fbpx

Tiedotteet

Näin oli vuosi 2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa

21.12.2022

Patruunatehdas. Keskellä Mari Pöytälaakso ja Jani Johansson.

Tosielämän tragediaan perustuva Patruunatehdas on koskettanut syvästi Seinäjoen kaupunginteatterin yleisöä. Näytelmän näki syyskaudella liki 10 000 katsojaa. Patruunatehdas jatkaa suurella näyttämöllä 1. huhtikuuta saakka. Kuva: Jukka Kontkanen

”Yleisö on ruokkinut ylistävällä palautteella”

Seinäjoella nautitaan harvinaisesta herkusta: kaikki näytelmät kiinnostavat yleisöä ja draama täyttää katsomot. Kevätkaudella tarjontaa täydentää mahtipontinen The Addams Family -musikaali.

Päättyvänä teatterivuonna Seinäjoen kaupunginteatterin omat ja vierailuesitykset keräsivät 36 862 katsojaa. Kaikkiaan teatterin tapahtumiin osallistui 41 631 vierasta. Vuoden aikana teatterissa järjestettiin yhteensä 284 näytöstä ja muuta tilaisuutta. Teatterivieraiden määrä nousi edellisvuodesta kolme prosenttia.
– Ohjelmistomme on herättänyt laajaa kiinnostusta ja pelkästään Patruunatehdas-näytelmä on kerännyt kolmessa kuukaudessa lähes 10 000 katsojaa, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo. 

Patruunatehdas. Kerttuli Kivimäki ja Jani Johansson.

Patruunatehdas-näytelmän Pikku-Anni ja Heikki-isä, Kerttuli Kivimäki ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Marraskuussa ensi-iltansa saaneen Groan Ups -komedian ehti ennen joulua nähdä yli 3 800 katsojaa. Elissa-studiossa esitettävän Äitiä ikävä –näytelmän on tähän mennessä nähnyt 1 187 katsojaa. Kaikki kolme näytelmää jatkavat ohjelmistossa huhtikuulle saakka.
– Seinäjoella nautitaan harvinaisesta herkusta, sillä kaikki syksyn näytelmät ovat myyneet hyvin ja draama täyttää katsomot. Se ei ole tällä hetkellä mikään itsestäänselvyys joka puolella Suomea, toimitusjohtaja Milla Hautala on pannut merkille.

Groan Ups. Jani Johansson (vas.), Mika Piispa, Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso.

Seinäjoen kaupunginteatterin Groan Ups – Komedia kypsymisestä on brittiläisen koomikkokolmikon, Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin tuoreimman komedian Suomen kantaesitys. Näytelmä jatkaa suurella näyttämöllä 22. huhtikuuta saakka. Kuvassa näyttelijät Jani Johansson (vas.), Mika Piispa, Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso. Kuva: Jukka Kontkanen

Äitiä ikävä. Inka Reyes ja Esa Ahonen.

Äitiä ikävä perustuu emerituspiispa Eero Huovisen samannimiseen muistelmateokseen. Eero Huovisen ja tämän nuorena kuolleen äidin rooleissa nähdään Esa Ahonen ja Inka Reyes. Näytelmä jatkaa ohjelmistossa 22. huhtikuuta saakka. Kuva: Jukka Kontkanen 

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille. Mikael Saari ja Tuomas Uusitalo.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille sai Suomen ensiesityksensä heinäkuussa 2022 Törnävän kesäteatterissa. Upeaa laulantaa ja millintarkkaa komiikan osaamista tarjosivat Mikael Saari, Tuomas Uusitalo, Linda Hämäläinen, Reeta Vestman sekä Katriina Sinisalon, Marika Huomolinin, Sonja Pajunojan, Antti LJ Pääkkösen, Julius Martikaisen, Helena Puukan ja Arne Nylanderin muodostama huippuensemble. Kuva: Jukka Kontkanen

Viime kesänä Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille –musikaalikomedian näki Törnävän kesäteatterissa reilut 6 500 katsojaa.

