fbpx

Tiedotteet

Kasiluokkalaiset taidetestaajat näkevät ensi vuonna Seinäjoen kaupunginteatterissa Seili-musikaalin

6.2.2024

Seili. Heidi Kirves (vas.), Anna-Maija Jalkanen, Natalil Lintala ja Inka Reyes. Kuva: Jukka Kontkanen

Seili-musikaali kertoo koskettavan tarinan yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista. Rooleissa muun muassa Heidi Kirves (vas.), Anna-Maija Jalkanen, Natalil Lintala ja Inka Reyes. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatteri on jälleen valittu valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeeseen. Tulevana lukuvuonna 100 prosenttia suomalaisista yläkouluista on ilmoittautunut mukaan taidetestaamaan, kaikkiaan yli 70 000 henkeä.

Syyskuussa 2024 ensi-iltansa Alvar-näyttämöllä ensi-iltansa saava Seili-musikaali on jo neljäs Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmä, joka on valittu Taidetestaajat-kohteeksi.

Hanke on suunnattu kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen.
– Vierailukohteita haettiin avoimella ohjelmahaulla. Valintaan vaikuttivat taiteellisen laadun ja yleisötyön innovatiivisuuden lisäksi oppilas- ja opettajaraatien hakemuksille antamat kiinnostavuuspisteet, Taidetestaajat-hanketta koordinoivasta Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta todetaan.

Valinnoissa kiinnitettiin myös erityistä huomiota hakemuksessa esitettyyn suunnitelmaan elämykseen kuuluvasta pedagogisesta työstä. Taidetestaajat-ohjelman tavoite on tarjota koululaisille ikimuistoinen taide-elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen.

Tätä on taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin.
– Toimintamme tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain saamastamme rahoituksesta riippuen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

Seili – musikaali särkyneiden sydänten saaresta, kotimainen kantaesitys, kertoo koskettavan kauniin ja riipaisevan tarinan yhteiskunnan ulkopuolelle eristetyistä naisista. Sen ovat kirjoittaneet Satu Rasila ja Mikko Kouki ja säveltänyt Jussi Vahvaselkä. Musikaalin ohjaa Pauliina Salonius. Päärooleissa nähdään Natalil Lintala, Kai Bäckström, Heidi Kirves, Inka Reyes ja Anna-Maija Jalkanen.

Musikaalin kantaesitys on 14. syyskuuta 2024 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Se on ohjelmistossa keväälle 2025 saakka. 

Mikko Roihan Ei kertonut katuvansa saapuu vihdoin Seinäjoelle

18.1.2024

Ei kertonut katuvansa. Jari-Pekka Rautiainen (vas.), Tiina Winter, Mari Turunen, Mari Pöytälaakso, Ulla Koivuranta ja Liisa Peltonen.

Ei kertonut katuvansa –näytelmä kuvaa Saksan armeijaa palvelleiden suomalaisnaisten taivallusta kotiin päin läpi poltetun Lapin. Rooleissa Jari-Pekka Rautiainen (vas.), Tiina Winter, Mari Turunen, Mari Pöytälaakso, Ulla Koivuranta ja Liisa Peltonen. Kuva: Moe Mustafa

Nyt myös pohjalaiskatsojat pääsevät näkemään Tommi Kinnusen menestysromaaniin pohjautuvan, Mikko Roihan dramatisoiman ja ohjaaman Ei kertonut katuvansa -näytelmän. Suuren suosion yhteistyöteattereissa saaneen näytelmän ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-studiossa on 25. tammikuuta.

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijällä, Mari Pöytälaaksolla on käynnissä ainutlaatuinen näytösvuosi. Seitsemän teatterin yhteistyö kierrättää häntä ympäri Suomea esittämässä Ei kertonut katuvansa –näytelmää.

Takana ovat kesän yksittäiset näytökset Berliinissä ja Kajaanin runoviikoilla, syyskauden ensi-illat Kouvolan teatterissa sekä Turun ja Lahden kaupunginteattereissa, edessä kevätkauden ensi-illat ja esityskaudet Seinäjoen lisäksi Tampereen teatterissa ja Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Pöytälaakso on tuotannosta innoissaan. Näytelmä valmistettiin kesäkuussa 2023 Berliinissä.
– Poikkeuksellinen harjoitusperiodi muokkasi meistä eri teattereiden näyttelijöistä tiiviin ryhmän, josta olen niin onnellinen ja ylpeä. Yhteinen matkamme jatkuu saadessamme nyt esittää näytelmää toistemme kotiteattereissa. Mahtavaa, että ryhmä saapuu vihdoin myös meille Seinäjoelle!

