Tiedotteet

Kuin ensimmäistä päivää on komedia arjen sankareista

24.5.2017

Kuin ensimmäistä päivää. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki.Jukka Keinonen ohjaa Seinäjoen kaupunginteatteriin vanhusten hoitokotiin sijoittuvan näytelmän. Sen ensi-ilta on tammikuussa 2018.

Anna Krogeruksen kirjoittama näytelmä kertoo nyky-Suomesta. Tarinan päähenkilö on lähihoitaja Ritva.
– Ritva on ahkera, empaattinen, uhrautuva – ja yksinäinen. Hän on aina valmiina ottamaan toistenkin hommat hoidettavakseen, kertoo näytelmän ohjaaja Jukka Keinonen.

Niin tunnollinen kuin Ritva onkin, kaikki ei suju sääntöjen mukaan ja jokainen päivä tuo mukanaan uusia yllätyksiä.
– Ei siis ole ihme, että päähenkilömme väsyy. Kukaan ei jaksa ilman toista ihmistä, ei edes sitkeä Ritva.

Kuin ensimmäistä päivää on aikaamme osuva, inhimillinen draamakomedia.
– Se on niitä näytelmiä, joiden äärellä saa nauraa kyynel silmäkulmassa. Ja välillä tekee mieli lyödä nyrkki pöytään ja puolustaa niitä arjen hiljaisia sankareita, joita ilman hyvinvointivaltiomme pyörät eivät pyörisi.

Näytelmän rooleissa hoitokodin asukkaina ja henkilökuntana nähdään Maria Pere, Mia Vuorela, Mari Pöytälaakso, Pekka Hiltunen, Jani Johansson, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen, Sari Jokelin, Jukka Puronlahti, Heikki Vainionpää ja Tapani Korhonen.

Kuin ensimmäistä päivää -näytelmän ensi-ilta on 20. tammikuuta 2018 suurella näyttämöllä.

Keinonen on takavuosina ohjannut Seinäjoen kaupunginteatteriin suositut näytelmät Kultalampi ja Hiljaiset sillat.

Kuva: Kuin ensimmäistä päivää -draamakomediassa näyttelevät muun muassa Mari Pöytälaakso (vas.), Liisu Aurasmaa, Sari Jokelin, Mia Vuorela ja Maria Pere. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatterin kesäkausi käynnistyy ensi viikolla

19.5.2017

Myymälävarkaan käsikirja. Emil Kihlström, Katriina Sinisalo ja Juha Suihko.

Myymälävarkaan käsikirja -näytelmän Emil Kihlström (vas.), Katriina Sinisalo ja Juha Suihko muodostavat upeasti laulavan koomikkokonnakolmikon. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Seinäjoen kaupunginteatterilla on tänä kesänä kolme kesänäyttämöä. Myymälävarkaan käsikirjan ensi-ilta on 24. toukokuuta Mallaskosken teatteriterassilla. Törnävänsaarella kesäohjelmaa on heinä- ja elokuussa.

”Hyvä varas on sellainen, ettei häntä edes tunnista varkaaksi”, toteaa hullu tiedemies, yksi Myymälävarkaan käsikirja -komedian hahmoista. Asiasta on vankka tietämys komedian käsikirjoittaja-ohjaaja Antto Terraksella. Hän toimi liki 20 vuotta myymäläetsivänä Stockmannilla.

Mistä näpistystä suunnittelevan asiakkaan aikeet sitten huomaa?
– Varas ilmiantaa itse itsensä jännittyneellä ja epäröivällä käytöksellään. Myymäläetsivä kiinnittää huomionsa myös siihen, jos ristiriita asiakkaan ja tuotteen välillä on liian ilmeinen. Epäilykset heräävät, kun heikoissa varoissa olevan näköinen jannu hypistelee Bossin silkkihuivia, avaa Terras.

Kesän kriminaalikomedia toimii alkeiskurssina omaisuusrikoksen kentällä ensimmäisiä harha-askelia ottavalle. Vaikka tietysti kieli poskessa.
– Tavalliset pikkutekijät ovat paljon mielenkiintoisempia kuin ammattimaiset suurrikolliset. Näpistelijä voi olla kuka tahansa meistä, ja sellaisista persoonista vasta tarinan aiheeksi onkin.