Johtajakaksikon mukaan teatterivuosi oli kaiken kaikkiaan upea.
– Yleisö on palannut katsomoon ja ruokkinut meitä ylistävällä palautteella. Sen suurempaa ja konkreettisempaa kiitosta emme työllemme voi saada. Vaelsimme vaikeuksien kautta voittoon. Vuosi alkoi koronaepidemian vuoksi asetetun esityskiellon myötä yhtä masentavissa merkeissä kuin edellinenkin. Kevään 2022 kaikki kolme ensi-iltaa jouduttiin siirtämään eteenpäin ja kevään esityksistä peräti 46 prosenttia perumaan.
Kevätkauden ensi-illat ehtivät silti kerätä katsojia: Järjen ja tunteen tyttäret 3 288, Tippukivitapaus 4 129 ja pienellä näyttämöllä esitetty Poika 500 katsojaa. Syyskaudelta 2021 ohjelmistossa jatkoivat Tämä on ryöstö! ja Hiirenloukku. Lisäksi näyttämöillä nähtiin yhteistyötuotanto Rooliton sekä vierailuesityksiä.

Ensi vuonna
juhlitaan

Seinäjoen kaupunginteatteri täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan pitkin vuotta ohjelmiston myötä.

Ensimmäinen vuoden kolmesta musikaalista on The Addams Family, joka saa ensi-iltansa 22. helmikuuta. Maailmankuulu tarina sympaattisen synkästä ja erikoisesta perheestä pistää pohtimaan, mikä onkaan normaalia.

Parrasvaloissa on neliosainen haastattelusarja, joka kutsuu Aino-lavalle tähtiä ja tekijöitä Seinäjoen kaupunginteatterin menneiltä vuosilta. Ensimmäinen Parrasvaloissa on 10. helmikuuta. Juhlavuoden konsertti Aalloilla II soi kahtena maaliskuun iltana Alvar-näyttämöllä.

Törnävän kesäteatterissa nähdään Xanadu-musikaalikomedia, joka edelliskesien esitysten tapaan on Broadway-musikaalin Suomen ensiesitys.

Syyskausi avataan juhlavasti, kun menestysmusikaali Niin kuin taivaassa saa ensi-iltansa 16. syyskuuta. Tuomas Parkkisen ohjauksessa nähdään näyttämöllä peräti yli 40 esiintyjää.

Juhlavuoden syyspuolella nähtävät kaksi paikallisaiheista näytelmää, joista toinen on kantaesitys, julkistetaan keväällä 2023. 

The Addams Family. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Musikaali synkeän ihanasta Addamssin perheestä valloittaa suurella näyttämöllä koko kevään 2023 ajan. Kuvassa Mari Pöytälaakso (vas.), Esa Ahonen, Mia Vuorela, Jukka Puronlahti, Sanni Lehto, Jussi Jätinvuori ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen

Xanadu. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Uusi kesä tuo jälleen ihanaa upouutta Törnävän kesäteatteriin. Suomen ensiesityksensä saa Broadway-musikaali, kulttimaineeseen nousseeseen kasarileffaan perustuva Xanadu-musikaalikomedia. Sen päärooleissa nähdään Antti Reini (vas.), Aurora Manninen ja Mikael Saari. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Niin kuin taivaassa. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotismerkkivuoden juhlamusikaalina valloittaa suurien tunteiden musikaali Niin kuin taivaassa. Musikaali saa ensi-iltansa 16. syyskuuta suurella näyttämöllä. Päärooleissa nähdään mm. Peter Nyberg ja Natalil Lintala. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Nuoria teatterinharrastajia nousee Seinäjoen kaupunginteatterin lavalle

19.12.2022

Alueen 13-19-vuotiaille teatterinharrastajille avautuu mahdollisuus työskennellä ammattilaisten kanssa Seinäjoen kaupunginteatterin osallistuessa valtakunnalliseen Nuori Näyttämö –hankkeeseen.