Näytelmän dramatisoinut, lavastuksen ja valot suunnitellut ohjaaja Mikko Roiha saapuu ensi viikolla Seinäjoelle istuttamaan esityksen Elissa-näyttämölle. Hän kuvaa käynnissä olevaa tuotantoa hienoksi matkaksi.
Ei kertonut katuvansa on ollut yleisömenestys, Turussa sitä on esitetty lähes poikkeuksetta loppuunmyydyille saleille ja yleisöpalaute on ollut ylistävää. Vaikka traagisesta tarinasta onkin kyse, tuntuu tämä juttu syntyneen onnellisten tähtien alla.

Näytelmä kuvaa viiden suomalaisnaisen taivallusta takaisin kotiin läpi poltetun Lapin. Saksan armeijaa toisessa maailmansodassa Pohjois-Norjassa palvelleita naisia yhdistää häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. Näytelmä perustuu tositapahtumiin. Kirjailija Tommi Kinnunen kiinnostui aiheesta kuultuaan tarinoita näistä vankileirin välttääkseen kotiinsa karanneista naisista. Virallista tietoa heistä löytyy niukasti. Romaani oli ilmestyessään vuonna 2020 Finlandia-ehdokkaana.

Näytelmän rooleissa nähdään Seinäjoen Mari Pöytälaakson lisäksi Mari Turunen Tampereen teatterista, Liisa Peltonen Hämeenlinnan teatterista, Tiina Winter Kouvolan teatterista, Ulla Koivuranta Turun kaupunginteatterista ja Jari-Pekka Rautiainen Lahden kaupunginteatterista.

Ei kertonut katuvansa –näytelmän ensi-ilta on torstaina 25. tammikuuta Elissa-näyttämöllä. Esitykset Seinäjoella jatkuvat 2. toukokuuta saakka. 

 

Ronja ryövärintytär on aina ajankohtainen

9.1.2024

Ronja ryövärintytär. Kaisla Ollila. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Kaisla Ollila on Ronja ryövärintytär Seinäjoen kaupunginteatterin keväässä. Kuva: Jukka Kontkanen, Emilia Boulevard

Sanoma ystävyydestä, luottamuksesta ja luonnon tärkeydestä tekevät Ronja ryövärintytär -tarinasta iäti ajankohtaisen. 

Seinäjoen kaupunginteatterin suuri näyttämö muuntautuu salaperäiseksi satumetsäksi, kun Astrid Lindgrenin klassikkotarina Ronja ryövärintytär saa ensi-iltansa 13. maaliskuuta. Koko perheen musiikkinäytelmä kertoo rohkeasti omaa polkuaan kulkevasta tytöstä, jonka lämmin viisaus avaa aikuistenkin silmät näkemään ystävyyden ja ympäristön arvon. 

Ronja ryövärintytär on ajankohtainen myös vuonna 2024, jolloin rakastettu Ronja-elokuva täyttää 40 vuotta ja Netflixissä nähdään uusi tv-sarja. Vuonna 1981 ilmestynyt Astrid Lindgrenin romaani on koko perheen klassikko.

Ronjana nähdään näyttelijä Kaisla Ollila, Birkin roolin tekee näyttelijä Jussi Lukács. Ronjan Matias-isää näyttelee Jukka Puronlahti ja Loviisa-äitiä Natalil Lintala. Birkin Bork-isää näyttelee Esa Ahonen ja Undis-äitiä Mia Vuorela. Muissa rooleissa nähdään Timo Luoma, Jani Johansson, Jussi Jätinvuori, Sanni Lehto ja Petra Lumme

Näytelmän ohjaa Pauliina Salonius, koreografi on Jyri Numminen. Lavastuksen on suunnitellut Juho Lindström ja puvut Leena Rintala. Valot suunnittelee Hannu Raja-aho, äänet Sami Lust ja Riku Metsä-Ketelä. Naamioinnin suunnittelee Aliina Ilonen ja videot Matti Pekkanen

Esitykset jatkuvat 24. toukokuuta saakka.

Muutoksia teatterilippukäytäntöihin – lippujen hinnat pysyvät ennallaan

2.1.2024

Uusi vuosi tuo muutoksia Seinäjoen kaupunginteatterin lippujen vaihtoon ja laskutukseen.

