Tiedotteet

Unelmaroolit kaupunginteatterin lavalle

12.10.2017

Kuningasryhmän kolmas teatteriproduktio Kuningasroolissa suuntaa valokeilan neljääntoista ainutlaatuiseen esiintyjäänsä. Näytelmän ensi-ilta on 20. lokakuuta.

Kehitysvammaisten ja muiden teatteriharrastajien integroitu Kuningasryhmä tuo Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle melkoisen kattauksen erilaisia ja erittäin herkullisia roolihahmoja.  Lavalla nähdään niin salaperäinen Pentti Nuijanen, tuttu Tuhkimo kuin megatähti Madonnakin. Ryhmän toimintatavan mukaisesti esityskäsikirjoitus on luotu esiintyjäryhmän toiveiden ja unelmien pohjalta.

Kuningasryhmän toiminta on hyvin merkityksellistä osallistujilleen.
– Saan päästää luovuuteni valloilleen. Nautin joka ikisestä hetkestä, kertoo ohjaajan roolia esittävä Lari Fills.
– Kun mä saavun teatterille, tää on kuin toinen koti, jatkaa Tuhkimon roolissa säihkyvä Titta Asikainen.

Inklusiivisuuden ajatuksen mukaan jokainen produktioon osallistuva on tasa-arvoisessa asemassa suhteessa muuhun ryhmään. Tämän tavoitteen mukaisesti teatteriharjoitteet ja koko projekti ohjataan tukemaan osallistujien itsetunnon kehittymistä.

Vuonna 2013 ensimmäisen esityksensä tuottanut Kuningasryhmä tekee jälleen yhteistyötä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.
– Yhteistyö kaupunginteatterin kanssa tuo esityksen samanarvoiseksi muiden teatterituotantojen kanssa. Kuningasryhmä tarjoaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua teatterin tekemiseen. Osallistujat ovat tekijöitä, he itse ideoivat roolihahmonsa ja luovat aktiivisesti esitystä. Teatteri toimii tällöin moninaisen ihmisyyden näyttämönä, avaa ohjaaja Venla Korja ryhmän toimintafilosofiaa.

Esityksen valmistusprosessia on dokumentoitu ja materiaalista kootaan Kuningasroolissa-menetelmäopas. Julkaisu on tarkoitettu teatteri- ja kehitysvamma-alan ammattilaisten käyttöön lisäämään tietoa teatterilähtöisten menetelmien käytöstä integroiduissa ryhmissä. Kulttuurikollektiivin Sillan yhteydessä toimiva Kuningasryhmä tiedottaa julkaisusta lisää alkuvuodesta 2018.
– Oppaan julkaiseminen on tärkeää ja tarpeellista, sillä vastaavanlaista opasta ei ole saatavilla kirjana eikä verkkojulkaisuna. Kuningasroolissa-­julkaisulla halutaan lisätä teatterialan ammattilaisten rohkeutta perustaa uusia kehitysvammaisille suunnattuja teatteriryhmiä sekä madaltaa kynnystä teatterilähtöisten menetelmien käyttöön kehitysvamma­-alalla valtakunnallisesti, kertovat oppaan laatijat Venla Korja ja sosionomi Marjaana Araneva.

Kuningasroolissa-esitys on Kuningasryhmän, Kulttuurikollektiivi Sillan sekä Seinäjoen kaupunginteatterin yhteistuotanto. Esityksen ja siihen liittyvän menetelmäoppaan toteuttamista ovat tukeneet mm. Opetus- ja Kulttuuriministeriö ja Taiteen Edistämiskeskus. Harjoitusvaiheeseen on kuulunut Seinäjoen kansalaisopiston Kuningasroolissa-kurssi. Kulttuurikollektiivi Sillan toimintaa tukee muun muassa Seinäjoen kaupunki.

Esityskuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Uusi musiikkiaikamatka vie 50-luvulle, tanssilavakulttuurin kultakaudelle

11.10.2017

Yleisö rakastui Seinäjoen kaupunginteatterissa vuosi sitten kantaesityksensä saaneeseen Kultainen 60-luku -konserttiin. Jatko-osassa matkataan vuosikymmen taaksepäin, villille 50-luvulle. 

Iiks, kuinka moni suomalaisille edelleen rakas iskelmä tai rokkikappale onkaan 50-luvulta? Aika moni!

Valikoima tuon vuosikymmenen parhaita kotimaisia, ulkomaisia ja käännöskappaleita soi helmikuussa kantaesityksensä saavassa Villi 50-luku -konsertissa.