Nuori Näyttämö on kolmevuotinen teatterikonsepti, jossa nuoret harrastajat saavat mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja työskennellä pitkäjänteisesti yhdessä ammattilaisten kanssa. Seinäjoen kaupunginteatterin muassa valtakunnalliseen hankkeeseen osallistuvat Helsingin Kaupunginteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Suomen Kansallisteatteri ja Tampereen Teatteri.
– Nuori Näyttämö kehittää luovaa harrastustoimintaa, lähentää ammattilaisia ja harrastajia sekä kasvattaa uuden polven teatteriyleisöä. Lisäksi hankkeen myötä luodaan kotimaista nuorten näytelmäkirjallisuutta ja siten uusia, tasokkaita näytelmiä nuorten esitettäväksi ja katsottavaksi, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo.
Näytelmäkirjailijat Pauliina Feodoroff, Marko Järvikallas ja Arda Yildirim ovat kirjoittaneet 13–19-vuotiaille suunnatut näytelmät. Nuorisoryhmien valmistamat esitykset nähdään keväällä 2024 ammattiteattereiden näyttämöillä viidellä paikallisfestivaalilla. Kultakin festivaalilta kutsutaan vähintään yksi esitys Kansallisteatterissa järjestettävään päätöstapahtumaan.

Ryhmien hakuaika
maaliskuussa
Ryhmät voivat hakea mukaan toimintaan maaliskuussa 2023. Hakuohjeet julkistetaan helmikuussa teatterin verkkosivuilla. Seinäjoen kaupunginteatterissa hanketta vetää teatterikuraattori Jelena Jokelin.
– Ryhmiä ei valita taitotasojen mukaan, vaan osallistumaan toivotetaan tervetulleiksi mahdollisimman monista erilaisista taustoista tulevia ryhmiä, Jokelin sanoo.
Näytelmätekstit ovat ryhmien luettavissa jo tammikuussa Nuori Näyttämö –hankkeen verkkosivuilla.
– Hanke tukee yleisötyötä ja toivomme nuorten innostuvan ja lähtevän mukaan. Olisi hienoa, jos alueen nuoriso kokisi teatterin omakseen ja onnistuisimme madaltamaan kynnystä tulla teatteriin.
Hanke kutsuu mukaan myös kokonaan uudet teatterinharrastajat.
– Tämä on hieno tilaisuus aloittaa uusi harrastus ja löytää teatterin pariin. Olen itsekin löytänyt harrastajateatterista oman tieni kohti ammattilaisuutta, Salonius sanoo.

Hanke perustuu Englannin Kansallisteatterin, National Theatren luomaan New Connections -konseptiin ja Suomessa sen pääorganisoija on Työväen Näyttämöiden Liitto.

Susanna Haaviston juhlakonsertti huhtikuussa Seinäjoen kaupunginteatterissa

13.12.2022

Susanna Haavisto

Elämä kassiin –konsertissa kuullaan muistojen lauluja ja tarinoita Haaviston 40-vuotisen uran ajalta.

Rakastettu näyttelijä ja laulaja Susanna Haavisto viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaansa. Sen kunniaksi Haavisto kiertää syksyllä 2022 ja keväällä 2023 konsertoimassa ympäri maan. Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Haavisto nähdään 18. huhtikuuta.

Teatterin ja musiikin saralla Susanna Haavisto on pitkän linjan moniottelija. Musiikkiteatteriura alkoi Helsingin kaupunginteatterista Jacques Brelin lauluista ja Peter Panista. Matka jatkui Soitinmenot-tv-ohjelman kautta Tampereelle Maxin ja Morizin seikkailuihin.