Tammikuusta 2024 alkaen teatterilipun siirto toiseen ajankohtaan tai vaihto teatterilahjakortiksi maksaa 10 euroa tilaukselta. Mahdollinen siirto tai vaihto tulee tehdä viimeistään tuntia ennen lippuun merkityn näytöksen alkua.

Vaihdon yhteydessä ei korvata tahi palauteta lipunostosta syntyneitä palvelumaksuja eikä muita asiakkaalle mahdollisesti aiheutuneita kuluja. Palvelusta vastaa teatterin lippumyymälä.

Lippujen vaihtomahdollisuus ei koske yli 10 henkilön ryhmiä.

­­Seinäjoen kaupunginteatteri ei lunasta takaisin asiakkaan ostamia lippuja.

Laskutus muuttuu

Seinäjoen kaupunginteatterin liput laskuttaa tammikuusta 2024 alkaen Lippupiste Oy. Laskutuslisä on 10 euroa laskua kohden.

Teatteriliput toimitetaan asiakkaalle laskun maksamisen jälkeen.

Teatterivuosi 2023: ”Olemme onnistuneet koskettamaan sydämiä”

20.12.2023

Niin kuin taivaassa. Keskellä Peter Nyberg ja Natalil Lintala.

Niin kuin taivaassa –musikaalissa hurmaavat mm. Peter Nyberg ja Natalil Lintala. Kuva: Jukka Kontkanen

60-vuotiaan Seinäjoen kaupunginteatterin juhlavuoden suursatsaus Niin kuin taivaassa –musikaali jatkaa ohjelmistossa myös kevätkaudella 2024 kuten myös kotimainen kantaesitys Ennen lintuja –näytelmä ja maakunnan väkeä kovasti naurattava Kekkosen tytär –komediakin.

Päättyvänä vuonna Seinäjoen kaupunginteatterin omissa ja vierailuesityksissä kävi reilut 50 000 katsojaa.

Juhlaohjelmistosta taiteellinen johtaja Pauliina Salonius tahtoo nostaa erityisesti esiin teatterin vuoden suurimman teoksen Niin kuin taivaassa –musikaalin.
– Se on ollut merkittävä yhteinen onnistuminen. Teos on ollut meille valtava satsaus jo kokoluokkansa ansiosta. Lavalla nähdään yli 40 henkeä ja se on poikkeuksellista ihan missä tahansa teatterissa tänä päivänä. Suurin kiitos kuuluukin katsojillemme, jotka ovat tulleet katsomaan juhlavuoden ohjelmistoamme sankoin joukoin – ja me olemme voineet kokea onnistuneemme tehtävässämme. Tässä ajassa on ollut erityisen tärkeää saada kokea yhdessä jotakin, joka saa meidät nauramaan ja liikuttumaan ja me olemme selkeästi onnistuneet koskettamaan sydämiä, taiteellinen johtaja Pauliina Salonius sanoo.

Niin kuin taivaassa. Etualalla Anna-Maija Jalkanen.

Niin kuin taivaassa -musikaalissa kuljetaan kohti kevättä, kuten me kaikki saamme pian tehdä. Esitys jatkaa ohjelmistossa huhtikuulle 2024. Etualalla Gabriellan koskettavan ja voimaannuttavan roolin laulava Anna-Maija Jalkanen. Kuva: Jukka Kontkanen

Syyskuussa ensi-iltansa sai Tuomas Parkkisen ohjaama Niin kuin taivaassa –musikaali ja marraskuussa näyttämölle tuotiin Kekkosen tytär –komedia ja Ennen lintuja –evakkotarina. Nämä loistavia arvioita ja katsojapalautteita saaneet esitykset jatkavat ohjelmistossa myös pitkälle keväällä 2024.
Törnävän kesäteatterissa Suomen kantaesityksensä sai Xanadu-musikaalikomedia. Juhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta oli The Addams Family –musikaali helmikuussa.
The Addams Family oli vuoden katsotuin esitys 9 500 katsojalla. Niin kuin taivaassa keräsi syksyn aikana upeat 8 500 katsojaa. Tarkemmat katsojatilastot valmistuvat vuodenvaihteessa, toimitusjohtaja Milla Hautala kertoo. 

Kekkosen tytär. Marjut Sariola, Jani Johansson, Mia Vuorela ja Natalil Lintala.