Varkauden tielle käyvät näytelmän hahmot ”asioivat” paikallisen korvaan tutulta kuulostavissa myymälöissä. Ison määrän värikkäitä rooleja urakoi kolme pohjalaisille uutta teatterikasvoa. Juha Suihko on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa ja Porin teatterissa, Emil Kihlström ja Katriina Sinisalo opiskelevat Teatterikorkeakoulussa.
Terras kehuu näyttelijöitään:
– He ovat nuoria ja nälkäisiä! Ja heidän komiikantajunsa on vertaansa vailla.

Seinäjoen vanhan vesitornin kupeeseen, Mallaskosken Panimoravintolan teatteriterassille on rakennettu komediaa varten kokonaan uusi lava. Sen ja lavastuksen on suunnitellut Antti Kortesniemi. Näytelmän puvustuksen on suunnitellut Riikka Aurasmaa ja Leena Rintala, äänet Sami Lust ja Sami Silén, naamioinnin ja kampaukset Jessica Rosenberg.

Komedian ensi-ilta on 24. toukokuuta. Kesän esitysjakso jakautuu kahtia: 24.5. – 17.6. ja 2. – 19.8.2017. Mallaskosken Panimoravintolassa on mahdollista ruokailla niin ennen päivä- kuin iltaesitystäkin. Ravintolan baari palvelee myös esityksen aikana. Mallaskosken Panimo on lanseerannut uuden yhteistyön merkeissä Rosvo-oluen.

Törnävänsaari on tulevaisuuden tapahtumakeskus

Seinäjoen kaupunginteatteri sai nopeiden käänteiden myötä hoidettavakseen Törnävänsaaren kesäteatteritoiminnan jo tulevana kesänä.

– Strategiamme mukaisesti laajennamme toimintaamme ympärivuotiseksi. Törnävänsaaressa on mahdollisuudet moneen ja suunnitteilla on erilaista ohjelmaa useiksi vuosiksi eteenpäin, sanoo teatterin johtokaksikko Christian Lindroos ja Markko Heinonen.

Tänä kesänä Törnävänsaaren ohjelmassa on lastenteatteria, standupia, yhteislaulua ja lavatanssit. Esityspäivinä yleisö pääsee herkuttelemaan Törnävänsaaren kesäkahvilaan, jonka laadukkaista kahvila- ja cateringpalveluista huolehtii kauhajokelainen Ojalan Pakari.

Lastennäytelmä Herra Hakkarainen harrastaa nähdään Törnävänsaaren perinteisessä paviljongissa kolmena heinäkuun sunnuntaina 16.7., 23.7. ja 30.7. kello 13 ja kello 15.

Kaikki laulaa på Törnävä -yhteislauluiltaa vietetään 3. elokuuta Törnävänsaaren ulkonäyttämöllä. Yleisöä laulattavat tuolloin tangokuningas Marko Maunuksela ja pianisti Jari Puhakka.

Suuri stand up -ilta on 17. elokuuta samaisella ulkonäyttämöllä. Seinäjokelaislähtöisen koomikon Niko Kivelän lisäksi yleisön eteen astuvat André Wickström, Jaakko Saariluoma ja Ali Jahangiri.

Saarnaaja on syksyn kotimainen kantaesitys

10.5.2017

Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen.

Ari-Pekka Lahti (vas.) ja Juha Luukkonen kirjoittavat yhdessä uuden näytelmän Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Tämä aika huutaa totuudentorvea, joka myös itse elää totuutensa todeksi, näkevät Seinäjoen kaupunginteatterille uutta näytelmää kirjoittavat Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen.

Saarnaaja on moraliteetti tämän päivän Suomesta. Sen ensiesitys on marraskuussa 2017 Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämöllä.

Näytelmän keskiössä on herätysliikkeen fiktiivinen saarnaaja, hahmo, joka antaa kaikkensa kokemalleen kauneudelle. Hän on samaan aikaan sekä tuomiopasuuna että rakkauden apostoli ja kaikkea siltä väliltä. Se, joka sanoo ääneen sen, mitä ei yleensä sanota.