Freelancerina jo 37 vuotta toimineen Haaviston uraa on siivittänyt rakkaus lauluun ja laulunkieleen. Haavisto sanoo olevansa tarinankertoja ja tunteiden välittäjä. Esiintymisessä tärkeintä on hänen kokemansa dialogi yleisön kanssa. Haavisto uskoo myös syvästi laulun terveydelliseen vaikutukseen, joka koskee jokaista, laulutaidosta riippumatta.

Rakkaus suomen kieleen on synnyttänyt jo liki 100 lauluntekstiä, musikaalikäsikirjoituksia, pienoisoopperalibrettoja sekä satukirjan. Sooloalbumeita Susanna on julkaissut seitsemän. Ohjaaminen, lankojen käsissä pitäminen, kiehtoo häntä yhä enemmän. Vuosia tekeillä ollut romaani odottaa valmistumistaan ja musikaalikäsikirjoitus kolmelle iäkkäälle näyttelijälle muhii mielessä. Musiikki ja laulu vievät eläkkeellä porskuttavaa Haavistoa kohti uusia seikkailuja.

Juhlakiertueella Susanna Haaviston bändissä soittavat Esa Helasvuo, Juha Lanu ja Juha Tikka.  

Niin kuin taivaassa tuo kovat tekijät jälleen Seinäjoelle

23.11.2022

Niin kuin taivaassa. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Peter Nyberg ja Natalil Lintala ovat Niin kuin taivaassa -musikaalin Daniel ja Lena Seinäjoen kaupunginteatterissa. Musikaali saa ensi-iltansa 16. syyskuuta 2023. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo 60-vuotisjuhlavuoden syksyyn ruotsalaisen menestysmusikaalin Niin kuin taivaassa.

Tämä Ruotsin yksi rakastetuimmista elokuvista nähdään musikaalina nyt toista kertaa Suomessa. Se sai Suomen ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa elokuussa 2021. Puhtaasti pohjoismainen musikaali tekee myös Ruotsin musikaalihistoriaa: sen taustalta löytyy tunnettu Euroviisu-säveltäjä Fredrik Kempe, jolla on takanaan upea ura oopperamusiikin, iskelmän, popin ja rockin parissa. 

Musikaali tuo jälleen 
kovat tekijät Seinäjoelle

Musikaali tuo ohjaaja Tuomas Parkkisen toista kertaa lakeuksille. Parkkinen ohjasi Evita-musikaalin Seinäjoen kaupunginteatteriin vuonna 2020. Taiteellisessa työryhmässä vaikuttavat samat tekijät, kuin Evitassa. Koreografiasta vastaa Jukka Haapalainen, lavastussuunnittelusta Marjatta Kuivasto, pukusuunnittelusta Leena Rintala ja valosuunnittelusta Hannu Raja-aho. Heidän lisäkseen taiteellista työryhmää täydentävät kapellimestari Eeva Kontu sekä äänisuunnittelija Tomi Rintamäenpää. Mukana on vastaavan kapellimestari Eeva Kontun ja esityskapellimestari Aleksi Laukkosen johtama 12-henkinen liveorkesteri sekä seinäjokelaiset kuorot Sorja ja Jussit.

Niin kuin taivaassa -musikaalin ohjaaja Tuomas Parkkinen ja kapellimestari Eeva Kontu.

Niin kuin taivaassa -musikaalin ohjaaja Tuomas Parkkinen ja kapellimestari Eeva Kontu.

Teatterin 60-vuotisjuhlavuoden teos

– Musikaalissa nähdään yli toistakymmentä näyttelijää. Musikaali on talolle iso satsaus ja en voisi olla onnellisempi tästä ainutlaatuisen hienosta työryhmästä ja teoksesta, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius iloitsee ja jatkaa: Musikaalin teemat ja tarina kantavat ja kannattelevat. Teos on kaunis ja koskettava tarina rakkaudesta, toivosta, yhteisön ja musiikin voimasta ja lopulta siitä, mitkä asiat elämässä oikeasti ovat tärkeitä.

