Tiedotteet

Lyhytelokuva seinäjokelaisaineksista syntyy viikossa

21.8.2017

Joukko Ryhmäteatterin näyttelijöitä on tarinanmetsästäjiä, jotka kiertävät pari päivää Seinäjoella havainnoimassa ja tutustumassa kaupungin asukkaisiin. Kertyneestä materiaalista kirjoitetaan tarina ja kuvataan lyhytelokuva. Se esitetään ensi vuoden puolella Ylen kanavilla.

Ryhmäteatterin näyttelijät Robin Svanström, David Kozma, Diana Tenkorang, Juha Pulli, Hanna-Riikka Rajanen ja Minna Suuronen polkaisivat pyöränsä vauhtiin tänään aamupäivällä kansalaistorilta. Sitä ennen Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Maria Pere ja Jukka Puronlahti ovat kameroiden käydessä jakaneet heille kaupungin kartat.

Tarinanmetsästäjät on Yle Draaman ja Ryhmäteatterin yhteinen tv-projekti, jota kuvataan kahdeksassa eri suomalaiskaupungissa. Viikon aikana syntyy aina yksi lyhytelokuva ja dokumentti, joiden sarja esitetään Ylen kanavilla ensi vuoden puolella. Tarinan ainekset kerätään kohdekaupungista, kirjoitetaan parissa päivässä ja kuvataan elokuvaksi paikan päällä.

Viimeisimpiin kohteisiin, Seinäjoelle, yli 30-henkinen työryhmä asettui jo sunnuntaina. Käsikirjoittaja-ohjaajat Johanna Hartikainen, Ulla Heikkilä ja Juha Kukkonen ovat tyytyväisiä siitä, että ovat ennättäneet ottaa ensituntumaa kaupunkiin rauhassa, aamukävelyllä kauniissa säässä. Tosin Nurmon Kourassa lapsuutensa viettäneelle Heikkilälle Seinäjoki on ennestään tuttua seutua.
– Kaupungin keskusta näyttää olevan prosessissa, mutta niinhän olemme mekin, hän nauraa.


Tarinanmetsästäjät keräävät tarinoita ja hahmoja ja käsikirjoittajat odottavat avoimin mielin materiaalia Seinäjoen kaupunginteatteriin pystytetyssä päämajassa. Samalla he haastattelevat projektiin mukaan kutsuttuja paikallisia näyttelijöitä.
– On ihanaa tulla ”blancona” uuteen kaupunkiin. Perusidentiteetiltään suomalaiskaupungit ovat erilaisia ja sillä on vaikutusta käsikirjoitukseen ja sen suuntaan. Tarinoita löytyy varmasti Seinäjoeltakin, he vakuuttavat.

Prosessi on nopea. Materiaalia kerätään pari ensimmäistä päivää, käsikirjoitus valmistuu torstaina. Sillä välin osa työryhmästä on etsinyt ja valinnut kuvauspaikat, joissa elokuva kuvataan perjantain ja lauantain aikana.
– Näyttelijät tuovat meille keräämiään havaintoja ja hahmoja. Karsimme osan, jos tarinalinja tuntuu löytyvän. Valitsemme päähenkilön, jonka ympärille alaamme rakentaa tarinaa.
– Prosessi on vauhdikas, raskaskin. Mutta ryhmätyö ja näyttelijöiden osallistuminen hahmojen luomiseen mahdollistavat sen.

Aittoniemi: ”Teatteri kuuluu kaikille”

17.8.2017

Seinäjoen kaupunginteatterin uusi hallitus valitsi ensimmäisessä kokouksessaan puheenjohtajakseen Pirjo Aittoniemen.

Pitkän linjan kunnallispoliitikko, terveyskeskuslääkäri Pirjo Aittoniemi aloittaa uudessa luottamustoimessa innokkaana.
– Teatterilla on niin tärkeä tehtävä. Teatteri vaikuttaa monella tavalla ihmisten hyvinvointiin ja toiminta tukee myös kaupungin strategiaa.

Aittoniemen mukaan teatteri on matalan kynnyksen talo.
– Teatteri kuuluu kaikille. Ohjelmistossa on jatkossakin oltava sopivaa tarjontaa esimerkiksi kaikille ikäryhmille. Esityksiin tullessa ei tarvitse olla etukäteen asiaan perehtynyt, vaan jokainen voi saada esityksistä elämänsisältöä, elämyksiä ja yhteisöllisyydenkokemuksia.

Seinäjoen kaupunginteatteriin on hänen mukaansa erityisen hyvä tulla.
– Jokainen katsoja on arvokas. Tänne tulija saa kokea, että juuri sinua me olemmekin odottaneet, Aittoniemi kiittää.

Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen 2017-2021 jäseniä ovat Aittoniemen lisäksi Raimo Hautanen (vpj.), Esa Nuottivaara, Ilkka Mäkelä, Annukka Latvala, Otto Mantere, Laura Annala, Heikki Vierula ja Maria Pere. Hallituksen esittelijöinä toimivat teatterin toimitusjohtaja Markko Heinonen ja taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy on Seinäjoen kaupungin omistama osakeyhtiö.

Niko Kivelä: ”Seinäjoki on paras – ja pahin”

11.8.2017

On harvinaista päästä näkemään yhtenä iltana samalla lavalla nämä neljä stand up -ammattilaista: Niko Kivelä sekä kollegansa André Wickström, Ali Jahangiri ja Jaakko Saariluoma. Suuri sanallisen huumorin show koittaa ensi torstaina Törnävänsaaren kesäteatterissa.

”Keski-ikäinen mies valittaa asioista.”