Innoituksen näytelmään on antanut neljäkymmentä vuotta sitten laajan herätysaallon käynnistänyt helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio.

Käsikirjoittajina, dramaturgeina ja ohjaajina tunnettuja Lahtea ja Luukkosta yhdistää polte uskonnollisiin kysymyksiin ja kiinnostus karismaattisiin herätysliikkeisiin.
– Olen ihaillut erityisesti Niilo Yli-Vainion tapaa saarnata, hän oli lajinsa mestari. Minua alkoi kiinnostaa inhimillisyys tuon mestaroinnin takana, minkälaista sisäistä taistelua hän on mahtanut käydä kamppaillessaan herätyksen puolesta ja miten reissutyö näkyi perheen elämässä. Millainen sellaisen ihmisen sisäinen elämä on, miten se muuttuu ja kehittyy, pohtii Ari-Pekka Lahti, toinen kirjoittajista.

Saarnaaja on näytelmä jumaluuden kokemisesta, moniääninen teatterillinen herätyskokous. Näytelmä tutkii ilmiötä ja sen henkeä kunnioittavasti ja ymmärtäen, mutta kuvaa myös ristiriitaisuuksia.

Mitä hän sanoisi tänään?

Ennemmin kuin tehdä Yli-Vainion näköiskuva, kirjoittajia kiinnostaa käsitellä hänen kaltaisensa saarnaaja-hahmon viestien merkitystä ja vaikutusta muihin ihmisiin – ja koko ympäröivään todellisuuteen.
– Kun nykyään totuus, moraali ja oikea ja väärä tuntuvat olevan ihan mutu-pohjalta päätettäviä asioita ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavissa, niin kyllähän tämä aika huutaa tällaista totuudentorvea, joka myös itse syvästi elää ja todeksi tekee sen totuutensa. On siis jotain muuta kuin häiriintynyt populisti tai joku ties minkä listan kärjessä keikkuva idiootti, sanoo toinen kirjoittaja ja ohjaaja Juha Luukkonen ja jatkaa:
– Jo pelkästään siksi näytelmä ja sen saarnaaja-hahmo tulevat olemaan paljon muutakin kuin pelkkä uskonnollinen trippi vaikka toki tässä näytelmässä Jumala on selkeästi olemassa. 

Uskonnon harjoittamisesta tekijöiden mieleen nousevat rukousta mukaillen sanat Valta, Voima ja Kunnia.
– Ne kertovat missä maastossa liikutaan ja minkä suuruusluokan asioista näytelmässä on kyse. Ne sisältävät myös uskon kääntöpuolen: etsimisen, epäuskon ja vallankäytön, jotka näissä usko-hommissa aina jossain nurkan takana vaanivat. Olen nähnyt ja itsekin kokenut myös sen puolen, jota ei voi sanoa muuksi kuin toisen yksityisyyden loukkaamiseksi ja häiriköinniksi, sanoo Luukkonen.
Heistä ei ole lainkaan kummallista, että ihminen peloissaan turvautuu Jumalaan.
– Minähän esimerkiksi pelkään kuolemaan ihan kahelina ja päivittäin, niin että vieläkin tämmöisenä keski-ikäisenä saatan huutaa itsekseni kauhusta ääneen. Helppo pitää naurettavana, mitä se tietysti onkin, mutta minä ihan konkreettisesti tiedän, mitä pelko voi saada ihmisessä aikaan. Muutenkin nämä asiat ovat varmaan ainoita koko maailmassa, joiden edessä olen hyvin nöyränä, myöntää Luukkonen.

Uskonyhteisöissä on potentiaalia.
– Olen aikoinani pyörinyt kaikennäköisissä uskonnollisissa yhteisöissä, herätysliikkeistä kansankirkkoon, ja tunnen sen maailman hyvin.  Olen nähnyt paljon käsittämätöntä hyvää, sellaista toisen ihmisen auttamista, tukemista ja kunnon vanhan ajan talkoohenkeä, etten ole koskaan haikaillut minkään ”kadonneen yhteisöllisyyden” perään, kertoo Luukkonen.
– Jos nämä porukat käyttäisi edes neljäsosan siitä sisäisestä energiastaan vaikka kodittomien auttamiseen, eikä triviaalien ja epäolennaisten asioiden puolesta huutamiseen, niin eihän tässä maassa kohta olisi ongelmia ollenkaan.  