Lapualaiseen pohjalaistupaan sijoittuva Kekkosen tytär -komedia jatkaa yleisön naurattamista huhtikuun 2024 alulle saakka. Komediassa näyttelevät mm. Marjut Sariola (vas.), Jani Johansson, Mia Vuorela ja Natalil Lintala. Kuva: Jukka Kontkanen

Ennen lintuja.

Ennen lintuja -näytelmä kuvaa karjalaisten evakkotaivalta, sotasairaalan arkea ja elämän jatkamista uusissa olosuhteissa Etelä-Pohjanmaalla. Merja Mäen palkittuun romaaniin pohjaava kantaesitys jatkaa ohjelmistossa maaliskuun lopulle saakka. Kuva: Jukka Kontkanen

Merkkipäivää juhlittiin 
syyskuussa

Marraskuun 17. päivä tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun Seinäjoen kaupunginteatterin ensimmäistä ensi-iltaa juhlittiin Rautatieläisten talossa.
– Syyskuussa juhlistimme Seinäjoen kaupunginteatterin pitkää ja ansiokasta historia nykyisessä, Alvar Aallon suunnittelemassa teatteritalossa, jossa olemme saaneet tehdä teatteritaidetta jo 36 vuotta. Juhlagaala oli ikimuistoinen ja tunteikas. Oli hienoa kokoontua yhteen teatterilaisten kanssa, jakaa ansiomerkkejä ja tavata tekijöitä teatterin eri vuosikymmeniltä, Salonius kiittää. 

60-vuotisjuhlagaala. Ansiomerkin saaneet. Kuva: Petri Tikkala

Seinäjoen kaupunginteatterin henkilökuntaa palkittiin ansiomerkein 60-vuotisjuhlagaalassa syyskuussa. Kuva: Petri Tikkala

Alati ajankohtainen
Ronja ryövärintytär

25. tammikuuta ensi-iltansa Elissa-lavalla saa Tommi Kinnusen ja Mikko Roihan Ei kertonut katuvansa –draama. Selviytymistarina kertoo viidestä jatkosodan aikana Saksan armeijaa palvelleesta naisesta, jotka tekevät kävellen paluuta entiseen elämäänsä.
Tässä seitsemän teatterin yhteistuotannossa näyttelevät Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista, Mari Turunen Tampereen teatterista, Tiina Winter Kouvolan teatterista, Ulla Koivuranta Turun kaupunginteatterista, Liisa Peltonen Hämeenlinnan kaupunginteatterista ja Jari-Pekka Rautiainen Lahden kaupunginteatterista. 

Ei kertonut katuvansa. Tiina Winter (vas.), Mari Turunen, Mari Pöytälaakso ja Liisa Peltonen.

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kertoo vaietusta vaiheesta Suomen historiassa: Saksan armeijaa jatkosodassa palvelleista suomalaisnaisista ja heidän kotiinpaluutaipaleestaan. Näytelmässä nähdään mm. Tiina Winter (vas.), Mari Turunen, Mari Pöytälaakso ja Liisa Peltonen.

Suuri näyttämö muuntautuu salaperäiseksi satumetsäksi, kun Astrid Lindgrenin klassikkotarina Ronja ryövärintytär saa musiikillisen ensi-iltansa 13. maaliskuuta. Koko perheen fantasiaseikkailun Ronjana nähdään näyttelijä Kaisla Ollila, Birkin roolin tekee näyttelijä Jussi Lukács. Muita rooleja näyttelevät Jukka Puronlahti, Natalil Lintala, Timo Luoma, Jussi Jätinvuori, Jani Johansson, Esa Ahonen, Sanni Lehto ja Mia Vuorela.
Ronja ryövärintytär on monin tavoin ajankohtainen vuonna 2024, jolloin rakastettu Ronja-elokuva täyttää 40 vuotta ja Netflixissä nähdään uusi sarja. Toki iäti ajankohtainen on Ronjan sanoma ystävyydestä, luottamuksesta ja luonnon tärkeydestä. Astrid Lindgrenin romaani ilmestyi vuonna 1981.

Ronja ryövärintytär. Kaisla Ollila. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard.