Sellaisen palautteen stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo kerran saaneensa eikä ole siitä pahoillaan.
– Sellainenhan mä olen. Olen keski-ikäinen ja valitan, hän myöntää nauraen.

Juju taitaa piillä siinä, miten sen tekee. 
– Eivät ne jutut paperilla miltään näyttäisi, mutta kerrottuina ihmiset jostain syystä nauravat niille.

Kivelä ammentaa omista arkielämän kokemuksistaan. Hän kulkee hoksottimet aktiivisina ja kyseenalaistaa totuttua. 
– Olen helvetin utelias, minua kiinnostaa kaikki. Usein ihmettelen, miksi jokin asia on niin kuin on. Luomisprosessi käynnistyy kun tajuan, että tuonkin asian voisi kertoa lavalla. Itsekin usein yllätyn, miten ajatukset lähtevät lentoon.

Kivelän lajiin kuuluu se, että hän ei käsikirjoita rutiinejaan eli esityskokonaisuuksiaan.
– Itse koetun muistaa kyllä. Eihän kukaan unohda sitäkään, jos on joskus saanut ison kalan. Selkärangasta tulevat jutut myös mahdollistavat improvisaation ja aidon vuorovaikutuksen yleisön kanssa.

Hassu, rankka maailma

Niko Kivelä nousee kolmen kollegansa – André WickströminAli Jahangirin ja Jaakko Saariluoman – kanssa samalle lavalle Seinäjoella torstaina 17. elokuuta. Suuri stand up -ilta järjestetään Törnävänsaaren amfiteatterissa, show alkaa kello 19.

Seinäjoen pojalta on pakko kysyä, onko sillä merkitystä, missä kaupungissa hän esiintyy?
– On. Seinäjoki on pahin paikka. Jännitys on kovempi kuin muualla, koen joutuvani lunastamaan odotukset. Täällä vedetyt keikat ovat eniten tunteilla ladattuja.

Torstain show’ta ei suositella alle 16-vuotiaille.
– Yleisö voi olla vaikka kuinka kirjava joukko tahansa, kunhan mukana ei ole lapsia. Tietynlainen sarkasmi ei sovi lasten kuultavaksi. Esitys kärsii kaikkien kannalta, jos joudun vauhdissa miettimään, voinko sanoa näin tai noin.

Koomikkonelikko haluaa nimenomaan naurattaa.
– Tämä hassu maailma meidän ympärillämme on aika rankka ja täynnä negatiivisuutta. Me tarjoamme mahdollisuuden irtautua arjesta. On oikeasti kiva olla tällaisessa ammatissa ja saada nähdä ihmisten nauravan.

Näytöskausi käynnistyy varkain

1.8.2017

Myymälävarkaan käsikirja. Juha Suihko (vas.), Katriina Sinisalo ja Emil Kihlström.
Juha Suihko (vas.), Katriina Sinisalo ja Emil Kihlström sortuvat jälleen elokuussa myymälävarkauksien petolliselle polulle. Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen kaupunginteatterin syyskausi alkaa kuin varkain jo tällä viikolla. Näyttelijä Juha Suihko tunnustaa, että Myymälävarkaan käsikirja -kesäkomedian paluu Mallaskosken teatteriterassille tulevana perjantaina jännitti, kunnes hän teki empiirisen tutkimuksen.

Pelotti ja jännitti, tunnustaa Juha Suihko, yksi konnakomedian näyttelijöistä. Myymälävarkaan käsikirja -komedian edellisestä näytöksestä kesäkuussa on ehtinyt kulua jo seitsemän viikkoa. Seuraava näytös on perjantaina 4. elokuuta. Muistaisiko hän mitään?

Suihko pisti itsensä testiin.
– Kokeilin ja siitä se lähti soljumaan, teksti tuli selkärangasta. Jos aivoilla ei ole lupa unohtaa, eivät ne näköjään unohda, nauraa mustikkametsäänkin lomallaan ennättänyt näyttelijä. Toki kokoonnumme vielä yhdessä Katriina Sinisalon ja Emil Kihlströmin kanssa lämmitysharjoituksiin.

Koomikkokolmikko palaa Seinäjoelle iloisin mielin.
Myymälävarkaan käsikirja -komedian tyylilaji vaatii näyttelijöiltä aitoa läsnäoloa joka esityskerta. Se on yhteispeliä yleisön kanssa ja siksi olikin loistavaa, miten poskettomia yleisöjä meillä alkukesästä oli, Suihko kiittää.

Myymälävarkauksiin sortuvista konnista kertova musiikintäyteinen kesäkomedia palaa Mallaskosken teatteriterassin lavalle perjantaina ja lauantaina 4. ja 5. elokuuta. Näytökset jatkuvat lauantaihin 19. elokuuta saakka.

Lavatanssit Törnävällä

Perinteishenkiset lavatanssit ovat tehneet paluun Törnävänsaareen tänä kesänä. Eläkeliiton Seinäjoen yhdistyksen järjestämä ensimmäinen tanssitilaisuus heinäkuussa Paviljongissa keräsi peräti parisataa innokasta tanssijaa.

Torstaina 10. elokuuta tansseja tahdittaa Valio Rantakangas ja Kaarina Tikkamäki ja 31. elokuuta Tapani Lager ja Martti Peltola. Ojalan Pakarin kesäkahvila on avoinna kello 13 alkavissa tansseissa. Tanssiliput saa ostaa suoraan ovelta.

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
09.09.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
15.09.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
16.09.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
16.09.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
22.09.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
23.09.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
23.09.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
29.09.19:00AlvarMielensäpahoittaja ja poikaTilaa »
30.09.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
30.09.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
05.10.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
06.10.10:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTäynnä
06.10.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
07.10.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
07.10.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »

Katso aikataulut