Seinäjoella, jos jossain

Lahden ja Luukkosen yhteistyö alkoi vuonna 2007. He arvostavat ja innoittavat tekijöinä toisiaan.
– Kirjoitamme Saarnaajan kohtauksia eri tilanteiden pohjalta molemmat tykönämme. Työstämme niitä eteenpäin, keskustelemme, teemme uusia kohtauksia ja rakennamme kokonaisuutta Juhan vision pohjalta, kertoo Lahti.
– Ari-Pekka on syvällisesti kirjailija, minä taas ohjaaja, joka kirjoitan. Täydennämme hyvin toisiamme. Tässä taidemaailmassa löytää oikeasti valitettavan harvoin sellaisia ihmisiä, joiden kanssa syntyy aito, kestävä ja toista kunnioittava ja arvostava kolleegius, sanoo Luukkonen.

Lahti ehdotti Saarnaaja-näytelmän teemaa Luukkoselle jo vuosia sitten. Aihe nousi esiin Luukkosen tullessa Seinäjoen kaupunginteatteriin Täällä Pohjantähden alla -esityksen myötä. Pohjantähti on ollut kevään 2017 suurmenestys.
Luukkosen mukaan hyvä taide on liitoksissa aikaan ja paikkaan.
– Se ei tarkoita, että Pohjanmaalla pitäisi tehdä vain maakuntaan sijoittuvia juttuja, mutta uskon, että Saarnaajalle on tilaus Seinäjoella vuonna 2017.
– Se, että Yli-Vainio on vaikuttanut ympäri Pohjanmaata, myös Kokkolassa, mistä itse olen kotoisin, tuntuu tärkeältä. Hänen elämässään kuuluu lakeuksien maisema, sen lohduton harmaa valo ja ne unelmien ja haaveiden kuiskaukset, mitä omasta elämästäni tunnistan, päättää Lahti.

Saarnaaja-näytelmä

Saarnaajan ohjaa Juha Luukkonen. Sen rooleissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Sari Jokelin, Seppo Kaisanlahti, Jukka Puronlahti ja Mari Pöytälaakso. Näytelmän skenografi on Juho Lindström, äänet suunnittelee Sami Silén ja valot Juho Itkonen.

Näytelmän kantaesitys on 8. marraskuuta 2017 Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Eija-Irmeli ”Eikku” Lahti jää eläkkeelle

2.5.2017

Eija-Irmeli Lahti.

Eija-Irmeli Lahti jää eläkkeelle Seinäjoen kaupunginteatterista tänä keväänä. Monipuolinen teatterintekijä tunnetaan niin näyttelijänä kuin ammatti- ja harrastajaryhmien ohjaajanakin yli maakuntarajojen.

Lahden juhlanäytöstä vietetään lauantaina 27. toukokuuta kello 15 suurella näyttämöllä. Ohjelmassa on Lahden itsensä sekä hänen kollegoidensa esityksiä.

– Olihan sitä jo täs, toteaa näyttelijä, ohjaaja Eija-Irmeli Lahti luodessaan katseen 40 vuoteensa näyttämöllä. Ura alkoi vuonna 1977 Uppsalan Totem-teatern’sta.

Monessa Lahti on siitä lähtien ollutkin mukana. Hänen ansioluettelonsa on mittava. Lahti on näytellyt, ohjannut, kirjoittanut, kouluttanut – luonut uutta niin ammattilaisten kuin harrastajienkin kanssa.

Monessa mukana

Seinäjoelle Lahti tuli vuonna 1989 silloisen teatterinjohtajan, Rauli Jokelinin kutsusta.
– Olen saanut tehdä hienoja rooleja. Mieleen ovat erityisesti jääneet näytelmät Kolme sisarta, Viimeiset kiusaukset, Kaiket päivät, kaiket yöt. Ja tietenkin Puhdistus ja Ei mene halvalla, joiden ohjaajan, Heidi Räsäsen kanssa työskentely avasi uusia ulottuvuuksia. Tärkeitä ovat myös Hiljaiset sillat ja Kultalampi.