Ronja ryövärintytär on ystävyyden ja luonnon ylistyslaulu sekä koko perheen musiikillinen fantasiaseikkailu. Ronjaa näyttelee Kaisla Ollila. Kuva: Jukka Kontkanen

Törnävän kesäteatterin seuraava musikaalikomedia on Jani Johanssonin ohjaama Tootsie – lyömätön lyyli, joka saa ensi-iltansa 6. heinäkuuta. Klassisessa komediassa pulaan joutuva päähenkilö kikkailee itsensä aina vaan syvemmälle oman juonensa syövereihin.
– Hillittömät hahmot ja huumorintäyteiset laulunumerot säestävät vauhdikasta menoa, Johansson lupaa.
Tootsiessa nähdään muiden muassa näyttelijät Antti Lang, Satu Silvo, Lauri Ketonen, Maija Lang ja Reidar Palmgren.

Tootsie. Antti Lang. Kuva: Johanna Tirronen ja Emilia Boulevard

Antti Lang näyttelee Tootsie – lyömätön lyyli -musikaalikomedian päähahmoa, Michaelia, joka keksii pukeutua Dorothyksi saadakseen huippuroolin Broadwaylla. Romanttisen komedian Törnävän kesäteatteriin ohjaa Jani Johansson. Kuva: Johanna Tirronen ja Emilia Boulevard

The Addams Family. Etualalla Jukka Puronlahti, Jani Johansson, Esa Ahonen, Sanni Lehto, Mia Vuorela, Jussi Jätinvuori ja Mari Pöytälaakso.

Hirmuisen sympaattinen The Addams Family -musikaali hurmasi yleisön kevätkaudella 2023 suurella näyttämöllä. Kuva: Jukka Kontkanen

Xanadu. Eeva Markkinen (alh. vas.), Jyri Numminen ja Ville Mäkinen. Annina Rubinstein (ylh. vas.), Natalil Lintala, Antti Reini, Hely Nylund ja Katriina Sinisalo.

Xanadu-musikaalikomedian kreisin huikeat hahmot viihdyttivät yleisöä 2023 Törnävän kesäteatterissa. Näyttämöllä nähtiin mm. Eeva Markkinen (alh. vas.), Jyri Numminen ,Ville Mäkinen, Annina Rubinstein (ylh. vas.), Natalil Lintala, Antti Reini, Hely Nylund ja Katriina Sinisalo. Kuva: Jukka Kontkanen

Kevätkaudella 2023 Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistossa jatkoivat myös syyskaudella 2022 ensi-iltansa saaneet Patruunatehdas, Groan Ups ja Äitiä ikävä -näytelmät. 

Patruunatehdas. Kerttuli Kivimäki ja Jani Johansson.

Patruunatehdas-näytelmä kertoi Lapualla huhtikuussa 1976 sattuneesta tuhoisasta patruunatehtaan räjähdyksestä ja ihmisistä tragedian äärellä. Rooleissa nähtiin mm. Jani Johansson ja Kerttuli Kivimäki. Kuva: Jukka Kontkanen

Groan Ups. Jani Johansson (vas.), Mika Piispa, Antti LJ Pääkkönen, Katriina Sinisalo ja Mari Pöytälaakso.

Brittikomedia Groan Ups sai Suomen ensiesityksensä Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Se kuvasi luokkatovereita niin pieninä ekaluokkalaisina, yläkoululaisina kuin luokkakokoukseen kokoontuvina nelikymppisinäkin. Rooleissa nähtiin mm. Mari Pöytälaakso (oik.), Katriina Sinisalo, Antti LJ Pääkkönen, Mika Piispa ja Jani Johansson. Kuva: Jukka Kontkanen

Äitiä ikävä. Inka Reyes ja Esa Ahonen.

Äitiä ikävä -näytelmä kuvasi riipaisevan kauniisti aikuisen miehen tuntemaa ikävää. Kantaesitys pohjasi emerituspiispa Eero Huovisen samannimiseen kirjaan. Rooleissa nähtiin mm. Inka Reyes ja Esa Ahonen. Kuva: Jukka Kontkanen

Tuoreimmat otsikot

Seuraavat esitykset

PvmEsitysNäyttämö
07.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1000 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
08.03.2024 klo 1315 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput
08.03.2024 klo 1900 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1300 Ennen lintuja, tuoksuton esitys Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1315 Ei kertonut katuvansa, tuoksuton esitys Elissa-katsomo Osta liput
09.03.2024 klo 1800 Ennen lintuja Alvar-sali Osta liput
09.03.2024 klo 1815 Ei kertonut katuvansa Elissa-katsomo Osta liput
13.03.2024 klo 1800 Ronja ryövärintytär, Ensi-ilta Alvar-sali Osta liput
14.03.2024 klo 1915 Kekkosen Tytär Elissa-katsomo Osta liput

Katso aikataulut