Musikaalin pääosissa 

Salolaislähtöinen ja nykyään helsinkiläistynyt musikaaliartisti Peter Nyberg vierailee ensi kertaa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Nybergille Daniel Darèuksen rooli on unelmarooli.
– On sanoinkuvaamattoman hieno ja kiitollinen tunne – pääsen tekemään yhtä elämäni suurimmista haaverooleistani tällaisen työryhmän kanssa, joka koostuu aivan ihanista tyypeistä ja rautaisista ammattilaisista. 

Nyberg näyttelee tällä hetkellä Turun kaupunginteatterin Hiljaiset sillat -musikaalissa ja Svenska Teaternin Mary Poppins -musikaalissa. Hän ylistää Niin kuin taivaassa -musikaalin teemoja ja elokuvaa.
– Se on yksi lempielokuvistani. Kaikki sen käsittelemät teemat rakkaudesta, kiusaamisesta, yhteisöllisyydestä, kuolemanpelosta ja itsensä löytämisestä kolahtivat todella kovaa. Musikaaliversion nähtyäni rakastuin teokseen entistä lujemmin. Kempen säveltämää musiikkia on mahdotonta kuunnella liikuttumatta.

Natalil Lintala puolestaan aloittaa musikaalin myötä kiinnityksensä Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijänä.
– Aloitin näyttelijänurani lapsiroolissa syksyllä 1993 Seinäjoen kaupunginteatterin silloisessa juhlavuoden näytelmässä Sana. Tuntuu merkitykselliseltä aloittaa kiinnitys samassa talossa 30 vuotta myöhemmin juuri juhlavuoden musikaalin keskeisessä roolissa. Muistan kuinka Så som i himmelen -elokuva aikoinaan teki minuun vaikutuksen. Se oli jotain tavallista suurempaa; tunnistettavia ja rakastettavia hahmoja isojen kysymysten äärellä, elämän raadollisuutta, mutta myös suunnatonta kauneutta ja kiitollisuutta. Olen innoissani saadessani tarttua juuri Lenan rooliin. Vaikka elämässä tapahtuisi mitä, haluan säilyttää samanlaisen uskon rakkauden voimaan kuin hän. Lena ei peittele tunteitaan ja on altis myös haavoittumaan. Se on rohkean ihmisen merkki, Lintala kuvaa.

Niin kuin taivaassa -musikaalin päärooleissa nähdään Peter Nyberg ja Natalil Lintala.

Niin kuin taivaassa -musikaalin päärooleissa nähdään Peter Nyberg ja Natalil Lintala.

Kaunis ja koskettava
tarina kotiinpaluusta

Menestysmusikaali Niin kuin taivaassa on kaunis ja koskettava tarina kotiinpaluusta, musiikin yhdistävästä voimasta ja tosirakkauden löytämisestä.
Maailmankuulu kapellimestari Daniel Daréus palaa synnyinseudulleen, pieneen maalaiskylään, jonne suuren maailman meno ei ole yltänyt. Hän asettuu asumaan lapsuutensa vanhaan kouluun. Menestyksekäs ura ei tunnu enää merkitykselliseltä eikä täytä mielen tyhjyyttä. Terveysongelmista kärsivä huippumuusikko etsii ja kaipaa hiljaiseloa, mutta löytääkin pian itsensä johtamasta paikallista kirkkokuoroa – ja keskeltä värikästä ja elinvoimaista kyläyhteisöä. Monenkirjavan kuoron joukosta löytyy paitsi ystäviä myös vanhoja haavoja ja lopulta todellinen rakkaus. 
Kun aikaa on rajallisesti, korostuu se, mikä elämässä oikeasti on merkityksellistä. 
Niin kuin taivaassa -musikaaliin ei voi olla rakastumatta! Elämäniloa, toivoa ja yhteisöllisyyttä pursuava melodinen pop soi isoina musikaaliaarioina, kuorolauluina ja herkkinä duettoina. Se saa liikuttumaan, itkemään, nauramaan ja laulamaan mukana. Lämminhenkisyys, ilo ja elämänmyönteisyys tarttuvat katsojaan ja tuovat sielulle lämpöä ja balsamia, Salonius hehkuttaa.