Lahti on iloinen, että yleisö löysi monologit, joiden tekemisestä hän on nauttinut.
– On ihmisiä, jotka tykkäävät seurata pienempää, intiimimpiä esityksiä.

Lähes alusta pitäen Lahti on Seinäjoella myös ohjannut, välillä enemmänkin.
– On ollut mieluista ohjata lapsikatsojille isojakin näytelmiä. Aladdinin taikalamppu, Susi kuninkaan vaatteissa, Velho ja leijona ja varsinkin Kuningas Ei! vilahtelevat vieläkin katsojien palautteissa. Erityisen omalta tuntui ohjata pienelle näyttämölle Viimeinen suurista rakastajista. Siinä Esa Ahonen teki ensimmäisen ison puheroolinsa.

Ennen Seinäjoen kaupunginteatteriin tuloaan Lahti työskenteli Savonlinnan ja Kotkan kaupunginteattereissa sekä Porin teatterissa. Hän on näytellyt myös ruotsiksi Uppsalan Totem-teatern’ssa ja ohjannut Wasa Teatern’ssa. 

Vuodet 1998-2001 hän toimi Pohjanmaan taidetoimikunnan näyttämötaiteen läänintaitelijana.

Teatteri on elämäntapa

Luvassa on täyttä elämää maalla ja merellä.
– Kirjahyllyssä on lukemattomia kirjoja ja laiminlyödyt lähi-ihmiset saavat nyt osansa.

Vaikka jää eläkkeelle, ei Lahti teatteritöitä kokonaan lopeta.
– Tämä ammatti on sillä tavalla etuoikeutettu, että se on elämäntapa. Luovun nyt oravanpyörästä ja kuusipäiväisestä työviikosta, mutta toivon ja koen, että minulla on vielä annettavaa, hän sanoo.
– Mulle ei olisi hyväksi joutua lopettamaan työt kuin seinään, olen sen sortin ihminen.  Nyt säätelen itse aikatauluja ja sitä, mitä tekisin.

Monologiesitykset Ei stä koskan tiär kuka tuloo käymähän, Moninainen sekä Loppuhalauskompleksi ja muita riskejä ovat edelleen tilaisuuden tullen esitettävissä ja uusiakin esityksiä voi syntyä.
– Haaveissa on myös jatkaa kirjoittamista, katsoo Lahti eteenpäin.

Ilkka Mäkelä Suomen Teattereiden hallitukseen

27.4.2017

Suomen Teatterit ry nimesi uuden hallituksen vuosikokouksessaan torstaina Lappeenrannassa.

Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä on valittu Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäseneksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.
– Saan jatkaa Esa Pertun ansiokasta työtä, toteaa Mäkelä valinnastaan.

Erovuorossa ollut Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen nykyinen varapuheenjohtaja Esa Perttu on istunut järjestön hallituksessa vuodesta 2010.

Teatterijärjestön hallituksen puheenjohtajana jatkaa sosiaalineuvos Maija Perho. Muut hallituksen jäsenet edustavat Helsingin, Turun, Rauman, Kuopion ja Kokkolan kaupunginteattereita sekä Tampereen Työväen Teatteria, Tanssiteatteri Rimpparemmiä ja Svenska Teaternia.

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
26.05.10:00AlvarKoirien KalevalaTäynnä
26.05.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
27.05.15:00AlvarOlihan sitä jo täs - Eija-Irmeli Lahden eläkejuhlatTilaa »
27.05.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
01.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
02.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
03.06.14:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
03.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
07.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
08.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
09.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
10.06.14:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
10.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
14.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »
15.06.18:00Mallaskosken teatteriterassiMyymälävarkaan käsikirjaTilaa »

Katso aikataulut

Tiedotteet

Ensi-iltaviikko: Myymälävarkaan käsikirja ke 24.5.2017!LUE LISÄÄ