja tanssitaitoisia, näyttämöiältään 25-45 vuotiaita näyttelijöitä 1-2 vuoden määräaikaiselle kiinnitykselle erilaisiin mies- ja naisrooleihin. Työ alkaa elokuussa 2024. Hakijalla tulee olla teatterialan korkeakoulututkinto. Tehtävään voivat hakea myös ammattiin valmistuvat näyttelijät. Palkkaus on TES:n mukainen.

HAKEMUS JA ENNAKKOTEHTÄVÄT 
Lähetä vapaamuotoinen hakemus ansioluetteloineen os. audition.teatteri@seinajoki.fi to 23.11.2023 mennessä. Liitä mukaan ennakkotehtävät – laulunäyte ja monologi – joiden molempien sisältö on vapaa. Videoiden enimmäispituus kaksi minuuttia.

Hakuaika päättyy to 23.11.2023. 
Jatkoon valituille ilmoitetaan to 30.11.2023 mennessä ja lähetetään ennakkotehtävät koe-esiintymistä varten. Koe-esiintyminen järjestetään Seinäjoen kaupunginteatterissa sunnuntaina 10.12.2023 kello 12-16.

Lisätiedot: taiteellinen johtaja Pauliina Salonius, os. pauliina.salonius@seinajoki.fi

Tiedoksi Elissa-studion istumapaikoista

30.10.2023

Elissa-studion katsomoon on lisätty kulkemista helpottava käytävä. Mikäli lippusi ovat keskikatsomossa paikoille 10-11, 30-31, 50-51 tai 70-71, sijoittuu käytävä nyt näiden paikkojen väliin. Paikkanumerot säilyvät ennallaan.

Muutos koskee Kekkosen tytär -komedian, Tatu ja Patu, elämä ja teot -lastennäytelmän sekä Ei kertonut katuvansa -draaman näytöksiä.

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto jakoi ansiomerkkejä Seinäjoen kaupunginteatterin työntekijöille

4.10.2023

60-vuotisjuhlagaala. Ansiomerkin saaneet. Kuva: Petri Tikkala

Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlagaalassa, lauantaina 30. syyskuuta, jaettiin Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton myöntämiä ansiomerkkejä Seinäjoen kaupunginteatterin työntekijöille. 

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto jakaa Suomen näyttämötaiteen ansiomerkkejä kiitollisuuden osoitukseksi ansiokkaasta toiminnasta maamme näyttämötaiteen hyväksi sekä tunnustukseksi pitkäaikaisesta ansiokkaasta työstä näyttämötaiteen alalla tai muista ansioista edellyttäen, että asianomainen on ainakin osaksi suorittanut teatterityönsä valtionapua saavassa teatterilaitoksessa.

Ansiomerkki myönnetään teatterin, teatterijärjestön tai muun teatterialan yhteisön esityksestä.

Merkit on suunnitellut Margit Rautala ja niitä on myönnetty vuodesta 1947 lähtien.

Pronssinen ansiomerkki myönnetään vähintään 15 vuoden toiminnasta, hopeinen ansiomerkki myönnetään vähintään 20 vuoden toiminnasta ja kultainen ansiomerkki myönnetään vähintään 30 vuoden toiminnasta. Ansiomerkin sininen ruusuke viittaa hallinnolliseen työtehtävään, punainen taiteelliseen työtehtävään ja vihreä tekniseen työtehtävään.

Suomen Teatterijärjestöjen keskusliitto on tänään päättänyt antaa Suomen näyttämötaiteen ansiomerkit tunnustuksena tuloksellisesta työstänne Suomen teatterielämän hyväksi.

Suomen Teatterijärjestöjen keskusliitto ry

 

Pronssinen ansiomerkki on myönnetty seuraaville henkilöille

Teatterikuraattori Jelena Jokelin

Näyttämöteknikko Sauli Leinonen

Pintakäsittelijä ja tarpeistonvalmistaja Minna Nortunen

Vaatturi ja ompelija Eija Koski

Näyttelijä Esa Ahonen

Tarpeistonhoitaja ja kuiskaaja Saija Pekkala

 

Hopeinen ansiomerkki on myönnetty seuraaville henkilöille

Vaatturi ja ompelija Aino Kentta

Skenografi Riikka Aurasmaa

Luottamushenkilö Ilkka Mäkelä

Näyttelijä Jani Johansson

Luottamushenkilö Heikki Vierula

Myyntineuvottelija Maria Pajula-Ilkka

Pukija ja pukuhuoltaja Heli Kaunismäki

Tiedottaja Anna Valtari

Puvustonhoitaja Leena Rintala

Valaistusmestari Hannu Raja-aho

Kampaamovastaava, parturi-kampaaja-maskeeraaja Johanna Uusitontti

Näyttelijä Mari Pöytälaakso

Näyttämömestari Mika Laurila

Taiteellinen johtaja Pauliina Salonius

Toimitusjohtaja Milla Hautala

 

Kultainen ansiomerkki on myönnetty seuraaville henkilöille

Näyttelijä Heikki Vainionpää

Näyttelijä Mia Vuorela

Tarpeistonvalmistaja Airi Lakso

Myyntineuvottelija Sirpa Soini

Näyttelijä Jukka Puronlahti

Puu- ja metallimies Keijo Kulmala

Puu- ja metallimies Antti Kortesniemi

Siistijä Riitta-Liisa Hekkala

Käyttöpäällikkö Jouni Palovaara

 

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
30.11.2023 klo 1300 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
30.11.2023 klo 1900 NIIN KUIN TAIVAASSA Alvar-sali Osta liput
01.12.2023 klo 1900 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
01.12.2023 klo 1915 Kekkosen Tytär, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
02.12.2023 klo 1300 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
02.12.2023 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
02.12.2023 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
02.12.2023 klo 1815 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
03.12.2023 klo 1900 Lasse Hoikka & Souvarit 45v.-juhlakonsertti Alvar-sali Osta liput
07.12.2023 klo 1300 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput

Katso aikataulut