Peter Nybergin (Daniel) ja Natalil Lintalan (Lena) rinnalla musikaalin rooleissa nähdään Anna-Maija Jalkanen, Ami Aspelund, Lauri Ketonen, Heidi Kirves, Esa Ahonen, Helena Rängman, Heikki Vainionpää, Aki Saarela, Jussi Jätinvuori, Mia Vuorela, Eeva Markkinen, Jussi Lukács, Ari-Matti Hedman, Ville Mäkinen, Aurora Manninen, Sanni Lehto, Kaisla Ollila, Juha Antikainen, lapsinäyttelijöitä sekä laulajia kuoroista Sorja ja Jussit.

Musikaali saa ensi-iltansa 16. syyskuuta 2023 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. 

 

Käsikirjoitus Kay & Carin Pollak Sävellys Fredrik KempeSuomennos Aino Piirola (dialogi), Maija Vilkkumaa (laulut)Ohjaus Tuomas Parkkinen Koreografia Jukka Haapalainen Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto Pukusuunnittelu Leena Rintala Vastaava kapellimestari Eeva Kontu Esityskapellimestari Aleksi Laukkonen Valosuunnittelu Hannu Raja-aho Äänisuunnittelu Tomi Rintamäenpää Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Johanna Uusitontti 

Script: Kay & Carin Pollak Music: Fredrik Kempe Lyrics: Carin Pollak & Fredrik Kempe Scriptparticipation: Edward af Sillén Original director: Markus Virta Original producers: Vicky & Johan von der Lancken Gabriellas song; Music: Stefan Nilsson Lyrics: Py Bäckman

AS IT IS IN HEAVEN originally opened on 13th September 2018 at Oscarsteatern in Stockholm produced by Vicky Nöjesproduktion and 2Entertain Oikeudet Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy

 

Mittasuhteilla leikittelevä komedia on herkkua niin katsojille kuin näyttelijöillekin

3.11.2022

Groan Ups. Antti LJ Pääkkönen (vas.), Katriina Sinisalo, Mari Pöytälaakso, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Groan Ups – Komedia kypsymisestä -näytelmässä tavataan samat hahmot eri ikäisinä. Heitä esittävät Antti LJ Pääkkönen (vas.), Katriina Sinisalo, Mari Pöytälaakso, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

Riehakas näytelmä aikuiseksi kasvamisesta pohtii koskettavasti mitä aikuisuus oikein on? Lontoon uusin komediahitti Groan Ups – Komedia kypsymisestä saa Suomen kantaesityksensä ensi viikolla Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Näytelmä, joka menee pieleen ja Tämä on ryöstö! –komedioiden tekijät, Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields ovat brittiläinen koomiikkokolmikko, joiden kirjoittamat näytelmät hurmaavat maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 Lontoon West Endissä kantaesitetty, Mikko Koivusalon suomentama Groan Ups – Komedia kypsymisestä seuraa viittä luokkakaverusta ja sitä, miten näiden väliset suhteet muuttuvat vuosien mittaan.

Suomen ensiesityksen Seinäjoen kaupunginteatteriin ohjaava Olka Horila ylistää kirjoittajakolmikkoa.
– En ole ennen ohjannut heidän näytelmiään, mutta olen nähnyt muun muassa Näytelmä, joka menee pieleen -komedian alkuperäiskokoonpanon esittämänä Lontoossa. Minulla oli mieletöntä tuuria matkassa. Tutkin, mitä esityksiä olisi tarjolla, näin heidän videonsa Youtubessa ja päättelin, että tämä voisi olla hyvä. Silloin ryhmän salit olivat vielä pieniä, katsojia vähän ja liputkin olivat halpoja.
Kirjoittajat ovat itsekin näyttelijöitä.
– Se näkyy heidän näytelmissään. Komedioissa on paljon näyteltävää – ne ovat suorastaan karkkia näyttelijöille, ja siten myös katsojille, kuvailee Horila, itsekin Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä.