Edeltäjänsä tavoin se on iloisen nostalginen musiikkiaikamatka. Samalla Villi 50-luku on hiukan enemmän: huisin vikkelän rokkauksen ja sydäntä myllertävien balladien lomitse soljuu suloinen tarina. Se seuraa neljän 50-luvun nuoren varttumista aikuisiksi. Tuo vuosikymmen oli paitsi suomalaisen tanssilavakulttuurin kultakautta myös nuorisokulttuurin heräämisen aikaa.
– Esitys vie kesälavoille, joissa moni löysi tosirakkauden ja solmi läpi elämän kantavia ystävyyssuhteita. Kunhan ensin tanssittiin, rakastuttiin, riitaannuttiin, sovittiin ja rakastettiin taas. Taustalla Suomi elää sodanjälkeistä jälleenrakennuskauttaan, kertoo tarinan punonut Tapani Bagge.

Viisi on uusi neljä

Villi 50-luku -esitystä tähdittävät jo edellisessä osassa hurmanneet Marko Maunuksela, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen ja Maria Pere. Tarina kasvattaa esiintyjäryhmää ja mukaan tulee myös näyttelijä Sari Jokelin. Hän on puffetinpitäjä, joka tanssilavan viimeisen illan koittaessa muistelee niitä monia pienoisdraamoja, joita salissa on vuosien mittaan nähty.
– Esitystä kuvaa hyvin sanapari dramatisoitu konsertti, sanoo esityksen ohjaaja, teatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.

Kahden miehen orkesterissa soittavat pianisti Timo Ristilä ja kitaristi Timo Luostari. Musiikin sovittaa ja uuden 50-lukua juhlistavan laulun säveltää Sofia Finnilä.

Villi 50-luku saa kantaesityksensä 28. helmikuuta 2018 Seinäjoen kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä. Liput ovat myynnissä.

Maria Pere, Marko Maunuksela, Liisu Aurasmaa, Esa Ahonen ja Sari Jokelin johdattavat katsojat iloiselle ja nostalgiselle musiikkiaikamatkalle keväällä 2018. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Kaupinmäki, Seinäjoen kaupunginteatteri

YouTube-tähdet Mansikkka ja Sami Harmaala opastavat nuoria tubettajia

4.10.2017

Seinäjoen kaupunginteatterin tubetapahtuma tarjoaa syyslomaviikolla nuorille tubetusohjeita eri työpajoissa sekä vanhemmille tubetustietoa kirjastossa.

YouTube-tähdet Mansikkka ja JustimusFilmsin Sami Harmaala pitävät yhteisen työpajan sekä Meet&Greetin.

Tiedätkö, mitä tubettaminen oikein on? Nyt se selviää, kun Seinäjoen kaupunginteatterissa omistetaan syyslomaviikolla kokonainen päivä tubetus-ilmiölle.

Tiistaina 17. lokakuuta ohjelmaa on tarjolla niin nuorille kuin vanhemmillekin. Eri puolilla teatteria on useita työpajoja, joissa voi tutustua ja saada oppia pelaamiseen, green screen -kuvaamiseen, editointiin ja maskeeraukseen.  
– Myös kuka tahansa voi tuoda oman orastavan tubetusideansa kehiteltäväksi tapahtuman Tubehautomoon ja päästä idean kanssa eteenpäin, lupaa teatterikuraattori Jelena Jokelin-Muilu.

Aamupäivästä iltakuuteen, kello 11-18, kestävään tapahtumaan pääsee ostamalla 18 euroa maksavan pääsylipun. Lippu oikeuttaa pääsyn kaikkiin päivän työpajoihin sekä jompaankumpaan Mansikkkan ja Justimusfilmsin Sami Harmaalan yhteisesti tähdittämään workshoppiin ja Meet&Greet-tapaamiseen. Heidän shownsa ovat kello 13 ja 15.30 Aino-lavalla.
– Nämä show’t tarjoavat mahtavan mahdollisuuden päästä tapaamaan suomalaista nuorisoa, joka on hyvin erilaista eri puolilla maata, sanoo Mansikkka, tubettaja Maiju Voutilainen.
Mansikkkan YouTube-kanavalla on 160 000 tilaajaa ja Justimusfilmsillä peräti yli 480 000 tilaajaa.

Myös Fazer-teatteriravintola palvelee nuoria koko päivän.
– Ravintolassa voi nauttia nuoreen makuun räätälöidyn päivän lounaan ja ylälämpiössä tubeväkeä palvelee kioski, kertoo Jokelin-Muilu.

Askarruttaako tubetus vanhempia?

Vloggaaminen ja tubetus ovat monelle vanhemmalle vielä uusia ilmiöitä, kun taas osa vanhemmista lataa videoita YouTubeen jo itsekin.

Vastauksia vanhempien kysymyksiin sekä mahdollisuus keskustella aiheesta on tarjolla teatterin naapurissa, Apila-kirjaston Jaaksi-salissa kello 15-18. Maksuttomassa tilaisuudessa tarjoillaan kahvitkin.
– Kello 16.30 on luvassa yleisöluento, jossa  Seinäjoen kaupungin nuorisopalveluissa työskentelevä nuoriso-ohjaaja Annukka Saukko puhuu tubettamisesta. Saukko on aloittanut verkossa tehtävän nuorisotyön jo 10 vuotta sitten IRC-galleriasta. Sosiaalisen median eri sovellukset ovat vahvasti läsnä hänen työssään ja ne ovat yksi tärkeä väline nykynuorten kohtaamisessa, kertoo Jokelin-Muilu.

Seinäjoen kaupunginteatteri järjestää tapahtuman yhteistyössä Preppaamo-hankkeen, Mannerheimin lastensuojeluliiton Ilmajoen yhdistyksen sekä Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jibbon kanssa.

Lue myös artikkeli Yhdeksän+ kysymystä Mansikkkalle!

Kolmas nainen -yhtyeen tutut hitit soivat uudessa kotimaisessa musikaalissa

20.9.2017

Pauli Hanhiniemi. Veera Tyhtilä ja Christian Lindroos.

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo näyttämölle Kolmannen naisen ja Pauli Hanhiniemen musiikkiin perustuvan tarinan. Tästä asti aikaa -musikaali saa kantaesityksensä lokakuussa 2018.

Suurelle näyttämölle nousee vuoden kuluttua musiikintäyteinen, koskettava ja hauska tarina.

Tästä asti aikaa seuraa kahden unelmiaan tavoittelevan nuoren aikuisen ja näiden lähipiirin elämää. Se on realistinen kuvaus ihmisen tempoilusta yhteiskunnan asettamissa rappusissa ja ansoissa. Mutta se on myös rakkaustarina.

Kaiken lähtökohtana on Kolmas nainen -yhtyeen sekä muusikko ja lauluntekijä Pauli Hanhiniemen muiden kokoonpanojen musiikki. Niin näytelmän juoni kuin henkilötkin nousevat näiden laulujen maailmasta.
– Laulujen sisällöt ovat syvällisiä. Niissä on isoja kohtaloita, mutta myös ovelaa hauskuutta. Olen kirjoittanut henkilöille maailman, jossa he saavat kertoa salaiset tarinansa, ja jossa isoiltakaan jännitteiltä ei vältytä, kertoo näytelmän käsikirjoittaja Veera Tyhtilä.

Ihmiselon soundtrack

Musikaalissa on mukana tuttuja hittejä, mutta myös harvinaisempia helmiä Hanhiniemen pitkän uran ajalta.
– Kappaleet soivat musikaalissa yhteyksissä, jotka tarjoavat niihin uusia näkökulmia, sanoo Tyhtilä.
– Ja kuulostavat siltä miltä niiden pitääkin, tuttu Kolmas nainen -soundi tuntuu vahvana, lupaa musikaalin ohjaaja Christian Lindroos.

Pauli Hanhiniemi odottaa musikaalia malttamattomana. Hän ei ollut yllättynyt teatterin yhteydenotosta.
– Nyt on asialla joku, joka ei ole mennyt shokkiin runsaudenpulan edessä, vaan on tarpeeksi kylmäpäinen ja päättäväinen ottamaan käyttöön ne laulut, jotka tämän jutun pirtaan sopivat. Noista kappaleista on vuosien saatossa muodostunut monen ihmisen elämän soundtrack, myöntää Hanhiniemi.

Musikaalin ohjaa taiteellinen johtaja Christian Lindroos. Musiikkia tulkitsevat laulavat näyttelijät sekä teatterin kapellimestarin, Timo Ristilän johtama bändi. Näyttelijät ja muu työryhmä julkistetaan lähiviikkoina.

Musikaalilippujen myynti alkaa tiistaina 21. marraskuuta. Kantaesitys Alvar-näyttämöllä on 26.  lokakuuta 2018.

 

Jaakko Saariluoma: ”Mitä paremmin rakentaa, sen mukavampi on asua”

31.8.2017

Seinäjoen kaupunginteatterin Yksi mies, kaksi pomoa on hauska juttu, lupaa ohjaaja Jaakko Saariluoma. Ensi-ilta suurella näyttämöllä on 9. syyskuuta.

– Jokainen voi vain kuvitella, millaiseen kiipeliin joutuu, jos tekee salaa töitä kahdelle, toisistaan tietämättömälle taholle yhtä aikaa, ohjaaja Jaakko Saariluoma pyyhkii huvittuneena otsaansa.

Syyskauden avaavassa komediassa kiipelin jäljet todellakin näkyvät. Seuraukset ovat paitsi vauhdikkaan hullunkurisia myös teatteriteknisesti näyttäviä.
– Komedian harjoitteleminen on tosi työlästä ja se vie oman aikansa. Mutta se on ryhmätyötä parhaimmillaan. Iso joukko ammattilaisia työskentelee samaa päämäärää kohti, niin näyttämöllä näkyvät näyttelijät kuin taustalla työtään tekevät tekniikan ammattilaiset

Pohjatyö on tehtävä hyvin.
– Yksityiskohtia on ainakin tuhat ja nyt, kun ensi-iltaan on reilu viikko aikaa, paikoilleen loksahtavia paloja hiotaan priimakuntoon. Mitä paremmin rakentaa, sitä parempi on sitten asua, satoi tai paistoi, Saariluoma vertaa.

Brittikylällinen väkeä näyttämöllä

Komedian nimestä huolimatta tarinassa on henkilöitä tosiaan reippaammin kuin vain Se Yksi Mies, Francis (Janne Kataja) ja hänen kaksi pomoaan Roscoe (Mari Pöytälaakso) ja Stanley (Ville Orttenvuori).

Vuoden 1963 Brightoniin sijoittuvassa tarinassa säätävät myös Charlie (Jani Johansson), Pauline (Liisu Aurasmaa), Harry (Esa Ahonen), Alan (Pekka Hiltunen), Dolly (Mia Vuorela), Lloyd (Pekka Hänninen), Alfie (Seppo Kaisanlahti) ja Gareth (Heikki Vainionpää).

Eikä siinä kaikki.

Karnevaalihenkisessä esityksessä tapahtuu koko ajan. Siitä omalta osaltaan vastaa juonen käänteissä mukana oleva skiffle-bändi. Timo Ristilän kipparoimassa orkesterissa musisoivat myös Teemu Vuorela, Timo Luostari, Petri Välimäki, Pekka Hiltunen ja Maria Pere.

Komedian lavastuksen on suunnittelut Juho Lindström, puvut Riikka Aurasmaa, valot Juho Itkonen, äänet Juha-Petri Palo, kampaukset ja maskeerauksen Johanna Uusitontti ja tarpeiston Airi Lakso.

Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen myötä reilut 1 900 pohjalaista kahdeksasluokkalaista tulee syyskauden aikana katsomaan Yksi mies, kaksi pomoa -komedian. Seinäjoen kaupunginteatteri hyväksyttiin suurhankkeeseen ainoana eteläpohjalaisena taidelaitoksena.
– Haluamme tuoda nuorille, mahdollisesti ensimmäistä kertaa teatteriin tuleville katsojille ”jotain muuta”, laadukkaasti tehdyn ja verbaalisesti älykkään komedian. Tarjoamme taidetestaajille myös teokseen liittyvää materiaalia ja tehtäviä, jotka ovat vapaasti ladattavissa teatterin verkkosivuilla, kertoo teatterinjohtaja Christian Lindroos.

Yksi mies, kaksi pomoa saa ensi-ilta lauantaina 9. syyskuuta suurella näyttämöllä.

Tuoreimmat otsikot

Tulevat tapahtumat

PvmKloNäyttämöNäytösLiput
20.10.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
20.10.19:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
21.10.13:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
21.10.13:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
21.10.18:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
27.10.19:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
28.10.13:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
28.10.18:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
01.11.19:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
01.11.19:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
02.11.13:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
02.11.19:00AlvarMurhaloukkuTilaa »
03.11.19:00AlvarYksi mies, kaksi pomoaTilaa »
03.11.19:15VerstasteatteriKuningasroolissaTilaa »
08.11.19:00AlvarSaikkua, kiitos!Täynnä

Katso aikataulut

Tiedotteet

Yksi mies, kaksi pomoa viihdyttää Alvar-salissa! LUE LISÄÄ