Blogi

Arvio: Aikamatka 60-luvun tunnelmiin

31.10.2016

Taidekriitikko Raimo Hautanen näki ja kuuli Kultainen 60-luku -esityksen Hotelli-Ravintola Almassa perjantaina 28. lokakuuta. Lue hänen arvionsa.

Kaupunginteatterin ja hotelli-ravintola Alman kehittelemä ruokailun ja musiikkiesityksen yhdistelmä on erittäin toimiva. Alman tunnelmallisessa salissa istui kylläisiä ruokailijoita, jotka odottivat sukellusta lapsuudestaan tai nuoruudestaan tuttujen iskelmäsävelmien maailmaan.

60-luvun iskelmät edustavat yhtenäiskulttuurin aikaa, jolloin Suomessa kuunneltiin samoja radiokanavia ja katsottiin televisiosta samat, harvat ohjelmat. Artistit olivat jokaiselle yhtä tuttuja kuin naapurin tytöt ja pojat.

Kultainen 60-luku-esitys johdatteli odottavan yleisön aikamatkalle kutkuttavasti Procol Harumin A Whiter Shade of Pale-kappaleella. Tämä oli vain ärsytystä, sillä enempää juuri tuon lajin brittipoppia ei tarjoiltu.

The Mamas and The Papas-yhtyeen California Dreaming– ja esityksen lopun Beatlesien Eleanor Rigby -kappaleita lukuun ottamatta koko ilta laulettiin suomen kielellä. Englannin kielen asema oli 60-luvun kotimaassamme vielä melko vaatimaton. Ulkomaiset menestyskappaleet suomennettiin, sillä olihan meillä taitavia sananikkareita omasta takaa.

Maria Pere, Marko Maunuksela, Esa Ahonen ja Liisu Aurasmaa muodostivat osaavan ja monipuolisen kvartetin, joka oli tehnyt iskelmistä omannäköisiä tulkintoja. Maria Pere ui Carolan nahkoihin kiihkeästi tulkitussa Rakkauden jälkeen– kappaleessa. Liisu Aurasmaa tulkitsi vahvasti Laila Kinnusen tunnetuksi tekemän kappaleen Valoa ikkunassa. Yhdessä naiset lauloivat hauskan Pojat-kappaleen.

Esa Ahonen ja Marko Maunuksela pyyhkivät raikkaasti pölyt pois Joukon ja Kostin bravuurista Muisto vain jää. Esa Ahonen muuntui Frediksi ja taivalsi letkeästi Kolmatta linjaa jaellen vippejä kymppikääröstään.

Esityksen loppupuolella Marko Maunukselan laaja-alainen lauluääni pääsi oikeuksiinsa. Maunuksela kajautti puhtaasti aikoineen Ernon suomeksi luikauttaman Maria Luisa -laulun. Maunukselan puhdas suoritus kirvoitti ansaitut suosinosoitukset.

Kosketinsoittaja ja kapellimestari Timo Ristilä ja kitaristi Timo Luostari huolehtivat konsertin säestyksestä. Kaksi muusikkoa riitti tehtävään, mutta hetkittäin olisin kaivannut vahvistukseksi esimerkiksi jonkin puhaltimen tai vaikka kokonaisen orkesterin.

Piipahdus 60-luvulle taustoitti lapsuuden muistoja lämpimästi.

RAIMO HAUTANEN
taidekriitikko

 

 

 

 

 

Ohjelmistossa

Kultainen 60-luku

Lisää kommenttisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

HUPIHAUSKAA KESÄTEATTERIA: Myymälävarkaan käsikirja Mallaskosken teatteriterassilla!LUE LISÄÄ