Tarinan päähenkilöt nähdään sekä 7, 15 että 40-vuotiaina. Ovatko he tunnistettavia eri-ikäisinä?
– Näytelmä on rakennettu niin, että toisiinsa vertautuvia kohtauksia eri ikävaiheissa on paljon. On hauskaa havaita, miten seitsemävuotiaan tunnistaa nelikymppisenäkin samaksi ihmiseksi.
Roolihenkilöiden logiikka on Horilalle ohjaajana tärkeää.
– Vaikka kyseessä on komedia, jossa reagoidaan isosti, on oltava jokin logiikka, miten hahmot reagoivat, että katsojat ymmärtäisivät, miksi kukin toimii, kuten toimii. 
Karikatyyriset hahmot ovat hyvin tunnistettavia.
– 9-luokkalaisille ne ovat ainakin auenneet. ”Tiedän vastaavia henkilöitä”, ovat koekatsojat todenneet.
Riehakkaassa näytelmässä on myös pohtiva, koskettava puolensa.
– Näytelmä käsittelee tärkeitä aiheita identiteetin rakentumisesta ja pohtii, mitä aikuisuus oikein on?

Kasari- ja
ysärikarkkia

Seinäjoen kaupunginteatterissa nähtävä komedia sijoittuu vuosiin 1989, 1997 ja 2022.
– Muutimme hieman alkuperäisiä vuosilukuja näyttelijöidemme ikää mukailemaan. Harjoitusaikana on ollut hauskaa muistella lapsuutta, nuoruutta ja aikakauden ilmaisuja, sitä sukupolvea kun olemme. Paitsi vuonna -95 syntynyt Katriina Sinisalo, joka tuntuu näyttelevän epookissa ”Miten ennen elettiin?”, Horila nauraa.

Eri ikävaiheissaan nähtävät hahmot ovat tietysti myös eri kokoisia näytelmän tiimellyksessä. Miten se oikein toteutetaan näyttämöllä?
– Komedialavastuksen mittakaava ja variaatiot ovat huikea. Ne on suunnitellut Juho Lindström. Myös puvut ja kampaukset ilmentävät ihmisten ikää, ne on suunnitellut Riikka Aurasmaa ja Johanna Uusitontti.
Komedian musiikki tihkuu pieteetillä toteutettua nostalgiaa, joka lämmittänee erityisesti kasarilapsia ja ysärinuoria.
Antti LJ Pääkkönen on suunnitellut huikean ysäripotpurin, jonka hän ja Sanni Lehto ovat harjoittaneet näyttelijöiden kanssa.

Rooleissa nähdään Mari Pöytälaakso, Jani Johansson, Katriina Sinisalo, Mika Piispa ja Antti LJ Pääkkönen sekä Henrik Hammarberg ja Sanni Lehto. 

Komedian valot suunnittelee Hannu Raja-aho ja äänet Tomi Rintamäenpää.

Groan Ups – Komedia kypsymisestä ensi-ilta ja Suomen kantaesitys on 12. marraskuuta 2022 Alvar-näyttämöllä. Näytelmä on ohjelmistossa huhtikuulle 2023.

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
01.02.2023 klo 1800 The Addams Family, teosesittely ja avoin harjoitus Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1200 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
02.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
02.02.2023 klo 1915 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1000 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
03.02.2023 klo 1315 Äitiä ikävä Elissa-katsomo Osta liput
03.02.2023 klo 1900 Groan Ups - Komedia kypsymisestä Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1300 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
04.02.2023 klo 1800 Patruunatehdas Alvar-sali Osta liput
07.02.2023 klo 1800 Maailman ympäri 80 päivässä Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut